петък, 17 март 2017 г.

Бягство от тестето или как се кове една пленяваща концепция - Unlock!


oт Христо Симеонов

    Време беше и аз да хвана влака. Не, не този за морето. Уви, лятото е още далеч. Говоря ви за „ескейп“ стаите и цялата врява покрай тях. В последните години те се превърнаха в изискано забавление за млади и стари нърдове, което пък доведе до същински „стаен бейби бум“. Из китната ни родина се нароиха безчет „ескейп“ местенца, с разнообразно качество вариращо от „невероятно изживяване“ до „ върнете ми парите“.

    С риск да ви разочаровам, в това ревю няма да ви представям „ескейп“ стая, а настолна игра вдъхновена от последните. Тя не е първата и вероятно няма да е последната с подобна идея. Две неща ме заинтригуваха около играта. Първото бе чудесният й прием – престижната награда „Златно асо“ от Международният фестивал за игри във Кан през февруари. Второто е, че тя е дело на французите от „Space Cowboys“, едни от най-продуктивните хитмейкъри (любима дума ) в хобито в последните години, стоящи зад игри като "Splendor", "Elysium" и "T.I.M.E. Stories". Да прекрачим обаче сред влудяващите лабиринти и да видим доближава ли се играта до преживяването наречено „ескейп стая“.


Кой има нужда от правила

Компонентите - три тестета карти
    “Unlock!” е кооперативна игра с карти за двама до шестима играчи, която си поставя амбициозната задача да ви предостави усещането на „ескейп“ стая...чрез тесте карти. Дизанери са Алис Каръл, Томас Кайет и Сирил Дьо'мейжади. (pardon my french ).Както вече стана дума, издател е “Space Cowboys”.

    Да пресъздадеш преживяването „ескейп“ стая посредством тесте карти не е лека задача. Повярвайте ми – не е лесно и да напишеш ревю за подобна игра. В следващите редове ще се опитам да ви предоставя достатъчно количество информация за “Unlock!”, без да ви разкривам, „спойлвам“ както е модерно да се казва тези дни, нищо от съдържанието на приключенията.

Обучаващото приключение е мини "стая" с продължителност 10 минути
    В кутията на “Unlock!” ще намерите три тестета от по шестдесет карти. Всяко от тях представлява различно приключение, различна „ескейп“ стая от която да се измъкнете. Картите в тестета са номерирани, като в хода на приключението обръщате определен номер, в зависимост от решен правилно пъзел ( да, геймплеят е толкова прост ). В кутията има и още десет карти, отбелязани като „въвеждащо“ приключение, което реално е безсюжетна сбирщина от няколко пъзела, която да ви научи как да играете “Unlock!”. Защото още първият ред в книжката с правила гръмко ще ви натресе следното : "Може да не четете тези правила и да изиграете десет минутното въведение". И както може би очаквате и аз последвах този съвет.

    Ако трябва да дам оценка на въвеждащото приключение, то тя ще е „добър“. Предоставя ви се достатъчно информация как работят разнообразните пъзели, включващи „машини“, „комбинации от предмети“ и „шифъри“. Впускайки се обаче в първото същинско приключение, трябваше на няколко пъти да поглеждаме към книжката с правила. Затова като заключение трябва да кажа – това с „въвеждащото“ приключение работи...ама си прочетете и книжката с правилата, която е  само шест страници и е пълна с много илюстрации и примери.

Ескейп-о-плей

    Най-големата въпросителна пред амбициозна игра като “Unlock!” е, дали ще успее да пресъздаде наситената с адреналин обстановка в една „ескейп“ стая, гарнирани с достатъчно умоизпепеляващи (обичам я тази дума ) пъзели. Или казано народно му – какъв геймплей може да открием в “Unlock!”. Драматична пауза. Бурни аплодисменти. Да влезе „дигиталният помощник“.

    Да, разочаровани или не, “Unlock!” се играе посредством  апликация. Последната е напълно безплатна и играе ролята на таймер, помощник и строг съдник в играта. В първата си роля, дигиталното ви приятелче се изявява отброявайки ви време. Последното е точно един час – напълно достатъчно да решите пъзелите и да „излезете“ от стаята. Това е и общото на трите приключения в “Unlock!”- времетраенето им. Таймерът е и още един плюс. “Unlock!” има строга времева рамка и няма място за размотаване и излишно губене на време, което прави играта особено подходяща за хора предпочитащи стегнати игри. Освен това и адреналинът ви бавничко се покачва, докато се пулите в микроскоп и коркова тапа и се чудите как от тях да генерирате електричество, което да захрани портативна стерео уредба ( пример, пример, не съм ви развалил изненадите ). Така симпатичната апликацийка се справя с една от основните задачи пред амбициозната “Unlock!” – създава ви напрегната атмосфера като в истинска „ескейп“ стая.

Първото приключение си е класическо "ескейп" преживяване
    В апликацията ще откриете и възможност да поискате помощ, когато се оплетете в някой пъзел. Малко ме разочарова, че помощта ви се дава на практика безплатно – единствено ви сваля от крайния резултат. За сметка на това обаче, за всеки обект от приключението може да получите само една подсказка, която обичайно е структурирана като гатанка и понякога далеч не е достатъчна. Като например : „Това е цвете. Цветята имат листа.“ (пак към горният пример). Дигиталният помощник също така ви вдига и червени картон, под формата на „наказания“. Последните се измерват в загубено време, когато объркате някой от пъзелите. Ако трябва да обобщя, дигиталният помощник в “Unlock!” е изключително функционална, витална част от играта, чието присъствие, вярвам, ще се понрави и на най-големите пуритани в хобито...защото просто без него играта не може да се играе.

