вторник, 26 април 2016 г.

Семейни войни – Legacy: The Testament of Duke de Crecy


от Христо Симеонов

    Винаги съм определял себе си като „тематичен геймър“. Обичам настолни игри ( без значение от продължителността им ) , в които темата буквално струи от всеки ред  в правилата, от най-непритенциозната механика или дори от илюстрацията на кутията.

    И преди да сте питали – да, не обичам абстрактни игри. Темата освен, че създава фон, на който се развива действието, аз използвам, за да обясня по-лесно и разбираемо правилата на дадена игра на нови играчи. Както се казва - „да ги вкарам във филма“. Това се дъжли на геймърското ми ежедневие, наситено с редовни сесии с начинаещи в хобито ( които бързо се превръщат във верни негови последователи). Тук е мястото да отворя една скоба – използвам тази трибуна, за да се извиня на техните родители, съпрузи и деца, че „зарибявайки“ близките им, съм "допринесъл" за отклоняването на не малка сума пари от семейния бюджет.

    Тази любов към силно тематични игри обаче си има цена. Много често, подведен от темата, попадам на заглавия със скучни, предвидими или морално остарели механики. Особено трудно ми е например, да не „лапна въдицата“ когато има замесена историческа тема. „Залепете“ върху една игра малко илюстрации на галеони вплетени в морска битка, дуелиращи се тежковъоръжени рицари или полк препускащи в атака френски имперски хусари и може да ми продадете и шепа зарчета, скрепени от „яци“ механика. И все пак въпреки тази опасност, аз няма да спра да рискувам да прибавям в колекцията си  настолни игри, които ме заинтригуват с темата си. Защото този риск понякога ми донася и скрити съкровища.

    Днес ще ви представя една игра, за която не се говори често. Тя се появи на пазара преди няколко години, предизвика интереса на геймърите благодарение на причудливата си механика и тема, но след това потъна в забвение. Краят на миналата година излезе допълнение, което за жалост не успя да поднови интереса към нея ( за него очаквайте специална статия скоро). Мнозина определят “Legacy: The Testament of Duke de Crecy” на „Portal Games” като лека „евро“ игра. За мен обаче тя е нещо повече. “Legacy: The Testament of Duke de Crecy” е една от най-тематичните игри, който красят колекцията ми. Макар и по своята същност и жанр това да е обикновена “worker placement” игра, темата извира и буквално ви залива, още докато отворите кутията. Искате доказателства ? Четете надолу.

Пасти и гилотини

Първото нещо в кутията - писмо от херцог де'Креси
     “Legacy: The Testament of Duke de Crecy” е игра за един до четирима играчи дело на дизайнера Микиел Хендрикс. Геймплея, макар и замаскиран зад силната и интересна тема, е безумно прост и необременяващ. Играта попада в може би най-популярния към момента жанр  настолни игри “worker placement” – разполагате с определено брой работници, войници, агенти и т.н. ( обичайно изобразени като дървени пулчета ), които разпращате на разнообразни места по игралното поле, където те изпълняват определена „работа“/действия носеща полза за вас.В огромен процент от модерните настолни игри тази механика е застъпена по някакъв начин – някъде тя е само един от елементите на геймплея, а в други заглавия е основната част от него. Самия “worker placement” жанр претърпя ( и продължава да търпи ) еволюция през годините, която вплете нови елементи в него. В “Legacy: The Testament of Duke de Crecy” тази механика е представена като микс от класически подход и модерни тенденции.

    “Legacy: The Testament of Duke de Crecy” ни пренася в средата на XVIII век, в пробуждащата се за идеите на Просвещението Франция. Играчите поемат ролята на млади и напористи дребни френски аристократи, които се опитват да изградят своето фамилно наследство, формирайки силна династия. В началото на играта всеки се запознава с последната воля на херцог  де‘Креси, който завещава на тези след него да държат на семейството си, да го издигнат в обществото чрез престижни и доходни бракове и да възпитат поколение от образцови деца. Това е и целта в “Legacy: The Testament of Duke de Crecy” – да създадете своята династия, под формата на родословно дърво.

Аватарите
   Всеки от играчите избира или получава на случаен принцип един от четирите благородници, изпълняващи ролята на вашите аватари. Реално, те са отците на вашата нововъзникваща династия, вашите “Pater Families”. Подобно на останалите игри в своя каталог и в “Legacy: The Testament of Duke de Crecy” “Portal Games” не са изневерири на себе си и са ви предоставили възможността да изберете полът на вашия аватар. Този път обаче, това не е с чисто козметичен ефект, а има и геймплей ефект, който е силно тематичен. Аватарите от мъжки пол започват с повече доход,наследявайки семейните активи, а тези от женски - с повече налични пари ( дамите имат зестра). Знам, че предстои да го повторя няколко десетки пъти, но темата е навсякъде в тази игра.

