понеделник, 29 юни 2020 г.

Вашият малък, частен апокалипсис - Maximum Apocalypse : The Role-playing Game



    Тези от вас, които ме познават, знаят че имам още една „настолна“ страст. С нея сме се врекли "във вечна любов" горе-долу по същото време, в което започнах да играя „леки военни настолни игри“ и станах страстен играч на настолни игри. Да, отново става дума за игри и те пак са настолни, но този път ролеви.

    Ролеви настолни игри ( известни и с двусмисленото по родните ширини съкращение : рпг ) са една собствена вселена в хобито. Най-общо в тях е, че играещите „влизат в роля“, влизат в „обувките“ на измислен, фантастичен персонаж, който управлват, за да разказват фантастични истории, под вещото ръководство на един от играчите, което поема ролята на Водещият или Разказвачът. Естествено, извън тази формула има много изключения и вариации на ролеви игри, но не е тук мястото и момента да ги дискутираме. Все пак ще повдигна малко завесата и ще ви кажа, че съвсем скоро предстои  да тръгне още един Youtube канал на Board Delights, където ще си говорим САМО за настолни ролеви игри. Очаквайте ни !

    Да се върнем обаче към това ревю...което всъщност ще си бъде повече превю. Както вече се досещате, то касае една ролева игра и по-точно такава, която събира финансиране и очаква вашата подкрепа в Кикстартър. "Maximum Apocalypse" е настолна игра с карти, в която се опитвате да оцелеете в свят, в който цивилизацията е рухнала. Да ви призная, не съм играл играта, но винаги ми е изглеждала доста добре и съм чувал хубави коментари за нея. Сега нейни автори се опитват  да развият вселената й, добавяйки и ролева игра.



"Maximum Apocalypse : The Role-playing Game" е духовен наследник на своя едноименен картов вариант. Издатели отново са "Rock Manor Games", а водещ дизайнер е R.Scott Ulhs. В "Maximum Apocalypse : The Role-playing Game" всеки играч влиза в ролята на оцеляващ в апокалипсис, като основната цел на всеки е...да доживее до следващия ден, избягвайки опасности дебнещи буквално зад всеки ъгъл.

    Имах възможност да се запозная с правилата на Maximum Apocalypse : The Role-playing Game и да поиграя една кратка сесия, благодарение на колегата Дидо от BigboxGamers,  до когото "Rock Manor Games" ( авторите на играта ) достигнаха и предоставиха ранен достъп до продукта си. Дидо каза „Давай, ти си по ролевите игри“... и аз дадох. Така...това е нещо като съвместно превю на "Maximum Apocalypse : The Role-playing Game". Да видим как ми се стори.


Сетингът

    Сетингът или сцената, на която се развива действието в "Maximum Apocalypse : The Role-playing Game" лично за мен е крайно любопитна. Няма да крия, че най-любимата ми настолна ролева игра на всички времена е "Fallout" ( SPECIAL, baby ), така че бях доста въодушевен. Просто защото си говорим за фантастични истории, които отново се развива след като Апокалипсис е разрушил човешката цивилизация !

    В "Maximum Apocalypse : The Role-playing Game" обаче нещата са взели доста по –драматичен завой. Светът, който познаваме е унищожен от комбинирата разрушителна мощ на няколко апокалиптични сценария – роботи ; зомбита ; сеизмична активност; времеви парадокс ; древно космическо зло;  ядрена война;  екологична катастрофа; атака на гигантски чудовища. Общо взето, да се чуди човек останал ли е „камък върху камък“.


    Всъщност, разлините видове апокалипсис, имат значение за направата на вашите герои, а и за самото приключение. Именно направата на герой, както мнозина от вас знаят, е един от най-важните и приятни моменти във всяка настолна ролева игра. Няма да се спирам в детайли на всички негови нюанси в "Maximum Apocalypse : The Role-playing Game". Ще ви кажа само, че играта е базирана на „класове“ ( професии ), наречени „архитипове“. Всеки играч си избира две – основен и второстепенен. Като например – пожарникар ; медицинско лице ; ловец ; механик ; свещеник и прочие. В зависимост от ваши архитипове получавате бонус към основните статистики в играта, а също така си избирате и второстепенен архитип. На база на тях определяте и уменията на вашия герой. Всичко това има математическо изражение в правилата на "Maximum Apocalypse : The Role-playing Game"

    И още нещо за персонажите. В "Maximum Apocalypse : The Role-playing Game" няма вдигане на нива. Получавате точки „опит“, които може да разпределяте между статистиките си, за да става вашите герои по-силни.

