четвъртък, 24 август 2017 г.

Шантави замъци – Castles of Caladale


От Христо Симеонов


    Без съмнение един от "най-претъпканите" откъм заглавия жанрове в настолните игри е „tile placement” / „поставяне на плочки“ / жанра.  Игрите, използващи като основа тази механика, са толкова много, че ако се опитате да пробвате всички, един живот няма да ви стигне.

     Сред тях имаме и няколко видни представители  ("Carcassonne", anyone ? ), толкова популярни и обичани, че на дневен ред изниква един  въпрос - кому е нужна още една игра с „поставяне на плочки“ ? Вероятно най-логичният отговор е „на никого“. Явно обаче в "Renegade Game Studios" не са на това мнение. Castles of Caladale е поредното заглавие в жанра, което дава заявка да спечели място на игралната ви маса, в колекцията ви, в предпочитанията ви. Дали се справя обаче – ще ви споделя в следващите редове.


Фентъзи ли бе да го опишеш


Плочки и пак плочки
    Както вече стана дума, „Castles of Caladale“ е игра с „поставяне на плочки“ за двама до четирима играчи. Дизайнер е Дейвид Уилкинсън, а издатели най-големите ми любимци в последните месеци – "Renegade Game Studios".

    „Castles of Caladale“ ни пренася в едно  кралство, във времената когато магията е властвала над света. В кралството живеят различни народи, в мир и разбирателство, като всеки от тях обитава величествени замъци. Докато една нощ, могъщо заклинание не разрушава домовете на жителите на Каладейл, срутвайки стените на замъците, увивайки ги заедно и разпръсвайки ги из земите на цялото кралство.


Стартовите плочки и симпатичните ми мийпъли
    Тук идва и ролята на играчите в „Castles of Caladale“ – да възстановите разрушените замъци. Играта пристига с четири варианта на геймплей – стандартен, бърз, за солова игра и „свободен“ режим. Във всеки един от тези вариант, „Castles of Caladale“ работи чудесно, което без никакво съмнение е атестат за отличните качества на геймплея й. Лично за мен, „стандартния“ режим е същинската игра, затова и следващите редове ще се спра основно на него.


    „Castles of Caladale“ е игра с поставяне на плочки. В комплекта на играта ще откриете осемдесет квадратни плочки, които са групирани в три теми – каменен, магьонически замък ; дървесен замък на феи и имение на гноми в стил „Тюдор“. Чисто тематично, те представят различните замъци, на различните народи живеещи в кралството. В игрово отношение, нещата са по-простички – не можете да поставяте плочки с различни теми една до друга.
Играта приключва, когато предварително определен брой плочки, които теглите от централно табло достъпно за всички играчи, свърши. Всеки замък се точкува и победител е играчът с най-много точки.

Пъстро строителство


Замък на горските фей
    „Castles of Caladale“ е от тези игри, за които казвам, че имат "елементарно пристрастяващ геймплей". Всеки ваш ход протича следвайки безумно простички правила. Започвайки от стартовия играч, всички участници теглят плочка от централното табло в средата на масата. Последното разглеждайте като своеобрзен пазар, склад за „части“, с чиято помощ да построите свойте замъци. След това, едновременно, всички играчи решават дали да оставят плочката с лицето нагоре, така де, да я поставят някъде в замъка си или да я обърнат с лицето надолу пред себе си.


Магьосническа кула...така де, замък
    В края на играта, всяка плочка с лицето надолу ви носи сигурна точка. Това е своеобразния „save pick”, безрисков избор, при който не си блъскате главата как да поставите плочката, а просто си гарантирате точка. Уви, само една. Затова ви се иска да издигате замъка си, откъдето към вас може да потече цяла река от точки в края на играта.

    Както може да се очаква, същността на „Castles of Caladale“ е точно подреждането на плочките в замъка ви. Последното следва няколко сравнително просто правила.


    Първата особеност е свързана с основата на замъка ви. В Castles of Caladale“ всеки играч получава стартово парче земя, под формата на зелена полянка - дълъг и тесен картонен борд. Върху него поставяте стартовата си плочка, която се явява портата към замъка ви. В Castles of Caladale“ всяка следваща плочка която поставяте в замъка си, трябва да е свързана с поставена преди това. А всички трябва да бъдат закрепени някак върху стартовото ви поле. То побира до четири плочки. Единственото изключение се прави са плочки, които завършват с открито небе, те буквално висят от едната си страна във въздуха.


