четвъртък, 16 март 2017 г.

Няма нищо по-лошо от лошото време – Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island ( Second Edition )

от Христо Симеонов 

    Да говориш за игра, която няма нужда от представяне си има както положителни, така и отрицателни моменти. Едва ли има геймър, попаднал дълбоко в нашето чудесно хоби, който да не е чувал за „най-трудната кооперативна игра на пазара“. Така най-често описват „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island”. Играта е изумително тематично приключение, което ви запраща на самотен остров, където вместо да се наслаждавате на усмихнатото слънце с коктейл в ръка, разнообразни изпитания се опитват да ви вгорчат живота. През диви животни, пирати и канибали, та чак до нестабилните климатични особеностти на тропиците ( за времето ще си говорим много ) – вие и вашите приятели сте на ръба на оцеляването във всеки един момент от престоя ви на острова.

    „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island” е изключително добре позната и отлично приета сред геймърите игра ( номер двадесет в класацията на "BGG" ). Защо тогава ви занимавам с това ревю ? Ами защото в края на миналата година на пазара се появи така дълго очакваната нова версия на играта. Какви са промените и какво ново да очаквате, ще ви споделя в средващите редове.



 И ако все пак не сте били на самотен остров 

Колоритните персонажи
    „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island” е кооперативна игра за двама до четирима играчи. Дизайнер е Игнаси Тчевичек, а издател “Portal Games”.

    „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island” е епично, супер тематично преживяване, с геймплей, който трудно може да попадне в някаква клалификация. Лично аз обичам да я определям като „worker placement” игра, което е наивен опит за обяснение на тоновете разнообразни механики, които ще откриете в нея. Ако трябва да изброя последните, може би ще ми отнеме цял параграф. Казвайки ви това, вероятно сами си правите заключението, че играта е сложничка. 

    Да се опитам да ви обясня подробно правилата на „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island” би било ненужно безумие. Играта не е нова ( 2012 г. ) и в интернет ще откриете изобилие от “How to play” видео сегменти, които се справят с правилата доста по-добре от мен. Нещо повече – новата версия, за която обещах да ви говоря в това ревю, не променя нищо в геймплея на „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island”. И ако все пак държите да чуете точно от мен повечко за това какво ви очаква в играта ( поласкан съм ), ще ви спретна едно кратичко резюме. 


В новата версия ще откривте седем сценария
    „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island” е класическа приключенска игра и като такава пред играчите на първо време трябва да се постави цел. Играта пристига с няколко на брой разнообразни сценария, от който избирате един преди началото на играта. Сценариите ви поставят серия от краткотрайни задачки, обединени под шапката на главна цел. Основните ви мисии варират от това да сигнализирате на преминаващ кораб, който да ви спаси от острова, та до рискувано за живота ви приключение, в което трябва да унищожите кулинарното средище на острова, наречено за по-кратко „Градът на канибалите“. 

    След това идва изборът на персонажи. Всеки от играчите се въплъщава в образа на „специалист“ – готвач, изследовател, дърводелец или войник. Както може би се досещате, всяка роля пристига с набор от специални умения, които помагат на различните персонажи да блеснат в различните изпитания, които преглага живота на самотен остров. За цвят, като бонус персонажи при игра с по-малко от трима души, на разположение на играчите са и Петкан ( Friday ) , симпатичния помощник на Робинзон Крузо и куче...наречено куче. 


Изобретенията - единственият ви начин да оцелеете на острова
     Подготовката за игра в „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island” е един от най-сериозните минуси на играта, просто защото отнема ужасно много време. В играта ще откриете няколко на брой тестета с карти, които трябва да разбъркате и подредите на съответните места. Да приготвите различните „изобретения“. Да групирате разнообразните токени в няколко на брой купчинки. Горещо ви препоръчвам във всичко това да се включат всички около масата. Иначе рискувате да загубите едни тридесет минути. 


Омразните карти "събитие"
    Всеки един от сценариите в „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island” ви дава определен брой ходове, своеобразно времетраене на играта. Печелите ако изпълните мисията си преди да изтече времето. Губите, когато свършат ходовете или когато някой от играчите умре...персонажа му де. Последното, повярвайте ми, е най-честата причина за загуба.

    На острова има прекалено много неща, които могат да ви убият. Всеки ход в „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island” се движи по изключително стройна схема включваща шест фази. Един съвет – когато обяснявате правилата на „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island”, следвайте фазите. Играта е комплексна и съдържа ужасно много информация под формата на правила, която може сериозно да затормози нови играчи. Също така ви препоръчвам, да не навлизате в подробностти, а да ги разкривате в хода на самата играта. „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island” е от този тип игри, който се разбират по-лесно като се играят, а не когато ви издекламират правилата. 


Лов на мечки
    Шесте фази мога да разделя на две групи – пет фази, в който островът ви причинява неща и една фаза, в която се опитвате да направите така, че причиненото от острова да не боли толкова. Да, „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island” е зла игра. В първата фаза теглите карта „Събитие“ от специално за целта тесте. Вероятно очаквате следващите ми думи, но все пак ще ги кажа – 99,9% от картите събитие са с отрицателни последици за вас ( 0,1 % си го запазих за статистическа грешка ). Нещо повече, тези карти остават в игра върху специална позиция от игралното поле, означено като зона „заплаха“ и ако не се разправите с тях, в следващите ходове ви правят мизерии отново. Чудничко, нали ? 

    Втората и третата фаза в „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island” са глътка свеж въздух. Във фазата „Морал“, ако не са ви потънали гемиите от глад, студ, атаки от диви животни и други неща, за които ще говорим по-надолу, то получавате специален вид токени наречени „Решителност“. Последните използвате, за да активирате специалните умения на персонажите си. В третата фаза произвеждате ресурси. Да и това го има в „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island”. Ресурсите са два вида– храна и дърво. В тази част на острова, който между другото се изгражда пред вас посредством шестоъгълни плочки, където се намира лагера ви произвеждате съответните налични ресурси.

 
Тестето с диви животни

    Четвъртата фаза от всеки ход в „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island” е същинската част от играта. В нея играчите реално играят ! Всеки персонаж може да извърши две действия, посредством дървени дискове ("worker placement"). Напълно в духа на кооперативните игри, играчите се разбират предварително кой какво да прави. Възможните действия са не малко на брой и все чудничко тематични. "Лов на диви животни" – за храна и кожи ( друг доста ценен ресурс ). "Строене" - през колиба, покрив за нея, дървена палисада около лагера ви, оръжия и изобретения – всичко това е възможно чрез това действие. "Събиране на ресурси" пък е отличен начин да попълните запасите си. "Изследването на острова" ви отваря нови плочки, всяка носеща различен вид терен ( има значение в определени сценарии или за създаването на някои "изобретения" ), ресурси, диви животни за лов и ценни токени „открития“. Тези токени са единственият напълно положителен елемент в играта ! Последните две възможни действия не прилягат много на изпечени приключенци...но са си необходимото зло. Може да „подредите“ лагера, за което получавате токени „решимост“ ( бърсането на прах знаеш ли как ме прави смел ? ) или да си „починете“, възстановявайки си точки живот. 


Ах, тези зарове
    Така изброени, възможните „действия“ си изглеждат малко сухичко. Спокойно, добрият чичко Игнаси се е погрижил. Действията обичайно имат определени изисквания, като например условия или брой на използваните дискчета. Ако използвате две дискчета обичайно няма проблем – действието се случва във ваша полза. Но губите от ограничените си дискчета ( по две за всеки играч ). Ако използвате една дискче обаче, то на сцената излизат „лошите зарове“. „Лошите зарове“ са три комплекта от по три зара – по един комплект за „Строене“, „Събиране на ресурси“ и „Изследване“. Във всеки комплект имате зар „Успех“, който определя дали извършвате действието или не , зар „ Щета“, който ви казва дали във хода на действието персонажа ви не се наранява и зар „ Приключение“, който може да доведе до това да теглите карта от специално тесте. Последните са три на брой, по едно към всеки от екшъните и са пълни отново на 99.9% с негативни последици за играчите. Ако трябва да тегля чертата – „лошите зарове“ напълно си заслужават името, защото могат да вгорчат живота ви на острова. 

    Мислите си, че зомбитата са универсалното зло в настолните игри ? Или пък може би скучните „евро“ теми ? Ще кажете : Къде забравяш Ктулу, Ицо ? Нека ви разкрия една малка тайна – дори добрият стар октоподоглав бог от дълбините, който иска да си похапне човешката раса, не е толкова зъл колкото „Климатичните“ зарове. Ще ги наричам за кратко - „ злите зарове“. Петата фаза от всеки ход в „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island” е "Климат" или казано иначе – природата не се кефи, че сте на острова. „Злите зарове“ са три шаренки шестоъгълни зарчета, толкова симпатични на пръв поглед. "Оранжевият" е леко циклонче с дъжд и мартенски сняг, "Белият" си е същинска зимна приказка, а за капак "Червеният" изобразява изгладнелите животни на острова. В зависимост от сценарият, хвърляте всички или някой от тези зарове и се молите. Не, лъжа. Не се молите, защото няма на какво. Всяка от страните на тези зарове е минус ! Просто трябва да го понесете. За целта, като придвидливи корабокрушенци, трябва да сте си построили колиба, да сте й сложили покрив и да сте издигнали палисада, която да спира изгледнелите тигри. Иначе губите ресурси или още по-ложо, живота си. „Злите зарове“, това върховно зло в настолните игри, са основната причина да загубите „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island”.