    Стигаме обаче и до най-вълнуващото лично за мен в направата на герой и сетинга на играта – изборът на персонален апокалипсис. Вашият герой си прави нещо като „апокалиптична биография“, в която посочва от какво е рухнал неговия свят. Дали това са били зомбита или смъртоносна болест.  И на база на това получавате отново определени игрови статистики и обогатявате света, в който ще се развиват бъдещите ви приключение...така де – опити да оцелеете. Да, знам че не звучи много логично. Единият  герой да е преживял ядрен апокалипсис, другият да е преживявал атака на извънземни идващи да поробят човечеството и нито един от двамата да не и „помирисвал“ апокалипсиса на другия. Но пък за сметка на това е забавно.  Което ми се струва основната идея зад "Maximum Apocalypse : The Role-playing Game". Играта набляга повече на забавлението, тип „високоскоростен екшън“, отколкото на някаква сериозна, задълбочена и логически обоснована история.

Малко за правилата

Далеч съм от мисълта да ви обясня всяко малко правило в играта. Учудващо за мен, "Maximum Apocalypse : The Role-playing Game" пристига с доста сериозно количесто правила, които определено изглеждат тежички на места. Струва ми се, че авторите са се опитали да намерят някакъв среден път между ролева игра и тактическа игра, като далеч не са предпочели постулатите на "Theather of the mind".


    "Maximum Apocalypse : The Role-playing Game" е ролева игра, която всъщност продължава заложеното от своят картови предшественик, предлагайки по-ангажиращ и пленяващ фон за развитие на действието. В играта няма водещ и тя повече прилича на нещо като тактически "dungeon crawler", в който играчите се опитвате да оцелеят неопределен период от време.

    Най-общо, играта използва зар d100, като процентов зар, за всяко едно ваше действие. В зависимост дали действието ви срещa „съпротива“ или не резултатите от зара се смятат по различен начин. "Maximum Apocalypse : The Role-playing Game" въвежда система наречена „градуси на успеха“ ( леко с чашките ), като ако резултата от зара ви е среща или е под тези „градуси“ – действието ви е успешно. Също така играта предлага и действиq наречени „Съпротива“, когато ваш опонент хвърля също зар и се сравняват резултати.
Някъде тук са добавени доста объркващи понятия като „по-малък“ и „по-голям“ успех...които определено не помагат на играта. Това което трябва да знаете е, че се опитвате да хвърлите по-малко, като абсолютния минимум, резултат едно на зара, е най-доброто.

Description
Degree
Result
Meets or is below the THRESHOLD
1
SUCCESS
Meets or is below ½ the THRESHOLD
2
Great SUCCESS
Meets or is below ¼ the THRESHOLD
3
Amazing SUCCESS
Roll is 001
4
Critical SUCCESS

Относно самите действия в "Maximum Apocalypse : The Role-playing Game", рундовете в играта са разделени на две фази - още нещо в наследство от картовия предшественик. В първата фаза, наречена "Регулярна фаза" ( не е много оригинално ) се набляга повече на ролплея - движите се, контактувате с другите играчи и неигрови персонажи, "създавате" предмети и разказвате история. Втората фаза е "Бойните рундове"...и там се биете. Като в "Maximum Apocalypse : The Role-playing Game" ще откриете подробни правила за ръкопашни битки, престрелки, сражения между превозни средстава и дори битка между дронове - нещо особено популярно по нашите географски ширини в последно време. Така играта става доста динамична и включва дълги периоди на действие - движения и битки. 

Основното в "Maximum Apocalypse : The Role-playing Game" все пак остава оцеляването. И то движи цялото повествование в Maximum Apocalypse : The Role-playing Game.

Оценка


    "Maximum Apocalypse : The Role-playing Game" е заглавие основно насочено към феновета на настолната игра. Но вероятно ще се хареса и на тези от вас, падащи си по апокалиптични сцени и много екшън.

    Лично на мен, малко ми липса сериозното повествование и разказвачество, така характерно за ролевите игри. А също така и игровата система ми се стори малко тромава, когато се докоснеш до нея за първи път. След няколко рунда всичко си идва на мястото, но определено не е най-приятелски настроената към нови играчи система.

    Тук някъде ще сложа линк към Кикстартър кампанията на "Maximum Apocalypse : The Role-playingGame". На ваша преценка оставам дали да я подкрепите. Играта вече си осигури финансиране и е дело на надежден издател, така че поне в това отношение няма риск. Ако ви допада всичко което ви разказах в това кратичко превю – подкрепете ги !

Няма коментари:

Публикуване на коментар