Пазарът за плочки
    Условията за поставяне на плочки включват още няколко простички постулати, които ще откриете обяснени по отличен начин в правилата към играта. Най-забавното в Castles of Caladale“ е крайния резултат от строежа на замъка. Получавате една изкривена постройка, която освен чрез истинска магия, не би могла да съществува в реалността.

    На няколко пъти ви споменах, че в края на играта се броят точки, но така и не ви обясних как да ги получите. В Castles of Caladale“ точките идват от няколко разнообразни способа. Най-много точки ще ви донесе всяка една правилно поставена плочка в замъка ви, цели две на плочка ! Ако го съпоставите с опцията да обръщате плочки с лицето надолу, то това са си двойно повече точки ( бел.ред. цар сред математиците съм малко аз ). Ако успеете да завършите замъка си, което се изразява в това да нямате "отворени крайща", а навсякъде да завършвате със синьо небе, печелите още две допълнителни точки. Точка ви носи и всеки флаг. Флаговете са изобразени по някои от плочките и обичайно се явяват своеобразни кули и покриви, които завършват замъка ви. При тях обаче има едно правило - винаги трябва да ги поставяте така, че изобразения флаг да сочи нагоре - не настрани или надолу към основата на замъка ви.


Пясъчния часовник е с изключителна роля в "Speed" варианта на играта
    Особено забавна част от точкуването в края на Castles of Caladale“ е възможността да загубите точки. За всеки "отворен" край на замъка ви, там където не завършвате със синьо небе, губите по две точки. А ако използвате "жокер" плочката си, то за нея губите една точка. Ох, колко непрофесионално от моят страна, забравих да ви спомена "жокер" плочките. Получавате по една от тях в началото на играта. Функцията им е, че могат да бъдат поставени към всеки вид терен, дори и в нарушение с правилата на играта.


    Няколко бързи думи и за "speed" или "бързият" вариант на играта. Подготовката за игра е почти същата, като разликата идва с това, че на всеки играч се раздава собствена, персонална купчина плочки с лицето надолу. Целта е максимално бързо да поставите всички плочки от въпросната купчина. Във всеки един момент може да сменяте плочка от купчината си с такава от централния борд на масата, но не може да обръщате плочки с лицето  надолу - трябва да поставите всичко, което имате в замъка си. Когато един играч постави и последната плочка от купчината си, обръща пясъчния часовник, който ще откриете в комплекта към играта и всички останали имат точно 30 секунди да завършат замъка си. "Бързия" вариант в Castles of Caladale“ е изключително забавен, но и доста по-предизивкателен. Определено не е за новаци в играта. За разлика от "стандарният" вариант, не бих го препоръчал и за деца. "Бързият" вариант има определено по-геймърски привкус. Ужасно много ми прилича на момента със строенето на космически кораби в една любима моя игра - "Galaxy Trucker". Общо взето, чудесен вариант, който вероятно ще ви стане предпочитан избор за игра след няколко сесии на Castles of Caladale“.


Една отлична малка игра

    „Castles of Caladale“ е превъзходно изглеждаща игра. Плочките, които са основата на играта, са с отлично качество и още по-отлични илюстрации. Последните са издържани в анимационен стил, който е безумно симпатичен. Илюстрациите по плочките включват и редица закачливи елементи - бебе драконче ; котка висяща от кула и група гноми опитващи се да я свалят ; лисица прокрадваща се в руините на замъка ви и много други. Останалите компоненти също са на високо ниво, без да блестят с нищо особено. Като цяло - вълшебно изглеждаща игра, която без никакво усилие привлича внимание върху себе си, когато я разположите на игралната маса.

    „Castles of Caladale“ е чудесна игра, която без много шум и гръмки фойерверки, напълно заслужава вашето внимание. Трябва да призная, бях скептичен в началото, поради факта, че жанра на игра с "поставяне на плочки" е претрупан от заглавия. Castles of Caladale“ обаче ме опроверга. Без революционни нови механики, но с чудесна, забавна и неангажираща тема и добре изпипан геймплей. Castles of Caladale“ е една от приятните изненади тази година, която препоръчвам, особено за семейства с деца и неангажирани в хобито геймъри.

Препоръчвам задължително ЗА :

1. Семейства и деца
2. Чудесен филър

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 4.5 / 6

Геймплей : 4 / 6

Преиграваемост : 4.5 / 6


Крайна оценка : 4.5 / 6 


Castles of Caladale“ може да намерите на отлична цена при нашите приятели от ozone.bg

ЦЪКНИ МЕ !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар