вторник, 3 октомври 2017 г.

Царят на плодовете – Легендарният плод


от Христо Симеонов

   Дайте да си го кажем още в началото. „Право, куме, в очи“, както е казал народа. Що е то „legacyигра ? Вероятно повече от вас знаят, но няма да се изморя да го обяснявам. „Legacy” e система в настолните игри, в основата на която е възможността в хода на серия от игрални сесии, играчите да променят правилата, включвайки или изключвайки такива от действие, като крайния резултат от всичко това е реализирането на едно персонално, лично копие от играта, което носи индивидуалния дух на групата играчи.

    Като основоположник на системата може да посочим известния дизайнер Роб Давю. Към този момент на пазара може да откриете няколко подобни игри, коио освен по тема се различават и по „степен на фаталност“. Не се учудвайте ако не знаете за какво ви говоря – последния термин си е мое творение. „Степен на фаталност“ е възможността за преиграване на дадена „legacyигра. И тук  ставаме свидетели на няколко различни подхода. В „Legacy” игрите на Давю ( "Pandemic", "RISK", "SeaFall" ) играта се играе в пълния си блясък само веднъж, което пък е свързано с богохулни за всеки геймър деяния, като късане на карти, писане по игралното табло и изтриване на цели секции от правилата. В заглавия като "T.I.M.E. Stories" пък е избран подхода на модулите – играете дадано приключение, достигате до финала му и вероятно ще се върнете към него с друга група играчи, така де – имаме що годе някаква преиграваемост.

    Вероятно се досещате накъде отиват нещата. „Legacy” игрите са запленяващи с многопластовите си правила и богатство на геймплея, който се разкрива постепенно пред играчите, но на цената на само едно изиграване. Е, така беше...досега. В днешното ревю ще ви разкрия една нова и смела концепция в хобито, която се опитва да обърне “legacy” игрите с главата на долу. А най-хубавото - пристига при нас на български !


Гората на лакомниците

Анимийпълите 
    „Легендарният плод“ (Fabled Fruit” ) е иновативна настолна игра с карти за двама до петима играчи, в която геймплея еволюира в хода на игровите сесии. Дизайнер на играта е германската легенда Фридман Фрийз ( "Fearsome floors", "Power Grid", "504" ), известен още и като „човекът със зелената коса“. Родното издание, за което ще ви говоря в следващите редове, достига до нас благодарение на “Game On, за който това е дебют ( бел.ред. повече за тях очаквайте в най-скоро време на блога ).

Токените са оскъдни като бройка, но няма нужда и от повече
    „Легендарният плод“ разказва за една гора, в която  растат и зреят най-вкусните плодове. И преди да решите, че ви говоря за "ГМО" гора – гората е магическа, та затова !Естествено, от най-вкусните плодове, стават най-вкусните сокове. Вие влизате в ролята на обитателите на гората, които се впускат в шеметна надпревара, борейки се да открият най-добрият плодов сок.


    Трудно ми е да скрия от вас факта, че за тема в „Легендарният плод“  е абсурдно да се говори. Тя е някъде там, както се казваше в едно популярно тв шоу. И все пак, наличието на готини мийпъли или анимийпъли ( щото са животинки...хитро,а ), с които се идентифицира всеки играч, е приятно допълнение, което поне мъничко ви доближава до някаква форма на тема.

    Липсата на сериозно изразена тема, не е болка за умиране. Защото „Легендарният плод“ определено има да предложи интересен геймплей. Всичко се върти около събирането на споменатите вече плодови сокове, които по своята същност са карти. Всъщност, картите са основата в „Легендарният плод“. В играта ще откриете огромно тесте от двеста и четиридесет карти, разделени в локации, номерирани от 1 до 59. От всяка локация има по няколко копия.
В началото на играта са налични локациите от едно до шест, които се поставят на игралната маса. Всеки играч си взима анимийпъл, идващ в собствен цвят и форма. И може да започнете в „Легендарният плод“ .

Легендарни механики, легендарна преиграваемост

Тестето с локации...разделено на три, толкова е масивно
    Вече стана дума, че всичко в „Легендарният плод“ се върти около картите. Последните включват симпатична илюстрация изобразяваща животинка, специално умение и цена за закупуване. 
Специалните умения са солта и пипера в „Легендарният плод“. Ходовете ви в играта включват придвижване на анимийпъла ви върху дадена карта и активиране на умението й.