Вълшеният арт на второто приключение
    Понеже знам за какво сте тук – нека да хвърлим един поглед и към приключенията. Бегъл поглед, да надзърнем само, защото едва ли искате да ви развалям удоволствието. Трите приключения, които пристигат с базовата игра са коренно различни както като тематика така и като изживяване. В първото, “The Formula” попадате в тайна подземна лаборатория, разработваща секретно оръжие. Усещането е напълно в духа на „ескейп“  стаите. Пъзелите пък навяват един шпионски дух, които ще ви пренесе в годините на Студената война. Отне ни два опита да изиграем “The Formula”, защото първият път се залутахме в пъзелите. Общото ми впечатление е за стегната сюжетна линия, без някакви особени сътресения.  Определено те вкарва в „играта“  и повишава очакванията към следващите две.

Най-доброто за накрая
    Второто приключение, носещо безумното име „Squeek&Sausage” е и безумно забавно. Артът на картите е издържан в анимационен стил. Цялостното усещане е като във високоскоростен епизод от „Том и Джери“. Играейки  второто приключение пред мен лъсна може би най-силният коз на “Unlock!” – разнообразието. Още с базовата игра получавате три коренно различни приключения. За един час може да сте шпиони в тайна лаборатория, а в следващите шестдесет минути да се въплътите в затворници на лудият професор Носайд ( от второто приключение ). За всички е ясно, че върху тази възможност за разнообразие „ Space Cowboys” ще се потрудят доста и вероятно в най-скоро време, вашето копие на “Unlock!” ще бъде кутия пълна с разнообразни приключения, пренасящи ви в различни вселени. Казано без толкова фалшив патос – десетки „ескейп“ стаи в една кутия ! Да ви напомня за нещо ?

    Третото приключение, “The Island of Doctor Goorse”, е това което най-много ме интригува. То е и това, което единствено може да носи притурката "приключение". В него попадете на частния остров на уважаван милиардер, колекционер на антики. Правилно – остров...не сте в стая. Приключението отива дори по-далеч, разделяйки играчите още в началото на два отбора. Отново – атмосферата и илюстрациите се различават коренно от останалите две преживявания в кутията на "Unlock!", като тук отчетливо се усеща индиана-джоунската тема. Уви, абсолютно непрофесионално, това е и последното, което ще ви разкажа за „Островът на доктор Гуурз“. Другото ? Обещавам ви, че ще ви хареса.

Стая с нещо за всекиго

    “Unlock!” ми хареса. Добре де – хареса ми доста. Играта е напрегната, пъзелите са приятни, макар на места да изглежда като слепени с тиксо, което е и единствената ми сериозна критика към играта, а разнообразието е на отлично ниво. Нещо повече – от "Space Cowboys" вече обявиха първото допълниние, което ще включва три нови приключения. Така най-големият плюс на играта, разнообразието, ще продължи да бъде на пред план. "Ескейп" стаи за всеки вкус и интереси, събрани в кутия на рафта ви.

    Относно въпроса за преиграваемоста на “Unlock!”, през цялото време докато се запознавах  с играта си мислех за едно изключително популярно заглавие в последните години. Говоря ви за „T.I.M.E. Stories” отново на „Space Cowboys”. “Unlock!” ужасно прилича на нея като усещане. Да, има и сериозни разлики. Геймплеят е изключително прост и тематичността на „ескейп“ приключенията не може и да стъпи на малкия пръст на тези разплитани от Агенцията. Но относно преиграваемоста смея да говоря за сходство, въпреки, че пъзелите в “Unlock!” изглеждат по-лесно запаметяващи се от тези в “T.I.M.E. Stories”. Вероятността да не повторите никога едно и също "ескейп" изживяване след като го изиграете е огромна...някъде към 90%, според мен. Което, ако сте харесали играта, автоматично ви прави на "хранилка" при "Space Cowboys", чакащи следващите допълнение. Дали това е минус или не, са изписани тонове страници в последните години. Истината е, че всеки преценява сам за себе си. Важното е, че дори базовата кутия на “Unlock!” съдържа достатъчно количество и качество за пълноценна игра. От вас зависи дали ще се "закачите" към следващите допълнения

    В края на това ревю, с лекота бих ви препоръчал “Unlock!”. Особено за подрастващи, семейства и не толкова хардкор геймъри. Играта е „лека“ версия на “T.I.M.E. Stories”, което в никакъв случая не я прави лоша. Времетраенето от един час, достатъчното пъзели, в които да загубите милиони мозъчни клетки, но и да научите нещичко и неизбежните тонове допълнения ме карат да съм позитивен към “Unlock!” и с интерес да следя какво ще е бъдещето й.

Препоръчваме задължитено ЗА :

1. Семейства и подрастващи геймъри

2. "Ескейп" маняци

3. Филърче между епичните модули на "T.I.M.E. Stories"

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 5 / 6

Геймплей : 4.5 / 6

Преиграваемост : 3 / 6


Крайна оценка : 4.5 / 6 


Тонове настолни игри при нашите приятели от Ozone.bg
ЦЪКНИ МЕ !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар