понеделник, 31 юли 2017 г.

Власт за доминото – Kingdomino


от Христо Симеонов


    Традиционно, в средата на месец юли бяха раздадени може би най-популярните награди в нашето любимо хоби, германската игра на годината “Spiel des Jahres”. Казвам най-популярните, но далеч не и най-акурантните, защото през годините редица страхотни заглавия са оставали пренебрегнати от журито, за сметка на откровено скучновати игри. Говорейки за журито на конкурса, то то обичайно дава предимство на европейски (германски) заглавия, със силно изразена "семейна" насоченост. Рядко някоя наистина геймърска игра е печелила “Spiel des Jahres”.

    Тазгодишните заглавия номинирани за „Игра на годината“ отново попаднаха в горепосочените критерий. Изборът на журите се спря на малката и бърза “Kingdomino”,  в която, както може би се досещате от заглавието, действието се върти около използването на специални правоъгълни плочки - домино. Дали тази игра бе най-подходящия избор или журито отново потвърди репутацията си на „правещо лоши избори“, бързам да ви кажа в следващите редове.


Миниатюрното кралство

Домино плочките са с много шарени и приятни илюстрации
    “Kingdomino” е игра с плочки за двама до четирима играчи. Дизайнер е суперзвездата в бранша Бруно Катала. Издатели са Blue Orange Games.

    “Kingdomino” ни пренася в една средностатистическа, средновековна атмосфера, а играчите влизат в ролята на крале на средностатистически кралства. Като всеки управник от онази толкова очарователна епоха, изпъстрена както с доблестни рицари, така и със смъртоносни военни конфликти и още по-смъртоносни епидемии, вие се стремите да разширите вашите владения.

    Всъщност, напук на нелепия ми опит за "епично и мрачно" описание на темата в “Kingdomino”, играта е изключително пъстра, жизнерадостна и елементарна откъм геймплей. Вашето кралство започва от вашия замък, а в хода на играта се стремите да го разширите до пропорции пет на пет, посредством плочки домино. Всяка плочка е изградена от две квадратчета, с различен ландшафт – ниви, гори , пасища, блата, езера и мини.

На всекиго по замък
    Това ревю е едва в началото си и бързам да ви споделя за визуалното оформление на “Kingdomino”. Още докосвайки се до кутията, веднага ви става ясно към кого е насочена играта. Очевидно търсената аудитория е семейства и подрастващи геймъри. Илюстрациите са пъстри, шарени и определено закачливи, карайки ви напълно да забравите темата в играта. Плочките домино са с отлично качество, което спомага за цялостното усещане на играта. А триизмерните замъци, който поставяте като столици на вашето кралства, без никакво съмнение ще ви накарат да се усмихнете. Относно визията на “Kingdomino” не мога да имам забележки. Играта напълно отговаря на високите стандартите в хобито през последните години.

    “Kingdomino” продължава определен брой ходове, като във всеки от тях добавяте по една плочка към кралстовто си. Накрая точкувате земите си, като си пишете точки за всяка зона, съставена от плочки от един вид. Играчът с най-много точки е победител в “Kingdomino”.

Курс по плажен гейм дизайн

Геймплея на "Kingdomino" в една картинка
    Създаването на изключително елементарния геймплея на “Kingdomino” вероятно е отнело около половин час на Бруно Катала. Може би докато се е излежал на някой френски плаж. Всеки ход, посредством мийпъл във вашия цвят ( които е издържан в симпатична форма на „крал“) си харесвате една от четири възможни плочки, взимате я и я поставяте в кралстовото си. Последното се случва при следните правила – новопоставената плочка трябва да съвпадне поне с едната си страна до вече поставена в предния ход такава.

    Много пъти съм ви говорил за елементарен, но елегантен и пристрастяващ гейм дизайн. Не мога да кажа, че го откривам в “Kingdomino”. Основната механика в играта освен, че е изумително проста, буквално не ви дава почти никакво стратегическо поле за действие. Реално си харесвате един вид терен и започвате да го гоните. Ако някой ви го вземе, кофти, но пък си избирате друг и продължавате напред.

    За тази липса на каквато и да е стратегическа мисъл спомага и точкуването в играта. Върху част от плочките има изобразени символи на "корони". В края на играта, умножавате броя на всички плочки от един вид по изобразените в тази зона "корони" и си пишете някакви точки. Така в “Kingdomino” вие се борите за максимално количество корони...и нищо друго. Реално в играта точки се правят само по един начин. Това определено е разочароващо и смея да твърдя ще отблъсне доста хора от играта. Просто липсва абсолютно всякаква стратегическа алтернатива. Виждате плочка с корона – взимате я. И толкова.

Кралят е гол

    Започнах това ревю със "Spiel des Jahres",а не ви споменах другите номинирани за престижната награда – "Magic Maze" и „Race to El Dorado”. Имах щастието да играя и двете и трябва да ви кажа, че която и от тях да бе спечели, определено щеше да е по-заслужено от “Kingdomino”.


    По принцип, нямам проблем с елементарния геймплей, но когато той е интригуващ, запомнящ се и пленителен. В случая с “Kingdomino” обаче не е така. Играта просто омръзва бързичко. Насочеността на играта дествително е към буквално прохождащи в хобито геймъри. Което пък въобще не означава, че “Kingdomino” е удачна "gateway" игра, защото има толкова много по-подходящи. “Kingdomino” е толкова лека игра, че просто се губи сред морето от страхотни заглавия в семейния жанр, което ни заля в последните месеци. Няма как да споделя мнението на немското жури - “Kingdomino” определено е далеч от моята игра на годината и няма как да й дам висока оценка.

Оценка :


Визуално оформление : 5 / 6

Геймплей : 3 / 6 

Преиграваемост : 3 / 6

Крайна оценка : 3 / 6

Kingdomino може да откриете при нашите приятели от Ozone.bg
Цъкни ме !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар