петък, 27 януари 2017 г.

Дървена ваканция – Ice Cool


от Христо Симеонов

    Игрите с ловкост. Не са ви омръзнали още, нали. Гаранция за това е разнообразието в жанра, сред което плуваме винаги със широка усмивка. Да, игрите с ловкост предлагат разнообразност. През „струпване“ на блокчета, търкаляне на колелца и плъзгане на компоненти. През каубой, скулптори и дръзки приключенци. Богаството на жанра гарантира, че за всеки има по нещо.

    Да ви призная честно обаче, не очаквах пингвини. Тези изключително симпатични и явно любими на по-голямата част от планетата животинки, обаче са си съвсем на мястото в „Ice Cool“. От друга страна - какви по-подходящи кънкьори в игра с пързаляне ? Време е да разберем какво ни очаква в това толкова пленяващо на пръв поглед заглавие


Опасен ум

    “Ice Cool” е игра с ловкост за двама до четирима играчи. Дизайнер е Брайън Гомес, а издатели "Brain Games".

В “Ice Cool” всеки един от играчите влиза в ролята на гимназист...пингвин. И като всеки ученик na тази възраст e сериозно навлязъл в мрачната зона на пубертета. Не се стряскайте от посоката, в която отива това ревю. Вашата цел в “Ice Cool” е просто да си осигурите по-дълго междучасие, кое да запълните с повече прясна рибка, която да излапате в училищния стол.

    “Ice Cool” продължава определен брой ходове, като всеки рунд един от играчите влиза в ролята на „ училищният отговорник“. Последният обикаля коридорите на пингвинската гимназия и следи дали се спазва реда и дисциплина и най-важно – следи да няма избрали свободата ученици. Така всеки ход в “Ice Cool” е своеобразна игра „един срещу всички“. 
„Отговорникът“ се опитва да залавя избягали ученици, а последните се стремят хем да му се изплъзнат, хем да си осигурят най-богат обяд. 
Последният включва токени „рибки“ във вашия цвят, които са разположени из училището. Играчите събират "рибките" от своя цвят, като за всяка от тях теглят карта изобразяваща определен брой точки от специално за целта тесте. В краят на играта събралия най-много точки играч е победител

Бързи кънки

Пингвинската гимназия
    “Ice Cool” е типична игра с ловкост. Основната механика включва приплъзване на симпатични миниатюри, въпросните пингвини, през стаите изграждащи училището. Това, което прави играта интригуваща обаче, са великолепните й компоненти.

    Кутията на “Ice Cool” е част от геймплея на играта. Всъщност кутията на играта прилича на матрьошка. Една в друга се събират няколко кутии, всяка по-малка от предходната. Те изпълняват ролите на стаите в пингвиската гимназия. Преди началото на играта ги подреждата в определена конфигурация, която ще откриете чудесно обяснена в инструкциите към “Ice Cool” . Така подредено, игралното поле изглежда много „куул“ ( хванахте ли играта на думи ? ). Допълнително всяка стая е илюстрована закачливо и много свежо, добавяйки към цялостното усещане на играта. За жалост обаче, с това формиране на игралното поле е свързан и най-сериозния минус на играта – липсата на разнообразие. Всяка игрова сесия в “Ice Cool” е една и съща, защото  училището е аранжирано по един и същи начин. Ще бъде доста сполучливо, ако за в бъдеще от "Brain Games" вариации на игровото поле.

    Ако кутията на “Ice Cool” е както иновативна като изработка, така и ограничаваща откъм разнообразие в геймплея, то миниатюрите пингвини са най-силното попадение на "Brain Games". Изработените са целенасочено като невеляшки играчки. Какво са невеляшки играчки ? Със сигурност сте виждали подобни, има ги още от времето на вашите баби. Това са играчки с широка и закръглена плоска основа, която им позволява да се клатят без да се обръщат.  Идеята пингвините в “Ice Cool”  да бъдат невеляшки играчи е свързана с разнообразието в приплъзването им по игралното поле. В самата книжка с правила ще откриете съвети за няколко техники на удар с пръст, с които да накарате вашите пингвини да се движат по права линия, да завиват или дори да прескачат над вратите в училището. Разнообразните техники за придвижване на пингвините ви са абсолютното забавление в  “Ice Cool” и най-силен елемент в играта. Ще бъдете изправени пред истинско предизвикателство да  усвоите тънкостите на майсторското пингвинско пързаляне.

Ледено забавление

    “Ice Cool” е малка и забавна игра с ловкост. Основният й плюс са невеляшките фигурки на пингвините, които ще ви изправят пред сериозно изпитание. 
Усъвършенстването на техниката на тяхното придвижване е това, което ще ви връща към играта и ще ви карате да се усмихвате. 
Липсата на разнообразна игрова обстановка обаче сериозно ще ви разколебае в решението ви дали това е игра за вас.


    “Ice Cool” е чудесна игра за деца и геймъри, не особено ангажирани в хобито. Играта също така може да послужи и за чудесен филър или заглавие, с което да разпуснете след тежка стратегическа игра. “Ice Cool” нито е най-добрата, нито най-оригиналната игра с ловкост, която може да откриете, но пък без никакво съмнение ще предизвика усмивки по лицата ви, което, съгласете се, е най-важното.

Препоръчваме задължително ЗА :

1. Полярни изследователи

2. Деца

3. Немирни ученици

Оценка : 

Визуално оформление и компоненти : 6 / 6

Геймплей : 4 / 6

Преиграваемост : 3 / 6


Крайна оценка : 4 / 6

Тонове страхотни настолни забавления може да откриете при нашите приятели от Ozone.bg

ЦЪКНИ МЕ !!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар