четвъртък, 21 декември 2017 г.

За честта на кралицата – Queendomino


от Христо Симеонов

    “Kingdomino” – настолната игра, която превзе годината със щурм. Една дузина награди, сред които и най-престижната, "Spiel des Jahres" 2017. Милиони отдадени фенове по света, които се влюбиха в това „модерно“ домино и упорито го браниха, неспирайки да го играят. Отлични оценки от критиците, които също така безпаметно се влюбиха в играта.


    Манията не подмина и нашата родина, където “Kingdomino” се сдоби с локализирана версия. Нейното излиза пък бе отбелязано с мащабен турнир, провел се в няколко от най-големите родни клубове за настолни игри във София, Варна и Велико Търново.

    И на фона на цялата тази лавина от положителни оценки и награди, едно негативно мнение...моето. Говорейки за „Kingdomino” определено се чувствам като самотен вълк. Играта далеч не ми хареса и както ви споделих в ревюто си посветено на нея, не разбирам цялото това вманиачаване, а още по-малко избирането й за „Игра на годината“ на фона на толкова по-добри кандидати, които й правеха компания сред номинираните.

    Става ви ясно, че бях крайно резервиран към духовния наследник на играта – "Queendomino". Нямаше как обаче да не опитам, особено след като чух за „добавени неща в геймплея на оригинала“. Зареден с доза критичност седнах в компанията на „кралицата“, като все пак таях мъждукаща надеждица, че ще е по-добра от „краля“. Какво излезе накрая – ще ви споделя в следващите редове.


Още от същото ?

Кралицата и Дракона

    “Queendomino” е игра с плочки домино за двама до четирима играчи. Дизайнер отново е Бруно Катала, а визията пак е поверена на Сирил Буке, които използва същия стил като в “Kingdomino”, за да илюстрира плочките . Издатели са “Blue Orange Games”

    Темата в “Queendomino” ни пренася отново в онова неназовано фентъзи кралство от оригиналната игра, само че този път „кралят“ явно се е оженил и както обичайно става, когато се появи жена, нещата стават доста по-сложни. На първо място целият свят, сцена на действието в играта се е обогатил. В нека като от нищото се е пръкнал възпълничък и доста задрямал дракон, който явно си пада по това да събаря селца. В отговор на това пък, в кралството ви може да издигате кули, най-вероятно със защитна цел. При тази усложнена ситуация, дракон и съпруга ( бел.ред. то не е ли едно и също ? ) на „кралят“ определено ще му е нужда помощ и както отива на едно фентъзи, в “Queendomino” са се появили „рицари“.

"До всеки силен мъж ..."
    Някъде тук е редно да ви споделя, че чисто механично, в основата си геймплея на “Queendomino” не се е променил от оригинала. Отново всеки ход взимате плочка, добавяте я към „кралството“ си, а след това избирате следваща плочка, за следващия си ход. Всъщност, този геймплей си работеше наистина чудесно и в “Kingdomino”, та наистина е безсмислено да бъде променян. Просто беше прекалено...елементарен и скучноват за моя вкус.

    Чичо Бруно явно е чул оплакванията ми, защото в “Queendomino” нещата придобиват доста по-сериозен хакартер. Това е постигнато посредством няколко добавки към геймплея на играта. Не ви говоря за модули, версии или варианти,а елементи неразривна част от играта, които я превръщат в пълнокръвно и самостоятелно заглавие.

Усещане за игра

Money,money,money
    Вероятно най-важното нововъведение в “Queendomino” е наличието на „жълтици“. С въвеждането на ресурс играта чувствително се променя. Паричките имат ключова роля за всичко останали новостти, а освен това дават и точки в края на играта.

    Сред новите компоненти в “Queendomino” веднага грабва окото наличието на допълнителен борд, върху който поставяте „сгради в строеж“. Те са свързани с една чисто нова зона, която може да откриете върху плочките домино, представляваща своеобразни „селища“ във вашето кралство. Сградите се купуват със споменатите по-горе „жълтици“ и ви носят както момент бонус, така и евентуални допълителни точки в края на играта. За да купите сграда трябва да имате празно поле позволяващо ви строите във вашето кралство и да платите цената й. И това е. Изключително просто и елегантно, напълно в духа на играта.

Борда със сградите
    Върху борда за сгради ще откриете и специална позиция за „дракона“. Да ви кажа честно, неговата роля малко се губи в играта. Във всеки ваш ход, срещу една „жълтица“, може да използвате „дракона“ за да унищожите една сграда, налична за строеж, лишавайки опонентите си от възможността да я построят. Така всъщност ставаме свидетели на първата истинска конфронтация в играта...и нейната поява малко шокира. Просто е неочаквано въвеждането на подобна механика в толкова лека, семейно ориентирана игра. Но както ви става ясно, “Queendomino” явно е насочена и към друг тип публика, която намира подобен геймплей за желан в игрите, които играе. За мен лично „дракона“ е малко противоречив и самия аз рядко прибягвам до него. Защото въпреки нововъведенията, “Queendomino” продължава да носи това чувство на „солова“ игра и предпочитам да се концентрирам в спестяване на „жълтица“, която да използвам за собственото си кралство, пред това да правя "мръсно" на опонентите си.

Рицари и кули
    Споменах ви, че сградите в “Queendomino” ви дават еднократни бонуси, когато ги построите. Трябва да уточня, че не става дума за всички сгради, а само за част от тях. А възможните бонуси са „рицари“ или „кули“.

    „Рицарите“ са втория своеобразен ресурс в “Queendomino” и пристигат под формата на миниатюрни мийпъло-подобни фигурки. Толкова са малки, че има сериозен риск да ги загубите по масата, което според мен си е минус. Кутията на играта е достатъчно голяма, за да можеха от Blue Orange да си позволяват да поставят вътре по-големи фигурки. „Рицарите“ в “Queendomino” са вашият фентъзи НАП. Така де, бирници. Когато поставите плочка домино в кралството си имате избор да поставите един или двама „рицари“ ( по един за всяка част от плочката ), които ви носят по една „жълтица“ за всяка територия от един и същи вид в дадената зона. Така „рицарите“ в “Queendomino” са ресурс, с който генерирате друг ресурс. Доста добро геймплей решение. Освен това чувствително вдига нивото на играта. Трябва внимателно да прецените как и кога да поставите „рицарите“ си, за да извлечете максималния ефект от тях. Освен това е пагубно да допуснете да останете без налични „рицари“ ( случвало ми се и не е приятно ), защото реално те са единствения източник на „жълтици“ за вашето кралство.

Мястото за сгради
    „Кулите“ не са ресурс, а вкарват в играта допълнителен състезателен елемент. Когато даден играч придобие в кралството си повече „кули“ от останалите около масата, то той веднага взима във свое владение фигурката на „кралицата“.

    Ето че стигнахме и до „кралицата“. Нямаше как да не и обърнем внимание в “Queendomino”, защото тя има роля както в хода на играта така и при крайното точкуване. Вероятно доста по-решаваща е нейната намеса именно в края на играта. Но всичко по реда си. Когато държите фигурката на „кралицата“, за всички сгради, които купувате плащате с една „жълтица“ по-малко. Отлично геймплей решение, без да блести с някаква оригиналност, което обаче от тематична гледна точка е...абсурдно. „Кралиците“ обичайно са свързани с разходи, но "млъкни сърце", че ще загубим дамската аудитория с такива обобщения...

Кралицата в акция
    Да се върнем на „кралицата“ в “Queendomino”. В края на играта я поставяте в своята най-голяма като площ територия от един вид локации и тя се брой като допълнителна „корона“ при точкуването. Така бонуса на „кралицата“ в хода на играта може да не използвате нито веднъж, но в края на “Queendomino” тя чувствително може да наклони везните във ваша полза и да ви донесе победата. Нещо повече, от мойте наблюдения в няколко игрови сесии, именно „кралицата“ бе основния жокер на победителя. Явно не случайно играта се казва “Queendomino”.


За един по-добър свят

    Няма какво да го увъртам - “Queendomino” е играта, която “Kindgomino” искаше да бъде !Основата на геймплея, с неговата елементарна елегантност, е запазена и към него са добавени няколко ключови механики, които без да изумяват с оригиналност, работят отлично. “Queendomino” е игра, която вече има пълнеж, има съдържание, има повече опции, повече начини да стигнете до крайната победа.

    Всичко казано обаче далеч на превръща “Queendomino” в стратегическа, „геймърска“ игра. Основната семейна, “gateway” линия е запазена и играта продължава да бъде насочена предимно за тази аудитория. С уговорката, че вече в нея има за всекиго по нещичко.

    Горещо ви препоръчвам “Queendomino”. Играта има от всичко в повече, спрямо своя първообраз. Запазена е отличната визия и качествените компоненти, а геймплея е обогатен, за да ви даде достатъчно опции. Съветвам ви напълно да забравите за “Kingdomino” и да се насочите към “Queendomino”. Едно от отличните семейни игри на отиващата си 2017г.

Препоръчвам задължително ЗА :

1. Фенове на "Kingdomino"
2. Критици на "Kingdomino"
3. Семейства 
4. Отличен подарък за празниците

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 6 / 6

Геймплей : 5 / 6

Преиграваемост : 4.5 / 6

Крайна оценка : 5 / 6




Няма коментари:

Публикуване на коментар