понеделник, 6 юни 2016 г.

Новото шоу на краля – "Histrio"


От Христо Симеонов


                      Б Р У Н О   К А Т А Л А !

Светът е сцена...

     След може би най-краткия увод в историята – ето какво ще ви представя днес. „Histrio” e игра с карти за двама до петима играчи, дело на дизайнерско дуо включващо Кристиан Мартинез и големия Бруно Катала. Играта пристига при нас от издателството “Bombyx”, популярно сред широката публика със заглавия като „Abyss”, “Takenoko” и серията игри “Cardline”. В „Histrio” играчите влизат в ролите на ръководители, директори на пътуващи театрални трупи, които са се отправили към столицата на кралството. По пътя всеки се надпреварва да наеме най-подходящите артисти и изпълнители, с чиято помощ да постави най-впечатляващата пиеса пред краля.

    Играта продължава неназован брой ходове, които са обединени под формата на два театрални сезона (разбирайте рундове). В края на всеки сезон, играчите сравняват представленията си, дали те задоволяват изискванията на краля и си раздават точки под формата на монетки (екю). В края на втория сезон, играчът с най-много точки печели „Histrio”.

    Къде е уловката? Кралят е доста капризен. Той иска да гледа или комедии или трагедии, но има навика да сменя изключително рязко настроението си. За тези от вас, които са чели нещичко от сагата на Джордж Р.Р. Мартин - „Песен за огън и лед“ или следят телевизионното шоу по романите – „Игра на тронове", ще кажа – представете си краля като копие на омразния Джофри Ланистър. Сега ме разбирате напълно, нали? Проблемното настроение на краля и неговото задоволяване ще е основната ви грижа в „Histrio”. Играчът, който се справи най-адекватно с тази задача, ще бъде крайният победител.

...и всички сме артисти

Сцената - арената на "Histrio"
    Геймплеят и основната идея в Histrio” се въртят около картонена 3D сценa, която сглобявате преди първата си игра. Относно нейните качества, чисто материално, ще говоря по-надолу. Сцената представлява въртящ се двулицев параван, върху който има изобразена комедия или трагедия. Позицията на сцената се определя от настроението на краля – дали иска да гледа комедия или трагедия. Над самата сцена, върху скала е отбелязано в цифрово измерение настроението на Негово Величество. В хода на всеки сезон играчите манипулират настроението на краля, изпращайки актьори в двора, целейки накрая съотношението на тяхната театрална трупа да отговаря на духовното състояние на владетеля. Звучи ви сложно? Нищо подобно.

    На централно място, достъпно за всички играчи, се поставя игралното поле на „Histrio”, което изобразява, във възходящ ред, осем номерирани селища, през които вашата трупа може да премине, в търсене на артисти, преди да достигне до столицата, за да изложи представлението си пред краля. В началото на играта играчите формират тесте с карти „Срещи“, което съдържа актьори, акробати или бонус карти. В началото на всеки ход, под всяко едно от селищата се поставя по една карта от това тесте. Всеки от играчите, след като си избере един от петте налични цвята, получава осем карти в своя цвят, изобразяващи различните градове, осем каравели (пристигащи под формата на симпатични пластмасови дирижабли), трима сценични мениджъри и три екю.

Дестинациите
    Основната механика на „Histrio” е далеч от оригинална, а някой от вас дори биха подложили на съмнение дали можем да говорим за игра изобщо. Едновременно и тайно, всеки един от играчите избира една карта от ръката си, предопределяйки накъде ще се запъти неговата трупа. След това играчите разкриват избора си и го бележат със поставяне на една от своите каравели. Ако дадена локация е била избрана от само един играч, той взима всички налични карти дислоцирани към съответния град. Картите биват няколко вида. Актьорите са или комедианти или трагици, всеки със стойност от 1 до 5, която отразява опита му и специално умение. След като играч придобие даден актьор, той първо изпълнява специалното му умение, а след това го добавя към трупата си, поставяйки го с лицето нагоре пред себе си. В рамките на хода, от новополучените актьори, преди те да се присъединят към трупата ви, можете да се изпрати един от тях в двора на краля, за да повлияе на настроението му. Как става това? Много просто – ако изпратите комедиен актьор с ниво на опит „3“, то настроението на краля ще се премести с три пункта по скалата към комедията. Това може да доведе до смяна на настроението на владетеля (завъртате паравана на 3D театъра) или да затвърдите моментното му такова.

Каравелите
    В тестото „Срещи“ ще попаднете още на бонус карти, които ви дават еднократно монетки, както и на акробати. Акробатите са нещо като специалисти, всеки от тях има специфично умение, което може да използвате веднъж на сезон. Акробатите поставяте пред себе си и не ги губите до края на играта. Те са добър способ за постигане на определени цели, свързани с придобиване на желани актьори във вашата трупа.

    Малко по-интересен геймплей предлага „Histrio”, когато двама души изберат един и същи град.  Всички карти „Срещи“ в конкретната локация се отстраняват от игра, като не се активират специалните умение на актьорите, но всеки един от тях повлиява на настроението на краля. Тематично това е обяснено с факта, че нито един от играчите не придобива карти и актьорите отиват директно в двора, представяйки се пред владетеля. Като компенсация, влезлите във конфликт играчи теглят по една карта от допълнително тесте, озаглавено „Тайни поръчки“. В него ще срещнете двадесет и две уникални карти, изобразяващи дадена високопоставена персона от кралския двор, която има специфично желание. В края на всеки сезон, ако сте изпълнили исканията й, ще може да активирате една от тези карти и тя ще ви донесе допълнителни точки под формата на екю.

Най-близките царедворци - източник на допълнителни точки.
    Изборът на карти от ръката на играчите продължава до края на сезона. Особеното (и малко по-геймърско) е, че веднъж избрал дадена локация, играчът не може да си я върне обратно в ръката, освен ако не остане с точно една карта или не активира специалното умение на един от видовете актьори. По този начин, с напредването на рунда, някои от локациите ще стават заключени за вас, след като веднъж сте взели карти от тях. Тази механика е единствения полъх към по-геймърски дух в „Histrio.
Краят на сезонът настъпва, когато се изчерпи тестето с карти „Срещи. Играчите получават точки/монети от няколко разнообразни източника – всеки актьор в трупата им, който отговаря на настроението на краля; точки за всяка трупа, в която имат превес актьори, отразяващи настроението на краля; картите „Тайни поръчки“.

Магията на театъра

Купчинка екю
    Визуално Histrio” е изумителна! Но ще започна по ред. 3D театърът е изключително свеж и впечатляващ компонент. Сглобява се преди първата ви игра от сравнително твърд картон, след което спокойно се побира в кутията. Нарисуван е в пъстри, жизнерадостни цветове и както други, подобни компоненти от други игри, основната му цел е да привлече вниманието. Справя се чудесно със задачата. Поставянето му на масата, веднага ще привлече странични наблюдатели към игра на „Histrio”.

    Монетките, които се явяват и точки в края на играта, са пластмасови. Интересно и приятно решение. През цялата игра ще ги трупате на купчинки и ще ги подмятате из ръце, наслаждавайки се на приятното им дрънчене. Да, не са метални и звукът и визията им не са толкова впечатляващи, но са много точно, бюджетно попадение на “Bombyx”.

Мениджърите. Носят ви точки когато ги поставите на сцената
    Относно фигурките на каравелите и сценичните мениджъри също могат да се кажат само положителни неща. Масивни, висококачествени, те определено ще ви допаднат.

