четвъртък, 7 юли 2016 г.

Островът на приключенията – Karuba


От Христо Симеонов

  Настолните игри специфично насочени към деца или семейства все повече започват да се обособяват като самостоятелен жанр. Сред представителите му може да откриете няколко заглавия с безупречна репутация, многомилионна фенска маса и съдържание-образец на основните постулати на жанра – лек и заразителен геймплей, облечен в достъпни, дори елементарни правила. Най-силното оръжие на този тип игри е именно възможността те да бъдат играни както от подрастващи деца, така и от възрастни, като удивително ненатоварващият им геймплей е способен да заличи всяка възрастова разлика.

    Когато през втората половина на 2015г. световно известното германско издателство „HABA“ обяви, че започва нова серия от настолни игри, с малко по-предизвикателен геймплей, насочени именно към семейства с подрастващи деца, новина привлече вниманието на всички в хобито.

     От дълги години „HABA“ са еталон в сферата на настолни игри за най-малките. Каталогът им изобилства от привлекателни, ненатоварващи игри с образователен елемент, които лесно ще разпознаете по сигнално жълтата опаковка – запазена марка на компанията. Тези чудесни игри са отличен избор за запознаване на малки дечица с нашето чудесно хоби, а образователният елемент в тях позволява придобиването на елементарни, но важни, знания у малчуганите относно геометричните форми, цветове, числа и прочие все жизненоважни устои на които стъпва формирането на всеки един човек.

    В днешното ревю ще ви представя второто заглавие от серията „усложнени игри“ на „HABA. В последните месеци то получи доста положителни оценки, като успя да спечели както начинаещи, така и закоравели геймъри. Дали “Karuba” е новият диамант в жанра на семейните игри? Ще се опитам да ви отговоря в следващите редове.

Изгубени храмове си търсят приключенци

    “Karuba” е игра за двама до четирима играчи дело на световноизвестния дизайнер Рюдигер Дорн (“The Traders of Genoa”, “Jambo”, “Las Vegas”, “Istanbul”). Както вече стана дума играта е на пазара от германското издателство “HABA”, а в България може да я откриете под формата на лицензирана версия от официалния им вносител Илинор.

    Действието в “Karuba”  ни пренася на загадъчния едноименен остров, дом на отдавна изчезнала древна цивилизация, която е оставила след себе си бляскави храмове и несметни богатства. Уви, въпросните храмове, отдавна загубени и забравени, са „погълнати“ от непроходима тропическа джунгла. Всеки един от играчите поема в свои ръце съдбата на четирима приключенци – археолози, всеки от които е посветил живота си в достигане до един от заветните храмове.

Плочките - сърцето на "Karuba"
    Ако трябва с една дума да определя жанрово “Karuba”  то тя без съмнение спада към “tile placement” /поставяне на плочки/ игрите. В този жанр, за който говорих съвсем наскоро (Isle of Skye) основната механика включва изграждането на някаква обществена или природна структура посредством поставянето на изобразени с разнообразни терени или сгради плочки, следвайки определени правила, които ви носят точки в края на играта.

    В “Karuba”  всеки един от играчите получава идентично табло изобразяващо острова, индивидуална купчина плочки, номерирани от 1 до 36, четири мийпъла представляващи четиримата археолози от неговия отбор и четири храма. Храмовете отговарят цветово на археолозите (или „археолийпълите“). Основната ви задача в “Karuba”  ще бъде да преведете всеки един от приключенците до съответния храм, които той търси – в зависимост от цвета. Всеки успешно преведен през джунглата археолог ще ви носи определен брой точки.

Археолийпълите и заветните храмове
    Подготовката за игра включва поставянето на храмовете и археолози на определени позиции, номерирани с координати, върху острова. Играчите се редуват всеки да постави храм и приключенец. Позициите на всеки храм и приключенец са идентични за всички играчи. Играта пристига и с препоръчителни такива за първите ви няколко игри. След поставянето на храмовете един от играчите разбърква пред себе си собствената си купчина плочки и ги оставя с лицето надолу. Останалите играчи могат да наредят своите пред себе си, с лицето нагоре, като горещо ви препоръчвам да направите това във възходяща прогресия, около таблото с острова ви.

    Основната цел в “Karuba” естествено са точките. Както вече стана дума, най-много от тях ще получите, когато доведете приключенец до храм, който се опитва да открие. Допълнително точки се генерират по пътя ви, когато откривате диаманти или злато. Когато се постави и последната плочка, играта приключва и играчът с най-много точки е победител.

Пъзели и археолози

Пъзел от плочки
    След като се запознаете с елементарните й правила, “Karuba” веднага ще ви въвлече във водовъртежа на приключението. Основната механика на играта е безумно лека – напълно в духа на аудиторията към която е насочена. Играчът, чиито плочки са разбъркани и поставени с лицето надолу пред него, тегли една от тях на случаен принцип и гласно обявява номера й. Останалите играчи откриват изтеглената плочка и могат да извършат с нея едно измежду две действия.

    Първото е да поставят плочката някъде на персоналното си табло, върху празна позиция от острова. Може да поставите изтеглената плочка във всяко едно свободно място на острова, като единственото условие е цифрата изобразяваща номера й да се намира в горния ляв ъгъл. Върху всяка плочка има изобразена в разнообразна форма пътечка между дивата джунгла. За да преведете даден пътешественик до търсения от него храм, трябва първо да изградите мрежа от пътечки пред него. Именно това е първото предизвикателство в играта. Трябва да внимавате как поставяте плочките, като се опитвате да изградите най-оптималния път до съответния храм, внимавайки да не се блокирате сами. 

Синият приключенец е блокиран завинаги на плажа... което не е
чак толкова лошо
    Втората опция за действие ви позволява да движите приключенците си. Вместо да поставите изтеглената плочка върху острова си, я отстранявате от игра и премествате един (и само един) от „археолийпълите“ си толкова плочки, колкото изхода има пътечката изобразена на плочката – от два до четири. Точно този елемент от геймплея е истинското предизвикателството в “Karuba”. Имате на разположение точно тридесет и шест плочки, с които освен, че трябва да изградите път през джунглата за вашите приключенци, трябва и да предвижите последните успешно до съответните храмове. Точки ви носят само тези от тях, които успешно успеят да достигнат до заветната цел.

    Още няколко думи за плочките – върху някой от тях има изобразен диамант или късче злато. По пътя си приключенците могат да събират последните, като те им носят допълнителни точки в края на играта.

    Няколко думи и за компонентите и визуалното оформление на “Karuba”. Играта е издържана в шарени, жизнерадостни цветове, напълно подхождащи си с темата и насочеността й. Илюстрациите върху плочките са изключително изчистени и лесно разпознаваеми. Самите те са от твърд, висококачествен картон.
Приключенците и храмовете пристигат под формата на симпатични дървени маркери. Особено впечатление правят приключенците, които са издържани стилистично със широкополи шапки (това ти ли си, Инди?). Диамантите и късчетата злато са много приятни на пипане, изработени от качествена пластмаса. Отлично впечатление с високото си качество правят и централните табла изобразяващи острова.

Диаманти и злато
    Няколко думи за българската версия. “Karuba” е напълно езиково независима игра, което допринася и за нейната достъпност. Именно затова родната версия, разпространявана от Илинор, включва двустранен А4 лист, върху който са преведени правилата на играта. Имал съм сблъсък с много подобни издания на други игри за българския пазар, но в това на “Karuba” добро впечатление ми направи, че правилата са отлично преведени и не биха затруднили подрастващи деца да вникнат с лекота в тях. Именно затова, те получават адмирации.

    Ако трябва да обобщя - “Karuba” е чудничка визуално и без никакво съмнение ще ви спечели. Типично в стила на "HABA", всичко е много шарено и весело, която вярвам ще се понрави на всеки в хобито.

С деца на море

    В последните няколко месеца, като истинска виелица, бях буквално засипан от нови, изключително успешни игри насочени основно към начинаещи, семейства и подрастващи деца. “Karuba” е една от много добрите такива. Играта в своето сърце е един солов пъзел – изграждате пред вас път за приключенците си. Не знам дали има някой, на който това няма да му допадне. Голямата уловка в играта идва от това, че „частите“, които използвате за градене на пъзела, служат още и за придвижване на вашите археолози. “Karuba” спокойно може да се причисли дори към „resource management” игрите, защото се опитва да ни накара да помислим как най-правилно да употребим плочките си (ресурсите си). Именно тази нейна характеристика за мен има най-голяма стойност като игра за подрастващи деца.

    “Karuba” е чудничка игра - лек  и заразителен геймплей, облечени в пъстра и жизнерадостна премяна. Мисля, че играта ще се понрави дори и на най-сериозните геймъри. В нея те ще открият един малко по-различен “filler”, който обаче отлично се справя със задачата си да ви разсее, след като сте изиграли нещо величествено епично („TI3 или „Mage Knight, например). Единствената по-сериозна критика към играта е, че няма почти никаква конфронтация между играчите. Именно затова не бих я препоръчал за любителите на този тип игри.

    Мога само да ви препоръчам “Karuba”. Особено в чудните летни месеци, които ни предстоят. Играта е чудесен избор, с който да разнообразите почивката си, особено ако сте семейни. Едночасово събиране на съкровища и изследване на тропически джунгли ще ви спечели много симпатии, а и е доста приятно средство за защита срещу уморителни жеги. Храмове, приключенци и диаманти... а и ледено коктейлче в ръка – какво повече ти трябва за лятото?

Препоръчваме задължително ЗА:

1. Подрастващи деца
2. Семейства
3. Начинаещи в хобито
4. Археолози
5. Уморени от 4 часови драми на GoT геймъри

Оценка :

Арт и компоненти : 4.5/6

Геймплей : 4.5/6

Преиграваемост : 4.5/6

Крайна оценка : 4.5/6

Няма коментари:

Публикуване на коментар