вторник, 12 март 2019 г.

Епохата на мореплавателите - 7 Wonders : Armada


    Нали знаете, че най-обичам ревюта, в които няма нужда от увод. "7 Wonders" е настолна игра, която определено няма нужда от реклама, а поредното допълнение към нея едва ли изненадва някого. Нещо повече. След доста противоречивото "7 Wonders : Babel", този път имаме връщане към класическата формула – нов, богат на опции „модул“, който или включвате изцяло, или не използвате изобщо.

    Ала най-интригуващото в предварителната информация за “Armada” бе това, че хората зад играта обещаваха „повече конфронтация“ между играчите. Честно да ви кажа, липсата на последната в "7 Wonders" никога не е била проблем за мен и дори доста по-вълнуваща винаги ми е била формулата на взаимодействие само със съседите ви по маса. Но явно за „всеки влак си има пътници“ и хората искат повече противоборство между играчите.  Дали с допълнението “Armada” се e поучило – ще ви кажа в следващите редове.


Mare Magnum

Както може да очаквате - още нови карти !
   „7 Wonders: Armada” e допълнение към "7 Wonders", което не е самостоятелно и реално представлява един монолитен „модул“. Така де, не може да използвате рационално само някой от новите неща в него. “Armada” поддържа възможността да играете "7 Wonders" за осем души или в отборен вариант, ала за целта са ви нужни и някои от другите допълнения. Дизанер отново е великият Антоан Бауза, а издатели са "Repos Production".

    Вероятно най-привлекателното за мен в “Armada” е морската тема. Смея да твърдя, че тя отдавна имаше място в "7 Wonders". Естествено, не се разгорещявайте толкова. - корабчета няма...или поне миниатюри на последните, а всичко е отново на чисто абстрактно ниво. Пространстовото между играчите ( игралната маса ) се възприема като „вътрешно море“, в което всички са съседи. Това е свързано с новата фаза в играта наречена „Морски конфликт“. Именно тя е натоварена с мисията да осигури повече конфронтация между играчите.

Допълнителният борд "корабостроителница"
    Подготовката за игра като цяло се е запазила почти същата като в базовата игра. Добавяте двадесетина нови карти към тестетата за всяка ера. И всеки играч получава допълнителен борд ! Последният е разграфен в четири секции и е обсипан със символи. Всяка секция е свързана с карти в даден цвят – червени, зелени, сини, жълти. Този борд представлява вашата „корабостроителница“ и във всяка една секция от него поставяте корабче в съответния цвят. Ето че имало кораби значи ! Да, ама в “Armada” те са по скоро като маркери, с които отбелязвате прогреса си в дадена област, а не ги движите по бойно поле. Защото, драги, вероятно се досещате, че и в това допълнение нещата са на доста абстрактно ниво.

Морето е тясно за всички ни...

Играете карта и може да движите корабчето в същия цвят
    Когато отворите правилата на “Armada” ще прочетете, че с допълнението в играта са въведени нови фази, случващи се по време на вашия ход. Последното смея да твърдя е силно преувеличено.

    Фазата обозначена като „строителство на флота“ всъщност представлява придвижването на маркер по допълнителния борд „корабостроителница“. Последно става като страничен ефект от изиграната (построена) от вас карта и включва допълнително заплащане с ресурс. Да го обясня с пример ? Окей. Играете червена карта, плащате ресурсите , за да я добавите във вашия град. След което може да придвижите червеното корабче ( маркер ) едно позиция напред по жълтата скала на допълнителният борд. За целта тряба да заплатите и допълнително ресурс, който е обозначен между две секции, които от корабчето ( маркер ) преминава. Естествено, искате да се движите по този допълнителен борд, защото реално няма слаба секция от него. Едната ви дава директно точки в края на играта, другата злато, третата „морска мощ“, а четвъртата карти „Острови“.

    Да, да знам – изпуснал съм половината нови неща в “Armada”...или поне така изглежда на пръв поглед. Всъщност, нищо фатално не е станало. „Морската мощ“. Ами това е като „военната мощ“ от оригиналният "7 Wonders". Този път обаче е означена чрез иконка със синьо щитче ( ОРИГИНАЛНО ) и оказва влияние на всички около масата. В “Armada” между епохите се случват две войни. Едната си е традиционната – сравнявате вашата „военната мощ“ с тази на съседите около вас...естествено за точки. Втората „война“ в “Armada” е глобален конфликт, свързан с това, че посредством морето всички играчи сте съседи. Отново се сравняват сили, ала този пък „морските“ такива. Разликата е, че точки се дават за първо, второ и трето място ( в зависимост от епохата ), а и най-слабият губи точки. Получаването и губенето на точки прогресивно се увеличава през трите епохи. И това,скъпи, е основата на така широко коментираната „повече конфронтация“ в “Armada”.

    Да ви кажа обаче и за любимото ми в това допълнение – картите „Острови“. Последните идват под формата на масивно тесте и отново са групирани в три нива, подобно на епохите в играта. Тези карти придобивате...или по-точно придобивате правото да теглите от някоя от тестетата, на база на разнообразни положителни ефекти. Сред картите "Острови", както е казал поета, „лабаво няма“ ! Бонусите и придобивките, които ви носят, са повече от вълнуващи. Без „тривиални“ неща като ресурси, злато и точки до вълнуващи специални умения и опции за допълнителни точки в края на играта. Картите „Острови“ са ми любимият елемент в “Armada” и сериозно се замислям как те трябва да бъдат част от всяка сесия в "7 Wonders".

Bauza, you did it again !

    Вероятно се досещате, че крайната ми оценка за “Armada” няма как да бъде нищо различно от "отлична". Допълнението предлага точната доза нови неща и сериозно спомага за цялостното подобрение на геймплея на "7 Wonders". Дори смея да твърдя, че “Armada” е отличен избор за първи експанжън, който да си закупите към оригиналната игра. Единственият минус, който ми идва на ум е, че с допълнението играта заема още повече място, естествено заради допълният борд за всеки играч. Което не е болка за умиране - вземете си по-голяма маса !

    Дали става за нови играчи ? Лично аз съм скептичен. Според мен нито едно допълнение на "7 Wonders" не е окей с нови играчи, поради простата причина, че базовата игра е достатъчно абстрактна и претъпкана със символи, които стряскат на пръв поглед и добавянето на нови не е окей. След сесия или две обаче, “Armada” без никакво съмнение ще стане витална част от комплекта ви към играта. И има вероятност никога повече да не играете "7 Wonders" без него !

Няма коментари:

Публикуване на коментар