   Относно илюстрациите.... УОУ. Визуално играта е дело на Жереми Флюри, който се е справил изумително. Изборът на всеки един от актьорите, акробатите и дворяните да бъде изобразен като животно е страхотен. Поражда в играчите едно усещане, че действието се развива в едно приказно кралство, като че излязло изпод перото на великите разказвачи на приказки, в което на животните са предадени човешки качества. Стилът и оформлението на илюстрациите ще допадне на всеки, без значение от възраст и занятие. Единственият минус за мен е, че самите карти са прекалено гланцирани и малко трудно се разбъркват и формират тесте.

    Не мога да поставя нищо друго освен отлична оценка на визуалното оформление на „Histrio”. Изборът на тема, стилът на илюстрациите, качеството на картите, на пластмасовите фигурки, на монетките, 3D театърът – всичко е на изумително високо ниво, което ще ви впечатли и ще е основната (може би единствена) причина, която ще ви накара да опитате „Histrio”.

Шоуто трябва да продължи

    Големите имена продават. С това си твърдение, едва ли откривам топлата вода за вас. Сега си обяснявате и безумния ми увод, нали? Бруно Катала, дами и господа, е едно от най-големите имена в хобито. Поставянето на името му върху настолна игра, гарантирано ще продаде последната в милиони копия, дори ако говорим за базово „Монополи“.  В Histrio обаче играта е много трудна за откриване. Голяма част от популярните имена, занимаващи се с ревюта на настолни игри, я определиха като семейна игра. За мен обаче, това е игра за тепърва прохождащи в хобито деца. И то не малки деца, което би й спечелило допълнителни положителни точки в моите очи, защото по картите има доста текст. Тук говорим за деца на възраст между седем и десет години. Тяхното внимание „Histrio” би привлякла, но не за дълго.

    Бруно Катала има огромен опит в направата на чудесни семейни игри – “Jamaica”, “Cleopatra and the Society of Architects” и т.н. Понякога обаче, му се е получавало и на косъм - преди няколко години Катала ни представи една игра, която се движеше по тънката граница между това да бъде свръх лека семейна игра или едно нищо. Играта се казваше “Abyss” и му се получи. Този път обаче няма как да стане. „Histrio” няма да се понрави на голяма част от геймърското съсловие. Не ме разбирайте погрешно, не искам да съм много краен. Играта просто е... окей. Типичен средняк, който ще изиграете един път, след това ще продадете, подарите на приятелско детенце или ако сте колекционер, ще поставите някъде навътре, навътре по рафтовете, да събира прах.

    Отношенията ми с „Histrio” еволюираха стремглаво през последните месеци. Първо беше безумният хайп – нова игра на Бруно Катала! После осмисления ентусиазъм, когато разбрах, че темата е свързана с театъра - миналата година се появи една чудесна игра в същата тематика - „Shakespeare” и се надявах, с гения на Катала, „Histrio” да я задмине. И накрая се стигна до лекото разочарование – играта не е нищо повече от средство да убиете около час, като има доста по-добри заглавия в тази категория.

   Единственото нещо, което спасява донякъде „Histrio” е великопната й визия. Визуално играта ще ви заплени. Може би дори ще спомогне да изиграете няколко сесии.

   И все пак, мисля да оставя „Histrio” в колекцията си...поне засега. Че ще събира прах, това е ясно. Но с помощта на чудесните й илюстрации все пак ще се опитам да „зарибя“ по хобито, няколко дечица на споменатата по-горе възраст.

    Относно Бруно Катала. С „Histrio” Ви пиша черна точка, господине. За да се отърся от лекото разочарование, отивам да поиграя малко „Raptor“ или „Cyclades“, или “Five Tribes”… все пак оставам нащрек – мосю Катала, очакваме повече от вас до края на годината!


Препоръчваме задължително ЗА :

1. Абсолютни начинаещи в хобито
2. Ученици от първи до четвърти клас
3. Непретенциозни играчи

Оценка:

Визуално оформление и компоненти : 6/6

Геймплей : 2/6

Преиграваемост : 3/6

Крайна Оценка : 3.5 /6 

Няма коментари:

Публикуване на коментар