четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Неспокойни сънища – Dingo’s Dreams


От Христо Симеонов

    Неведнъж съм споделял с вас своето възхищение от Райън Лоукат и неговата компания „Red Raven Games. Райън, този своеобразен „човек оркестър“, заслужава само адмирации, предвид факта, че игрите на компанията му имат почти безупречна репутация, а основния труд зад тях – геймплея и арт оформлението, са негово лично дело.

    Нямаше как да не бъда заинтересуван от едно от последните предложения на “Red Raven Games”, малка игра с поставяне на плочки носеща симпатичното ( и загадъчно ) заглавие “Dingo’s Dreams”. Интересът ми бе провокиран още повече и от факта, че противно на запазената марка на компанията, този път дизайнер не е г-н Лоукат, а с нелеката задача се е заел Алф Сийгирт.

    Кой е Динго ( да не се бърка с Динко ) и какво сънува ? Дали “Red Raven Games” са се справили с първата си игра с външен дизайнер ? Отговорите на следващите редове.


Блаженна дрямка

Картите Сънища
    „Dingo’s Dreams“ е симпатична игра с манипулиране на плочки за двама до четирима играчи. Макар дизайнерът да е различен, то с визуалното оформление отново се е заел Лоукат и играта ни пренася в неговия въображаем свят, познат от останалите заглавия на компанията. Динго е куче...куче динго...и заедно с неговите приятели - кенгурото Кенгуро, коалата Коала и ехидната Ехидна са се загубили по време на своето духовно пътешествие. 
Задачата на играчите е да влезнат в техните сънища и да ги приведат обратно у дома.

Фантастичните локации през който трябва да преминете
    Както ви стана ясно вече, темата на „Dingo’s Dreams“ е..някъде там. В началото на играта всеки от играчите поема контрола върху едно от животинчетата и получава двадесет и шест плочки изобразяващи от лицевата си страна разнообразни места от ландшафта на света на сънищата. С двадесет и пет от плочките, предварително прилежно разбъркани, всеки играч изгражда мрежа със структура 5 х 5, изобразяваща селенията, в който се лута неговия подопечен.

    От специално тесте с квадратни карти, носещи звучно име „Карти Сънища“ теглите една, която е обща за играчите и пътят, който трябва да извърви всяка животно, за да се прибере у дома. Един от играчите влиза в ролята на Мечтателят, разбърква картите с локации и ги поставя с лицето надолу пред себе си.

    Преди началото на „Dingo’s Dreams“ играчите определят броят рундове, които ще изиграят. Всеки от тях приключва, когато един от играчите подреди плочките пред себе си по модела посочен върху изтеглената предварително „карта сънища“.

Пътешествие сред сънищата

Така изглежда таблото пред играчите
    „Dingo’s Dreams“ предлага на играчите изключително лек геймплей, включващ една основна механика. Играли ли сте бинго ? Да, да бинго. Именно това ще откриете в „Dingo’s Dreams“ ( това обяснява и любопитното заглавие на играта ).

    Всеки от ходовете в играта е разделен на две фази в първата Мечтателят обръща една от картите с локации. На тях ще откриете същите тези елементи от ланшафта на светът на сънищата, за които ви споменах по-горе. Играчите локализират плочка от собственото си игрално поле, съответстваща на изтеглената карта и я обръщат с лицето надолу. Забравих да ви кажа – на обратната страна на плочките има изобразено вашето животинче. Целта ви е, да изпълните модела на предварително изтеглената „картата сънища“, като на обозначените върху нея места поставите плочки, обърнати с лицето надолу...така де, изобразяващи вашия „герой“.

Динго е щастлив
    Втората фаза на всеки ход е посветена на манипулирането на плочките. Все пак, за да получите търсения модел, ще трябва да размествате плочки. В началото ви казах, че всеки от играчите разполага с точно двадесет и шест плочки, като с двадесет и пет изгражда персоналното си игрално поле. А последната плочка, се използва всеки ход за манипулирането му. Поставяте я срещу някоя от колоните или редовете от мрежата и избутвате последната, така че свободната плочка да застане на избраното от вас място, а поставена преди това плочка да „изпадне“. Това е и може би най-хитрата част от геймплея на  „Dingo’s Dreams“. Тя вкарва елемент на абстрактна стратегия в играта и разчупва иначе доста безличните механики.

    Визуалното оформлението на „Dingo’s Dreams“ е на познатото високо ниво, запазена марка за игрите на “Red Raven Games”. Качествени, солидни токени и маркери. Артът на играта, както вече споменах, е дело на Лоукат и няма да изненада запознатите с предишни заглавия на компанията. Мойте наблюдения показват, че като цяло, той се приема положително ( тук там има и мрънкащи за арт-а хорица ), но пък и „Dingo’s Dreams“ няма да ви накара да го заобичате. Просто още от същото.

Завръщане в реалността

    „Dingo’s Dreams“ е малка, лека и неангажираща семейна игра. Това е целта на това заглавие и то я изпълнява безгрешно. „Dingo’s Dreams“ е бърз филър, който аз лично препоръчвам за разтоварване между сесии с по-сериозни игри. Изхождайки от елементарният си геймплей, играта би могла да се причисили към „gateway” жанра, но аз не бих я сложил там. Просто защото в тази игра няма нужната оригиналност, привлекателност и страст, за да послужи за привличане на нови хора в хобито. Тя е идеален избор за хора, които вече са се влюбили в настолните игри, но на нивото на “casual” геймъри. За хардкор геймърите „Dingo’s Dreams“ може да бъде любопитен филър, който обаче едва ли ще задържи вниманието им много дълго.


    Не ме разбирайте грешно. Не че не харесах играта. Тя е окей. Не съм и разочарован от „Red Raven Games”. И това се дължи на факта, че „Dingo’s Dreams“ никога не е имала претенциите за нещо повече. И откъм времетраене и от към цена дори, това е игра насочена към семейния гейминг. Основата й механика, която пресъздава игра на бинго с малко по-завъртяни елементи и шарен арт, ще пасне идеално за една неангажираща вечер с настолни игри. Ако обаче искате нещо повече от вашата сесия с настолни игри, то "Dingo's Dreams" определено не е за вас.

Препоръчваме задължително ЗА:

1. Любители на бинго
2. Casual геймъри
3. Когато е късно и хем ви се спи, хем ви се играе още, но няма време за TI3

Оценки :

Арт и компоненти : 4/6

Геймплей : 3/6

Преиграваемост : 3.5/6

Крайна оценка : 3.5 / 6



Няма коментари:

Публикуване на коментар