вторник, 19 февруари 2019 г.

Приключения по Амазонка - The Lost Expedition : The Fountain of Youth & Other Adventures

    Казвал съм много пъти, че подхождам с известна доза съмнение към допълненията за настолни игри. Това се дължи на факта, че последните обичайно идват на доста висока цена и изправен пред дилемата „нова игра или експанжън за стара“ избирам "лъскавкото". „Култът към новото“, какво да се прави – позната болест за съвременният настолен геймър. Естествено, има и изключения от това мое правило и те най-вече се отнасят за допълнения към игри, който са оставили специална следа у мен.

    Именно такъв е случаят с "The Lost Expedition".  Драматичната история на Пърси Фосет, пресъздадена в тази вълнуваща игра е едно от любимите ми заглавия в последните няколко години. Най-вълнуващото в "The Lost Expedition" е интересният и предизвикателен геймплей, на който може да насладите в няколко различни варианта – като кооперативна игра, солова или „един срещу“ друг.

Малко от новите карти в допълнението
В следващите редове обаче няма да ви говоря за "The Lost Expedition". Детайлно ревю на играта може да намерите ей на туй линкче.  Миналата година на пазара логично се появи допълнение към играта носещо въздългичкото името „The Fountain of Youth & Other Adventures. Най-общо, в него ще откриете четири модула, които може да включите във всякакъв ред или комбинация към игровата си сесия. Редно е обаче още тук да ви кажа следното – като модулен експанжън в „The Fountain of Youth & Other Adventures“ няма да откриете нищо революционно ново. Играта запазва на 99% оригиналният си геймплей. Което ще рече, че ако не сте харесали "The Lost Expedition", експанжъна няма с нищо до промени това ваше мнение. Ако обаче оригиналната игра ви допада, то „The Fountain of Youth & Other Adventures“ е абсолютно задължително допълнение за вас, защото ще ви предостави нова доза преиграваемост , а и защото сериозно вдига летвата като трудност.

    Може да спрете с ревюто дотук. „The Fountain of Youth & Other Adventures“ е едно отлично допълнение, на което аз, като фен на оригиналната игра, поставям отлична оценка. В зависимост от това, в коя от посочените в горния абзац категории попадате, вие вече имате своята оценка към играта. Ако обаче искате да научите малко повечко за модулите в допълнението – четете смело надолу.


Фонтанът

    Без никакво съмнение това е централният игрови модул в „The Fountain of Youth & Other Adventures“...все пак допълнението е кръстено на него. Чисто тематично, той ви предоставя възможност да се включите в търсенето на легендарният Извор на живота – митична локация, свързвана с конкистадора Франсиско де Ореляна, разположена според легендите в джунглите на Южна Америка и издирвана от мнозина, платили за това с живота си.

    Като геймплей този модул предлага дванадесет нови „приключенски“ карти, които смесвате с тези от оригиналната игра. Общото между всички тях е, че правят играта дяволски трудна. Нищо в тези карти не е „приятелски“ настроено към играчите и определено ще се изпотите доста, докато се справите с тях. Този модул не предлага нищо ново като механики. Просто още от същото...ама по-сложно. Което е окей, ако харесвате играта.


Аверчетата

    Този модул в „The Fountain of Youth & Other Adventures“ е някак логично свързан с „Фонтанът“. Макар „логично“ да е прекалено подвеждащо определение. По-точният термин е „животоспасяващо“. С модулът „Нови приятели“ получавате възможност да включите в екипа си от приключенци още един член. На ваше разположение са немската овчарка Ринти, жената-мъж Вулкана ( либералите ме убиха ) и индианеца Коматси. Общото между тях е, че имат определени специални умения иииии може да поемат „щети“, когато е нужно. Могат и да умират...когато е нужно. Звучи грозно, ама са си класически “meat shield”. Единственият им минус е, че не могат да бъдат последният оцелял от експедицията ви, защото са си своеобразни наемници. Тематично, ама и малко тъжничко.

    „Нови приятели“ е модул, който прави играта по-леснa. Не казвам, че "The Lost Expedition" става елементарна игра с него. Предизвикателството отново го има. Ама е малко по-приемливо. Този модул отлично се съчетава с „Фонтанът“.

Върко-нещото-си

    Това определено е най-странният ( и скучен ) модул в „The Fountain of Youth & Other Adventures“. Официално носи названието „Белегът“ и ни разкрива, че в джунглите на Амазонка се разхожда и върколак. Ще си кажете : „Е, не стана ли много?“. Пирани, крокодили, отровни змии, индианци-канибали, зомбита-конкистадори, а сега и върколак. Ами „кот‘такоа“, както е казал поета. Върколакът всъщност е на ваша страна, което си е свеж полъх по темата. В тестото с „приключенски“ карти се добавят шест нови, върху които има специален знак. Когато ги изтеглите и изпълнявате, може някой от вашите приключенци да „въркоряса“ ( родна реч, омайна...) и да приеме формата на митичното чудовище. Чудничко обаче, той си остава верен на групата, ходи си с вашите авантюристи и дори може да се "разправя" по-лесно с опонентите ви в джунглата. Когато умре обаче...ами умира си. Така де – не се превръща пак в човек.

    Странен ми е този модул. И като тема, и като геймплей. Защо просто върколакът не беше един от „новите приятели“, който да използвате в групата си ? Определено това е най-слабото попъление в арсенала на „The Fountain of Youth & Other Adventures“ и съвсем логично ще стой настрана от мойте игрови сесии в компанията на "The Lost Expedition".





Балканът пее...

    Модулът „Планината“ без никакво съмнение е най-интригуващ от чисто геймплей гледна точка. Да, в началото ви казах, че „The Fountain of Youth & Other Adventures“ не променя драстично механиките на "The Lost Expedition". С този модул имаме по-скоро едно „освежаване“ и „обогатяване“ на един от аспектите в играта, а именно картите „експедиция“, с които формирате своеобразно игрално поле преди началото на всяка игрова сесия. Модулът „Планината“ ви предоставя изцяло нов комплект от тези карти. Те са повече и ще удължат пътуването ви към Изгубеният град , но от друга страна ще ви предоставят изцяло ново умение наречено „скаут“. Последното е отбелязано по някой от картите „експедиция“ и ви позволява да погледнете следващите три „приключенски“ карти. Което е огромен плюс, защото ви  дава информация за предстоящите препятствия и ви позволява предварително да планирате преодоляването им. Модулът „Планината“ е едно отлично допълнение, което ще ви помогне и в най-заплетените ситуации в "The Lost Expedition".

Няма коментари:

Публикуване на коментар