Личното ви табло. Спретнато и добре организирано
    Всеки от играчите получава собствено табло, в своя цвят, на което да отбелязва своя доход и положение в обществото. На това табло също ще намерите и няколко полета за възможни действия по време на игра, но за тях малко по-късно. Играчите отбелязват началния си доход, изобразен под формата на чувалчета ( с пари ? ), получават стартовата си сума пари, две пулчета за екшъни в своя цвят и определен брой приятели, за тях отново – малко по-късно. Всеки играч взима и по едно допълнително екшън пулче.

    В своето завещание херцог де‘Креси не ви оставя съвсем на произвола на съдбата. Той е определил известни и влиятелни личностти да ви покровителстват в сянка. Тези хора са вашите патрони.Преди началото на играта, всеки играч тегли и пази в тайна по един патрон от специално тесте. Патроните са популярни истроричеси личностти – Бенджамин Франклин, Джон Лоу, Жан-Жак Русо и други. Всеки от тях ви поставя някаква цел, която ако успеете да изпълните, ще ви донесе допълнителни точки в края на играта.

Вашите покровители
    На централния игрален борд в “Legacy: The Testament of Duke de Crecy” е доста пренаселено. В специално отредени за целта места поставяте карти изобразващи благороднически титли, дарения към обществото, мисии, бизнес инициативи, имения, деца и приятели. На случаен принцип се обръщат пет карти с приятели и се подреждат в предвиденото за това място. В горния край на борда се отбелязват точките престиж на всеки един от играчите, като всеки започва с нула. Отделено е и място за отбелязване на  конкретния рунд, в който се намира играта.

     В “Legacy: The Testament of Duke de Crecy”  вие градите, в рамките на три поколения, вашата фамилия. Това става като изграждате пред себе си семейно дърво, чрез поредица от сватби с влиятелни особи, привлечени във вашето семейство с цел да ви донесат пари и престиж. Играта продължава девет хода, разделени несиметрично в три поколения. В края на последният ход, фамилията събрала най-много престиж (...точки) в средите на френското общество печели играта.

За честта на фамилията

Централния борд. Има точно определено място за всичко в играта
   Всеки един от ходовете в “Legacy: The Testament of Duke de Crecy” протича по сходен начин, а в краят му се разпределят пари. В ходовете, с които се завършва дадено поколение се извършва и точкуване. Във всеки ход играчите имат само два работника/слуги, с чиято помощ извършват действия. Или казано с други думи - имат две действия на ход ! С пулчетата може да предприемате действия както от централния борд или от личното ви табло. И макар и да се изпълняват по един и същи начин – поставяте пулче, осъществявате действие, между тях има разлика. Действията налични на личното ви табло може да предприемате няколко пъти по време на хода ви ( до два). Действията на централния борд ако бъдат активирани от един играч, остават недостъпни за останлите до края на хода. Екшъните на централния борд следват класическата “worker placement” формула – ако се използва се блокира до края на хода. Тези на личното табло на играчите следват малко по-свободна формула, позволяваща ви да ги активирате повторно в един ход. Нещо повече. Всяко едно от действията на централния борд е кодирано в различни цветове. Те могат да бъдат активирани както от вашите лични пулчета, така и споменатите по горе допънителни такива. Допълнителните са в определен цвят, свързан с даден екшън и се получават при определени условия. Наличието на пулче за допълнително действие, ви позволява да предприемете повече от две действия на ход. Хитра и същевременно елементарна механика, която разчупва геймплея и увеличава състезателния елемент между играчите. Възможността някой да ви изпревари, активирайки действие от централния борд вкарва допълнителна доза стратегия в играта.По време на ходът играчите се редуват да извършат действия, докато всички не кажат  "пас". След това получват пари, равни на тяхния доход и започва нов ход.

Дъжд от дървени пулчета
  Сърцето на “Legacy: The Testament of Duke de Crecy” е тестето с карти „ Приятели“. В аристократична Франция от XVIII век, приятелите са всичко и нищо. Те са най-важния елемент в играта. Започвате играта с определeн брой карти „Приятели“, като се стремите да имате колкото се може повече, защото те ви дават допълнителни опции.   „Приятелите“ стават част от вашето семейство и носят определени бонуси, когато ги омъжите/ожените за вашите наследници. Приятелите, колкото и грубо да звучи, играят и ролята на валутата в играта. Голяма част от екшъните изискват да изхвърлите/загубите карти „Приятели“ от вашата игра. "Приятелите" са изключително закачливо илюстровани карти. Всяка освен, че е опозначена с името и общественото положение на конкретната персона, показва и нейната националността и професията. 
Последното има значение за генерирането на точки. Всеки от "приятелите", след като стане част от фамилията ви, ще ви донесе допълнителен доход ( чувалчета с пари) и/или ще издигне положението ви в обществото. Нещо повече - "приятелите" имат и специални умения. Уменията вариват от допълнително екшън пулче в определен цвят, нови "приятели" или точки престиж. „Приятелите“ са поредната хитра и силно тематична механика в играта. Винаги ще предизвика усмивка начинът по който те се използват, за да активирате част от възможните действия в играта. Ако си закупите имение например, ще загубите приятели – ах, тази завист. За да придобиете допълнителни карти „приятели“ трябва да похарчите пари – всеки от нас познава тази страна на „приятелството“. Предупредих ви – темата буквално ви залива в “Legacy: The Testament of Duke de Crecy”.

   
Приятелитe - душата на играта
На няколко пъти споменах, че
“Legacy: The Testament of Duke de Crecy” продължава три поколения. Сега ще се опитам да внеса яснота. В играта вие започвате създаването на вашето фамилно дърво от собствения ви аватар. Всяко поколение се изразява в определен брой игрални ходове и се явява следваща стъпка в растежа на семейството ви. Второто поколение са децата на вашия аватар, а третото са внуците му. Играта включва и четвърто поколение, правнуци, но то не се активира напълно. Какво означава това ? 


Децата - смисълът на всичко
    Всеки брак в
“Legacy: The Testament of Duke de Crecy” произвежда ( ей, как звучи това) деца. Децата се теглят от специално тесте, в което може да откриете момченца, момиченца и нежеланите усложнения на бременността. Последното е една от най-спорните механики в играта, естествено поради чувствителната й тематика. Ако изтеглите карта с усложнение, избирате дали да загубите майката или новороденото дете.  Тематичност и пак тематичност. Но този път на една особено болезнена тема за всеки родител. Именно затова, правилата предвиждат специална версия на играта без картите с усложнения. Спокойно може да я използвате, ако се чувствате засегнати от гореспоменатата механика.

    Когато в семейството на една двойка от вашата фамилия се появи детенце, то се поставя в своята малолетна фаза. Как става това ? Изключително елегантно. Картите с деца имат на лицевата си страна две огледални изображения – подобно на стандартните карти за игра. Едната половина, представя вашето момиченце или момченце в ранна детска възраст, а другата в младежка. В началото на всяко ново поколение, картите с деца родени през предното поколение се завъртат и поемат ролята на активното поколение. Защо активно ? Ами защото с началото на всяко ново поколение, губите възможност да се месите в живота на предното – не може да уреждата сватби на неговите членове, нито да създавате деца. Уреждането на бракове на вашите наследници и появата на дечица е основната идея в “Legacy: The Testament of Duke de Crecy”. Тя ви носи точки и допълнително гъвкавост за достигане на победата.

Титли и обществени дейности
    За точкуването ли ? Стана време да кажа нещо и за него.В края на всяко поколение, ще получавате точки. Те идват на първо място от вашата позиция в обществото - изобразена в играта под формата на сиви щитчета. Едно щитче се равнява на една точка престиж и т.н. Как да трупате щитчета ? Вариантите не са никак малко. Сродяването с влиятелни членове на обществото обичайно подобрява позициите ви в обществото. Щитчета печелите и когато закупувате имения за членовете на вашата фамилия, макар и на цената на загубени „приятели“. Интересна опция са и действията, с които си закупувате благороднически титли или извършванет дарение в името на обществото. Някой от тях подобряват позициите ви в обществото, други ви носят директно престиж/точки.

