петък, 8 март 2019 г.

Археология за късметлии - Archeology : The New Expedition


Искам да започна това ревю с няколко добри думи за настолните игри в категорията „филъри“ настолните игри. Първо – какво е „филър“ игра ? Най-общо, това е малка, като размери, геймплей и времетраене игра, която основно е предназначена да „запълва“ геймърските ви мероприятия. Оттам и „филър“ ( пълнеж ), което си стана нарицателно наименование на цял един жанр. 

    Казвайки ви всичко това обаче, не бива да  подценяват тези заглавия, защото в тях понякога има достатъчно качествен геймплей. 

    Играта, която ще ви представя днес е ново издание на отдавна изчерпано от наличност заглавие, за което бях слушал дълги години. Да, никога не съм играл оригиналната "Archeology", но вероятно се досещате, че винаги ме е привличала. Египетска тема, колекциониране на „карти-артефакти“, археология. Звучи си точно като игра за мен. Именно затова без грам да се замисля се нахвърлих върху така дългоочакваното ново издание. А дали останах удовлетворен – ще ви споделя в следващите редове.


Красотата ще спаси Египет

Картите с "артефакти" са основата на играта
    „Archeology : The New Expedition“ е игра с карти за двама до петима души. Дизайнер е светилото Фил Уолкър-Хардинг ( "Gizmos", "Barenpark", "Sushi Go", "Cacao" ), а издатели са "Z-man Games".

    В „Archeology : The New Expedition“ влизате в ролята на археолози, търсещи артефакти в Древен Египет...Добре де, темата не е нищо особено. И реално няма какво повечко да ви кажа за нея. Ама пък чисто визуално „Archaeology : The New Expedition“ изглежда прекрасно, което помага за цялостното усещане. Всъщност играта пристига в малка кутийка и основното съдържание са картите. Те обаче са с изключително качество, а илюстрациите им са издържани в един класически, приключенски ала "Индиана Джоунс стил", който веднага ще ви грабне и потопи в атмосферата на играта.

Комлект от три "Талисмана" ви носи цели двадесет точки
    В „Archeology : The New Expedition“ се състезавате за точки, които генерирате когато продавате „комплекти“ от артефакти на виртуален музей ( щото няма нито токен, нито някакъв друг игрови компонент, които да го изобразява ). В комплекта на играта ще намерите тесте с „карти-артефакти“, които биват няколко различни вида. Върху всяка карта освен готин арт ще откриете цената й ( в горните ъгли ), колко копия от дадения артефакт има в целото тесте и колко точки ще ви донесат различни бройки, когато ги „продавате на музея“. Но дайте по ред.

    Подготовката за игра в „Archeology : The New Expedition“ отнема няколко минути. Всъщност една игрова сесия ( с обясняването на правилата ) не отнема повече от половин час. Последното е сигурен белег за „филър“ заглавие. Всеки играч получава четири карти с артефакти ( на случаен принцип ) и карта "палатка“. Избирате си един от наличните „Монументи“, разяснявате правилата му на всички останали и го поставяте в средата на масата, на достъпно за всички място. Някъде до него формирате и „пазара“ – пет изтеглени от тестето карти . След което към последното се добавят и специалните карти. Те биват три вида : „крадец“, „пясъчна буря“ и „карта на съкровища“. Бройката на специалните карти в тестето зависи от броят на играчите. И с това сте готови за игра.

Поръсено с умерена доза късмет...

Специалните карти са най-интригуващия елемент в Archeology
    Геймплеят на „Archaeology : The New Expedition“ предлага доза от добре познати и никак не сложни механики, които както вече стана дума се обясняват изключително бързо. Ако все пак ви мързи да четете ( sad face ), в линкчето може да намерите видео презентация в Youtube канала на BoarD Delights.

    Всеки ход в „Archeology : The New Expedition“ имате едно задължително действие. То е обозначено като „копаене за съкровища“ и включва следната простичка манипулация – теглите най-горната карта от тестето. Добри дошли в зоната на късмета, амигос ! Дърпайки карта от тестето реално могат да ви се случат три нещица. Едно много хубавко – да ви се падне артефакт. Последния грижливо прибирате в ръката си и когато се насите да събирате от дадения вид ( вие решате точния момент ), сваляте комбинацията на масата пред вас, тъй де – продавате на музея и реализирате точки.

Продадено на музея !
    Втората опция също е хубавка, ама е малко конфронтираща. Ако изтеглите от тестето карта „крадец“, имате право да изтеглите една карта от ръката на ваш опонент на случаен принцип. Така де, да му я задигнете. Всъщност, действието си е окей за вас...освен ако нямате проблеми с такива конфронтационни елементи в настолните игри. Казвам го, защото повярвайте ми, познавам доста такива играчи. Лично за мен, „крадецът“ в „Archeology : The New Expedition“ си е окей. Играта е достатъчно бърза, лека и залагаща на солидна доза късмет, за да ме подразни тази механика. Другото положително е, че този вид карти са точно определен брой в тестето и се използват само веднъж.

Ако ви удари "пясъчната буря", всички загубени карти идват на "пазара"
    Стигаме неусетно и до „врата номер три“...така де – третото нещо, което може да ви се случи, когато „копаете за съкровища“. Може да изтеглите „пясъчна буря“. От нея реално страдат всички около масата, защото тя ви принуждава да изхвърлите половината от картите с артефакти в ръката си. Болезнено, нали ? Е, има малка утеха. Картите не излизат извън игра, а стават част от „пазара“ в центъра на игралното поле. Чисто тематично – работливите мравчици сред местните хора ( разбирайте, иманярчетата ) са ги открили сред пясъците и веднага чинно ги носят за продажба. 
Което хем е хубаво, защото може да си върнете картите, хем е кофти, защото може някой от другите играчи да ги грабне преди вас. „Пясъчната буря“ си е елемента на "push your luck" механиката в „Archeology : The New Expedition“. Макар че...няма много push. Всъщност вие сте задължен да изтеглите карта от тестето. "Push"-a идва от това, колко дълго ще стискате артефакти (карти) в ръката си, събирайки перфектната комбинация и рискувайки някой да изтегли „пясъчна буря“.

    След като приключите с „копаенето на съкровища“ идва и неформалната част от вашия ход. Неформална, защото не е задължителна. В нея извършвате действия. Последните включват възможност да продавате/купувате на „пазара“, като това става буквално посредством заменяне на карти от ръката ви с такива на масата. Всяка карта си има цена ( токени монетки или злато няма в играта ) и може да ги обменяте напълно свободно.

"Монументите" са гаранция за разнообразие в "Archeology"
    Опция за действие по време на хода ви е и да „продадете на музея“. Последното е основата на „Archeology : The New Expedition“ – това, за което се борите. И е доста простичко. Когато решите, че сте събрали нужните карти, като брой, от даден артефакт, ги играете на масата пред себе си. В краят на играта, събирате сумата от всички точки и това е крайният ви резултат.

    Последното действие, което може да извършите по време на хода си е да използвате "Монумента“. Както вече стана дума, преди началото на всяка игрова сесия на „Archeology : The New Expedition“ избирате един „монумент“. Релно той представлява популярна ( аматьорщина ) археологическа дестинация – Великата пирамида, Сфинкса, Храмов комплекс и т.н. Всяко от тези места има някакво специално умение, променящо част от правилата на играта и ви дава карти с артефакти, като обаче за целта трябва да сте събрали определен предварително брой „карти със съкровища“. Всъщност „монументите“ са много добро допълнение в „Archeology : The New Expedition“, което дава допълнително щипка пиперливост, късмет и интеракции в играта. Сред едно от най-големите постижения на тази нова версия на играта е, че тя пристига с шест различни „монумента“, което чувствително повишава нивото на преиграваемост на „Archeology : The New Expedition“.

Солидно и практично

    „Archaeology : The New Expedition“ е повече от прилична „филър“ игра. Събиране на колекции от карти, гарнирано с менажиране на риска и солидна доза късмет. Едно изпитана рецепта във времето за бърза, лека и привлекателна игра. Към това прибавяме и различните „монументи“ и техните специални ефекти, влиящи по разнообразен начин на играта и получаваме повече от отлична преиграваемост за заглавие от тази категория. Важна роля играе и привлекателната визия, която ще ви „потопи“ в любимата на всички археологическа тема. „Archeology : The New Expedition“ определено е игра, която си заслужава да погледнете, ако си търсите нещо леко и достъпно, а същевременно достатъчно интригуващо, за да се понрави на голяма част от играещите настолни игри.

от Христо Симеонов
Препоръчвам задължително ЗА :

1. Почитатели на игрите с късмет
2. "Хазартните" играчи
3. Когато си търсите добър "филър"

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 5 / 6

Геймплей : 4 / 6

Преиграваемост : 4 / 6


Крайна оценка : 4 / 6

Няма коментари:

Публикуване на коментар