сряда, 13 септември 2017 г.

Последната загадка – The Lost Expedition


От Христо Симеонов

    Вероятно съвсем доскоро името Пърси Фосет не ви е говорело нищо. Е – да живее масовата култура ! Дали посредством разкошния роман на Девид Гран „Изгубения град Zили благодарение на чудесния филм споделящ същото заглавие, то мнозина от вас са се запознали с трагичната съдба на полковник Пърси Фосет.

    Офицер от британската кралска артилерия, картограф, археолог и изследовател Фосет шокира света през 1925г., когато изчезва безследно заедно със сина си, Джак Фосет, в  дебрите на амазонските джунгли. Всичко това се случва в момент, в който Пърси е убеден, че е открил своето Ел Дорадо...смисъл буквално. От 1906г. той предприема седем експедиции в региона на река Амазонка. В първите от тях е натоварен с картографирането и определяне на граничната бразда между Бразилия и Боливия. След 1914г. Пърси Фосет развива идеята, че дълбоко в дебрите на бразилската джунгла, региона Мато Гросо, се намира древен, забравен град, сърцето на отдавна изчезна цивилизация, която той смята за изгубената брънка в развитието на човечеството. Фосет го нарича просто „град Z”.  За всички нас, простосмъртните, последния е по-известен като Ел Дорадо – легендарния Град от Злато.

    Усещате накъде отиват нещата нали  ? Каква по-добра тема за настолна игра от изчезнала преди близо столетие експедиция, която и до ден днешен предизвиква вълнение ? Какво ли се е случило с Пърси Фосет и дали той и членовете на печалната експедиция са успели да достигнат загубения град или са загинали в смъртоносните капани на джунглата ? Отговори на всичко това може да откриете в играта, която ще ви представя в това ревю.


Смели изследователи

Персонажите са вдъхновени от популярни за времето изследователи
    “The Lost Expedition” е настолна игра с карти за до петима играчи. Дизайнер е Пиър Силвестър ( Let them eat Cake” ), a издатели “Osprey Games”.

    След като ви описах накратко темата в “The Lost Expedition”, която вярвам ви грабна, дойде момента да ви споделя, че в кутията на играта всъщност ще откриете три игри. Как става това ли ? Много просто - посредством модули. В “The Lost Expedition” ще откриете кооперативен режим на игра, соло вариант и модул противопоставяш двама играчи един срещу друг.

Дългият път
    Без никакво съмнение, кооперативният модул е основния в играта. Именно на него почива цялата структура на “The Lost Expedition” и най-важните концепции в играта. В него играчите поемат съдбата на трима изследователи, като целта е да преведете поне един от тях до заветният "град Z". Последното става с последователно игране на карти от специално тесте обозначено като „Приключения“. Преди това на достъпно за всички място се разкрива пътят до изгубения град, под формата на красиви карти означени като тесте  „Експедиция“. Всеки играч получава определен брой карти „приключение“ в ръката си, а в общ за куп се отделят четири токена „храна“ и три токена „амуниции“. И можете да се впуснете в неизвестните дебри на амазонската джунгла.

Перфектен синхрон

    Геймплея на “The Lost Expedition” се люшка в две крайностти. Играта предлага изключително проста концепция, която обаче е усложнена от десетина символи по картите и спорен графичен дизайн. Макар и идващи от едно и също тесте, картите в “The Lost Expedition” попадат в три категории – „Събития“, „Избор“ и „Възможностти“. Разграничаването им се случва посредством цветове.

    „Събитията“ в “The Lost Expedition” се случват задължително. При „Изборите“...ами имате избор, а „Възможностите“ се случват само ако вие решите. Казвайки ви всичко това, може би е редно да ви кажа, какво всъщност се случва в “The Lost Expedition”. Всеки ход се дели на две фази – сутрин и вечер. Във всяка фаза играчите играят карти от ръката си, „програмирайки“ пътя на експедицията. В картите ще намерите пълна палитра от събития, на които може да се натъкнете приключенствайки из амазонската джунгла. През отровни паяци, пирани и враждебни канибали, изпитанията дебнат от всеки ъгъл в “The Lost Expedition”.

    Всяка една от двете фазите в играта се отличава със собствено правило за разполагане на въпросните карти. В дневната фаза, играчите играят карти от ръката си, като преди да се изпълнят последните се подреждат във възходящ ред, спрямо номерацията си. Доста сполучливо тематично решение в “The Lost Expedition” е този механизъм за подреждане на пътя към успех на експедицията. В нощната фаза обаче нещата са доста по-сложни. Проблема е, че картите се случват в реда, в които ги изиграете на масата.

    Противно на темата и сладки приказки за карти, които ви разправях досега, “The Lost Expedition” си е своеобразна игра за менажиране на ресурси. Последните две идват в две основни категории – „експертиза“ и „ провизии“. Първите включват познанията за опасностите, които ви очакват по пътя към град Z. Всеки един от персонажите в експедицията има познания в дадена област. В хода на играта ще трупате допълнителни такива посредством разрешаване на препятствия по картите изиграни пред вас. Провизиите пък биват "храна" и "амуниции". Както може би се досещате, „маджата“ си е доста по-важна. Нещо повече, в края на всяка фаза от всеки ход в “The Lost Expedition” трябва да платите по един токен „храна“ или един от приключенците ви губи точка живот. "Амунициите" пък са истинско щастие. Изключително редки ( все пак сте в джунглата ) и буквално безценни.

    Как се случват нещата в “The Lost Expedition” ? Много простичко. Изпълнявате заданията по картите, които обичайно са : "използвай Х ресурс, за да получиш Y ресурс". А основната ви цел е , да движите експедицията, изобразена посредство дървен мийпъл, по картите „Експедиция“, като се стремите да достигнете до последната, изобразяваща "Изгубения град Z".

    Има обаче и уловка. Очаквахте го нали ? В “The Lost Expedition” играчите имат право да обсъждат тактическия подход към играта и картите разположени върху масата, но не могат да разкриват какво държат в ръка. Така цялата тънкост на играта е сработването, перфектния синхрон между вас и останалите около масата. Как ще го постигнете ли ? Именно там се крие магията на “The Lost Expedition”.

    Не, всичко казано дотук не бива да ви плаши. “The Lost Expedition” не е сухичко „евро“. Играта си повече от прилично богата на тема. Защото въпросните карти и изпитанията по тях изглеждат изключително тематично. Като например среща с изгладнял ягуар, която ви предоставя избор : да използвате токен „амуниции“ ( ако имате ), в замяна на който получавате знания по оцеляване в джунглата или пък ако нямате с какво да „стреляте“ по голямата котка, то приключенците ви губят точки живот. И все такива нещица ви очакват по картите в “The Lost Expedition”. Играта без никакво съмнение ще ви оплете в темата си, успешно пренасяйки ви в дебрите на загадъчните и смъртоносни бразилски джунгли.

Визуален пир

    Ами нямаше как. Нямаше как да не обърна ОГРОООМНО внимание на визията на “The Lost Expedition”. Казано накратко – тя е брилянтна !

    Макар комплекта на играта да включва скромната бройка от седемдесетина карти и шепа токени, всичко е изпипано до съвършенство. Картите са в голям, „таро“ или  „Dixit“ размер, изработени с изключително качество. Токенчетата помагащи ви да следите „провизиите“ си са малко дребнички за моя вкус, но пък са отлично допълващи се към целия комплект на играта.

    А илюстрациите са може би най-силното оръжие на “The Lost Expedition”. Дело на Гарен Иуинг те ще ви пленят още от пръв поглед. Пъстри, богати на детайли и със стил, пренасящ ви във времето на печалната експедиция на Пърси Фосет. Илюстрациите в “The Lost Expedition” са нещо за което ще чувате още много в следващите месеци. Няма да се учудя и ако това се окаже играта с най-добро визуално оформление тази година.

    Ако имам някаква критика към нещо от визията на “The Lost Expedition”, то то е към няколко съмнителни решение на графичния дизайн по картите. Първо, делението на картите само по цветове си е съмнително отвсякъде. Последните не са никак добре подбрани и вероятно ще представляват затруднение за хора със зрителни проблеми. Не останах очарован и от страния, отново цветови, избор на символите по картите. Когато получавате нещо, то символа е оцветен в черно, а когато трябва „да платите“ е предпочетен белия цвят. Кога черното е било асоциирано с получаване на каквото и да е ? Спирам обаче до тук и оставям изводите за вас. Не е болка за умиране, но ще ви отнеме малко време да свикнете. И все пак – всичко останало във визията на “The Lost Expedition” е впечатляващо.

Свеж полъх от Амазонка

    “The Lost Expedition” ужасно много напомня на едно любимо моя заглавие от преди две години, кооперативното изпитание "The Grizzled". Тук е редно да отворя скоба и да спомена, че това сравнение ми бе подметнато официално от уважавания от мен колега Дидо Георгиев от "bigboxgamers" ( бел.ред. Ако ви вълнуват тематанастолни игри, може да метнете един поглед при тях ) ( бел.бел.ред. Не съм взел никакви пари за тая реклама  ). Двете игри си приличат ужасно много като геймплей. Отново играете карти, без да осъществявате никаква комуникация помежду си, като се стремите да преодолеете разнообразни препятствия. Това което различава двете игри обаче е атмосферата.

    "The Grizzled" е брилянтна анти-военна игра, която ни пренася в едни от тъмните часове на човечеството. Цялата атмосфера в играта е изключително мрачна и подтискаща. За което изключително спомага и темата.

    В “The Lost Expedition” положението е доста по-розово. Отчаянието отново ви дебне от всеки ъгъл в играта, но изследователската тема и прелестните илюстрации допринасят за едно по-положително усещане около игралната маса.Изключително трудно е да избера между двете игри. Макар и близки като механики, всяка от тях е заредена със собствен, специфичен заряд. И все пак, “The Lost Expedition” е доста по-подходяща за деца и подрастващи геймъри. Така че ако трябва да изберете между двете, то спокойно ви препоръчвам да се спрете на нея.

     “The Lost Expedition”една от най-приятните изненади, на който съм се натъквал тази година. Елегантно-елементарна и запленяваща тя е чудесен избор, за всяка игрова колекция. Затова и ще ви я препоръчам, ако си търсите бърза, красива и никак нелека кооперативна игра.

Препоръчвам задължително ЗА :

1. Изследователи
2. Риалити чек от джунглата
3.Любители на загадки
4.Когато искате сложничко, но възможно кооперативно забавление

Оценка :

Визуално оформление : 6 / 6

Преиграваемост : 4.5 / 6

Геймплей : 4.5 / 6


Крайна оценка : 4.5 / 6

Тонове настолни игри и аксесоари може да откриете при нашите приятели от ozone.bg
ЦЪКНИ МЕ !!!




Няма коментари:

Публикуване на коментар