Картите "Приключение"
 И след като ви обрули една буричка или сте се борили с подивели зверове идва и последната фаза, наречена накратко „Нощ“. И ако си мислите, че в „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island” нощта е време за покой и отмора, то жестоко се лъжете. Най-важната ви задача в тази фаза, е да изхраните геройте си. Вероятно се досещате за последиците, ако не успеете да се справите. Добре би било и ако има къде да пренощуват, защото сънят под открито небе също води до негативни последици. 

И накрая, ако трябва да сумираме геймплея на „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island”, то бих го определил като : шеметно, тематично приключение, разказващо за жестокия свят на неравната борба за оцеляване на самотен остров, с гарнитура от непредсказуемо лошо време.


 За какво бе всичко това 

Островът се разкрива пред вас плочка по плочка
    Стигнах и то основното в това ревю – разликите между старото и новото издание на „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island”. Още в началото трябва да ви кажа – не са толкова много колко очаквате. 

    На първо място – имаме нова кутия, с нова, ИЗУМИТЕЛНА , илюстрация, дело на Винсънт Дютрей на нея. Въобще няколкото нови илюстрации във втората версия на играта са на изключително ниво. А новата кутия освен по-красива е и по-компактна, заемайки по-малко място на рафта ви. 


Токените за ресурси са страхотни
     Компонентите са претърпели истински културен шок в положителна посока. Всичко е по-красиво, по-функционално и по-тематично. Кубчетата за ресурси са заменени с фигурки във формата на банан, дървена летва, отдрана кожа и филия хляб. Дървените дискове за действия пристигат със стикери, които носят лицата на перснажите ви и обогатяват темата. Централното игрално поле е доста по стегнато и красиво. Има леки промени и в дизайна на картите, но нищо съществено. Една скоба – всичко това преди бе част от специални „промо“ пакети, които бяха достъпни от "Portal Games". Сега вече е част от основната игра. Яко. 

    Във второто издание на „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island” ще откриете и бонус сценарий, "Островът на Кинг Конг", който отново беше промо за оригиналанта игра. Това което липса обаче, са допълнителни герой, който мисля пристигаха с допълненията към оригиналната игра. Каква ще бъде съдбата им предстои да разберем. 


Книжката с правила има стряскащ вид 

    Най-важното нововъведение запазих за финал. Новата книжка с правила е ФЕНОМЕНАЛНА. Оригиналната игра страдаше изключително много от зле написани правила, изобилстващи от грешки при печат и лоша структура. Новите, макар и доста обемисто четиво, са на отлично ниво. Пълни с примери и илюстрации, те поднасят сложните в действителност правила на „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island” на едно достъпно и разбираемо ниво. За което, адмирации към "Portal Games" и Игнаси.



 Спасени

     „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island” е една от най-добрите кооперативни игри в хобито. Играта определено не е добър избор за първата ви среща с подобен род заглавия, но за по-опитни гемъри това е абсолютно задължително заглавие. Изключително тематична, с богат, но стегнат геймплей, „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island” е игра, която не бива да подминавате. Ако още не сте я играли, горещо ви препоръчвам новото издание. То прави играта по-достъпна, по-красива и по-компактна, което, вярвам, ще се понрави на всеки. 

    Имате ли нужда от новата версия на „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island” ако притежавате предишната ? Определено не...освен ако не искате по-готината кутия и компоненти. С риск да се повторя – новата версия на играта не променя нищо от геймплея на оригинала. Задължително обаче си намерете новата книжка с правила. А старата запалете ритуално пред блока. Може би така ще омилостивите Боговете на острова и „злите зарове“ ще ви пощадят...поне за няколко хода при следващото ви приключение в богатия свят на „Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island”.


Оценка :


Визуално оформление и компоненти : 5 / 6

Геймплей : 6 / 6

Преиграваемост : 6 / 6



Крайна оценка : 6 / 6

"Robinson Crusoe : Adventures on the Cursed Island" може да намерите при нашите приятели от Ozone.bg.
ЦЪКНИ МЕ !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар