понеделник, 7 март 2016 г.

Какво ни впечатли през... Февруари

от Траян Димитров, Христо Симеонов и Диан Георгиев

Привет, приятели!
Не знам дали има нужда, но ще кажа няколко встъпителни думи. Всеки месец ще виждате от нас подобна публикация. Тя ще ви информира за игрите през изминалия месец, които са ни направили най-голямо впечатление. Надявам се да ви бъде интересна (а дано и полезна!).
Започваме с месец Февруари - месеца на любовта и виното. Покрай празниците обаче поиграхме и не малко игрички. Ето и тези, които ни плениха най-много.

Траян – “Empires: Age of Discovery”


                Като почитатели на игрите с поставяне на работници нямаше как с нашата група да подминем това бижу на Eagle-Gryphon Games, което си е своеобразно завръщане към класическите “worker placement” игри. Empires: Age of Discovery е ново делукс издание на класиката от 2007-ма година Age of Empires III: The Age of Discovery, с нов двустранен борд, по-качествени компоненти (метални монети!) и включен The Builder експанжън, както и много други. Играта се развива във времето на Великите географски открития (периода от XV-ти до XVIII-ти век), а наличните фракции, с които може да играе всеки от играчите са колониални империи като: Испания, Португалия, Англия, Франция, Холандия и в малко по-източен контекст Османската империя, като всяка от тях има силно характерно специално преимущество.
Класическият worker placement елемент се изразява в това, че всеки от осемте хода (в общо три епохи) се разиграва в две фази – фаза на поставяне на работниците на желаните места, след което е фазата на евентуалното им “активиране” по ред, което се изразява в изпълняване на действието на съответното поле и прибирането на работниците. Едно от полетата – това на откривателите позволява натрупването на работници в няколко последователни хода, след което те да бъдат активирани в най-подходящия момент за максимална печалба от въпросното поле.
Играта ме спечели с изключителното си разнообразие от възможни стратегии за победа – можете да заложите на откриване на нови области, събиране на ресурси чрез колонизиране и търговия (както и придобиване на кораби, които играят ролята на wild ресурс), строене на сгради или на чисто колонизиране за точки и разпръскване на строители, които да изграждат новия свят. Всяка една от тези стратегии е напълно удачна и балансирана с останалите и обикновено играта до последно няма явен победител.
Empires: Age of Discovery е силно тематична и определено успява да ни пренесе в обувките на откриватели на Новия свят. Въпреки, че играта е с продължителност от 2-3 часа, тя буквално минава на един дъх именно поради тематиката си. Това издание разполага с над 400 миниатюри с различните видове работници на всеки от играчите, които силно допринасят за атмосферата в играта.
Въпреки немалката цена за делукс изданието (200+ лева), играта заслужава място в колекцията на всеки почитател на стратегическите “civilization building” и “worker placement” игри, както и на всеки по-сериозен геймър. Сигурен съм, че играта ще намери още много преигравания в нашата група и за мен тя е най-добрата игра за месец Февруари.

Ицо – “Flick 'em Up!”
 

Да си кажа правичката – в хобито съм от никак не малко години, личната ми колекция е доста внушителна (според мен де....) и това беше първият ми досег с така наречените dexterity игри. С две думи, това са заглавия, в които най-общо обикаляте около масата и използвате (най-често) палец или показалец за да придвижвате / приплъзвате разни дървени / пластмасови токени. Изисква се ловкост, а не толкова мисловна дейност, за разлика от една игра на Through the Ages например. Та от там и Dexterity games, игри за ловкост.
Казвайки ви всичко това, трябва да споделя, че бях и малко резервиран към „Flick 'em Up!“, въпреки страхотните ревюта, които съпътстваха играта през изминалата година. Резервиран защото не знаех, дали ще ми харесат този тип игри. Само след няколко минути в играта обаче, останах очарован. Темата – Дивия Запад; компонентите – изумително качествена селекция от дървени и картонени токени; геймплея – два отбора каубои (шерифът и неговите хора , срещу клан от бандити) се изправят един срещу друг в серия от сценарии, включващи засади, банкови обири и дръзки гонитби. А сега забъркайте заедно горните съставки. Резултата ли - един изключително забавен коктейл! От няколко месеца не се бях забавлявал така (смях се искрено и от сърце) играеки настолна игра! Феноменална игра! Вече се ослушвам за първия експанжън (добавя КОНЕ в играта!), а вие ако още не сте я пробвали, по каквато и да е причина, побързайте да поправите тази грешка.

Диан – “Fury of Dracula 3rd Edition”


От заглавията, с които нашата групичка се сблъска през Февруари, на мен най-голямо удоволствие ми достави “Fury of Dracula”. Сюжетът в играта се развива през 19-ти век в Европа, а един от участниците се превъплъщава в най-известният вампир в историята – Дракула, а останалите четирима са ловци (един, от които небезизвестният, но вече на преклонна възраст – Ван Хелзинг). Гонитбата и надхитрянето се водят на карта, на която е начертана Европа с множество градове, пътища и железопътни линии. Дракула се движи тайно между населените места и има за цел да разпростре влиянието си из континента, а ловците с помощта на различни тестета карти, в които има оръжия, артефакти и улики, се опитват да хванат дирите на вампира и да го елиминират преди да е станало прекалено късно за Стария континент.
Играта ме впечатлни с логическия елемент, който притежава и разнообразието на случки, които може да се появят в зависимост от изтеглените карти, а също така и със системата при битка, която позволява за интересни “mind games”. През месец Януари играхме друга подобна игра – “Specter Ops”, но по мое мнение „Fury of Dracula” превъзхожда заглавието от 2015-та по всички параметри, по които аз оценявам дадена игра, а именно:
 1. баланс, който се изразява в равни шансове за победа за всички страни, които вземат участие;
 2. разнообразие и преиграваемост;
 3. дълбочина на ходовете и реален шанс да надхитриш противника.
Ако сте заинтересовани от игра, в която може да изпитате тръпката от преследване или да изпитате напрежението от това да бъдете преследван, игра в която да се превъплътите в “supernatural hunter” или в не дотам беззащитна плячка в лицето на граф Дракула, то това заглавие ще ви предостави вечер с неочаквани обрати и много емоции в компанията на добри приятели. ”Fury of Dracula” е една класика, която е моят фаворит за месец Февруари.
   

   

Няма коментари:

Публикуване на коментар