    Уменията пък са точно петдесет и девет на брой – колкото са и различните локации в тестето. Основното сред тях е трупането на ресурси. Въпросните са различни плодове и идват от специално тесте с карти. Защото, съгласете се, за да направите един легендарен сок ви трябват плодове. Именно те са цената, която плащате, за да си купите карта, която е и така жадувания сок.

Картите с плодове
    Най-иновативната част от „Легендарният плод“ обаче е начина, по който играта се развива. Когато закупите карта с локация на нейно място теглите най-горната от тестето. Картите в него са подредени във възходящ ред. Така купувайки карти вие изчервате локации от даден вид и ги заменяте с нови и разнообразни. Като, съгласете се, възможните комбинации са много.


    След толкова писане, пак изпуснах да ви кажа нещо - как приключва „Легендарният плод“. Целта в играта е да съберете, така де, да закупите определен брой сокове – карти с локации. Броят им зависи от броя на играчите. След края на всяка сесия обаче идва и най-вълнуващата част от „Легендарният плод“. Използваните и закупени карти поставяте в найлонов плик (пристигат в кутията на играта ), а наличните в края на игровата сесия се запазват по същия начин, в друг плик ( все едно си нареждате хладилника ). Така пред нас се разкрива една доста хитра, своеобразна „saving” система, която гарантира, че ще продължите следващата си сесия в „Легендарният плод“ точно там където сте завършили предната.

Булгар, булгар

Адмирации за "Справочника"
    Няма как да не обърна специално внимание на родната версия – все пак именно на нея е посветено това ревю.

    „Легендарният плод“ е игра, която определено грабва окото визуално. Картите са в размер „таро“, с отлично качество и супер симпатични илюстрации, в анимационен стил. Именно арта е едно от най-силните оръжия на „Легендарният плод“ , което без никакви проблеми помага на играта да достигне до максимален брой хора.

    Относно българската версия – в нея няма да намерите нищо по различно от оригинала, освен, че всичко е написано на родна реч...нали. Превода на уменията по картите и на правилата е отличен. Няма да имате никакъв проблем да вникнете в тях. Адмираци за преводача. Особено внимание трябва да обърна на „Справочника“. В него ще откриете подробно описание на всяка една от картите-локации в играта, което е изключително полезно когато все пак нещичко не ви е ясно

    Без да се замислям излишно - „Легендарният плод“  е една отлично изглеждаща игра, която ще докосне детското във вас с чудесните, шарени илюстрации и висококачествени компоненти.

Легаси за всеки

    Изписах няколко страници текст. Загубих излишно време, да ви обяснявам правилата на игра, която ни радва с елементарни, но пристрастяващи механики. А всъщност исках да ви кажа нещо друго...

    Исках да ви кажа, че „Легендарният плод“  е една изумително чудесна игра и следващите ми аргументи за това, са най-важното в това ревю. В началото започнах с изключителната амбиция, която си е поставил дизайнера хер Фрийзе. Трябва да ви кажа – успял е.


    „Легендарният плод“ освен най-преиграваемата “legacy” игра, е и най-достъпната. За разлика от другите игри в жанра не ви трябва време, за да изчетете и вникнете в сложни и завъртяни правила. За разлика от другите игри в жанра, „Легендарният плод“ е игра, която може да играете буквално със всеки - геймъри на всякаква възраст и със всякакви интереси. Легализираното българско издание спомага още повече за това. „Легендарният плод“ има своеобразна форма на кампания - достигане до заветната локация 59, но това по никакъв начин не пречи да я играете отново. „Легендарният плод“ е игра в най-чисти смисъл на думата, едно симпатично, елегантно и неангажиращо приключение, което всеки път ще бъде различно, без от това да страда преиграваемостта му

    Съчетанието на толкова ефирни механики със симпатичен арт и стратегия на едно прилично ниво, правят от играта нещо задължително. Напук на грандиозните, скъпоструващи и амбициозни „legacyпроекти, които сме виждали до момента, „Легендарният плод“   изглежда като нещо непретенциозно и лековато и именно там е най-силната страна на играта. „Легендарният плод“ е най-достъпната "legacy" игра на пазара. Един чудесен експеримент, пристигащ при нас на достъпен, роден език, който е едно от задължителните заглавия за родните геймъри тази есен.

Препоръчвам задължително ЗА:

1. Когато търсите нещо иновативно
2. Деца, възрастни и животни - абе, за геймъри от всякакъв калибър
3. Когато липсата на тема не ви пречи
4. Когато искате да се насладите на хитри и разнообразни механики

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 5 / 6

Преиграваемост : 6 / 6

Геймплей : 5 / 6


Крайна оценка : 5 / 6


Няма коментари:

Публикуване на коментар