По една точка ви носи и всяко детенце, което се е родило във вашата фамилия през отиващото си поколение. В края на играта има и едно финално точкуване, което идва от мисиите поставени ви от вашите патрони в началото на играта. Всеки патрон ви поставя по една основна цел, но също така ви дава възможност да изпълните и до две допълнителни такива. За да активирате последните обаче, трябва да поставите под всеки партон поне по една карта „Мисия“. Карта „Мисия“ ли ? За малко да забравя за тях. Едно от възможните действия , който можете да предприемете по време на ход е да поемете мисия. Тя идва под формата на карта, която се тегли от специално тесте. В първите две поколения,  изтеглената мисия се поставя с лицето нагоре пред вас и когато покриете изискванията й, вие отбелязвате определен брой точки. Мисиите включват разнообразни задачи –  да съберете определен брой пари, включване на хора от дадена националност във фамилията ви или сродяване с определени професионални кръгове. През третото поколение, всяка изтеглена карта „Мисия“ поставяте, без да я поглеждате , под вашия партон. Една карта „Мисия“ под вашия патрон активира една от допълнителните мисии, две – активират и двете.

    Точките в “Legacy: The Testament of Duke de Crecy” идват от разнообразни източници, което е гаранция за множество пътища към крайната победа. Избраната стратегия обичайно зависи от „Приятелите“ , с които разполагате. Затова и тяхната роля в играта е ключова за крайната победа.

Франция на поетите и художниците

Илюстрациите на "приятелите" са доста забавни
   Визуалното оформление на “Legacy: The Testament of Duke de Crecy” определено заслужава добри думи. “Portal Games” са свършили повече от прилична работа. Илюстрациите на „приятелите“ са представени в един леко анимационен, хумористичен стил, но в същото време успяват да предат духа на епохата. Този стил не е случайно избран и добринася допълнително към цялостното усещане на играта. Искаше ми се да бяха поставили сходни илюстрации и на картите с имения или на патроните, но уви, спестили са си го.

    Личните ви табла са добре структурирани, с ясни таблици и символи. Направени са от дебел картон, подобно на централния борд. Дървените пулчета за активирането на действия, можеха да бъдат заместени с нещо една идея по-тематични, но да не искаме толкова много, все пак това е „евро“ игра.

    Най-големият минус на цялостното визуално оформление на играта е странния избор на цветове. Като се започне от наличните  за всеки един от играчите и се стигне до тези изобразяващи действията на централното табло. Избраните цветове са някак избелели и малко се сливат един с друг, което може да създаде затруднения на някои от вас, особено ако играете “Legacy: The Testament of Duke de Crecy” в недобре осветена стая.

Само една маса не стига...
   Най-голямото предизвикателство на играта е свързано с факта, че тя заема прекално много място. Преди да пристъпите към 
“Legacy: The Testament of Duke de Crecy” се уверете, че разполагате с голяма маса ( особено ако сте четирима). Ще се съглася, че това не може да бъде критика към играта, а и аз самия не искам да прозвучи така. Защото въпреки, че заема безумно много място, крайния резултат – фамилно дърво пред всеки един от играчи – е много ефектен. И все пак, “Portal Games” можеха да помислят за нещо, което да се опита да се справи с тази миниатюрна моя забележка ( или ставам много нагъл вече).

Заложете на семейството

    “Legacy: The Testament of Duke de Crecy” е забележителна игра и напълно заслужава вашето внимание. На първо място защото е изумително тематична. Всяко едно действие , всеки един ход ви предизвикват да разкажете история. Казвам ви го от личен опит – няма игрална сесия на “Legacy: The Testament of Duke de Crecy”, в която да не завършите с някаква собствена увлекателна история, вдъхновена от случващото се в играта. Дали ще е за скандалната любов на вашия най-малък син и Ариане, красивата, но морално упадъчна куртизанка ( ух, с какви термини боравя) или за тъжния брак по сметка на обичаната ви внучка и Констант, дясната ръка на краля, който обаче не може да има деца, а защо не приказката за отритната от обществото ваша щерка, която е предпочела прегръдките на конярчето Патрик и пасторалната селска идилия, пред величествения Париж с неговите бляскави балове ? “Legacy: The Testament of Duke de Crecy” ще ви заплени със своето умение да разказва истории.

    Геймплея на играта е лек, достъпен и смея да твърдя обичан от всички в хобито. “Legacy: The Testament of Duke de Crecy” залага на „worker placement” механиката. Това в комбинация със страхотната тема превръща играта в изключително подходяща за начинаещи играчи. Най-иновативната и впечатляваща част от “Legacy: The Testament of Duke de Crecy” безспорно е родословното дърво, което създавате пред себе си. С лекота тя въвлича в играта хора от всяка възраст и с разнообразни интереси.

    “Legacy: The Testament of Duke de Crecy” е игра, в която семейството е на първо място. Това е и основния слоган на кутията. Изхождайки от тази идея, едва ли е нужно да ви казвам, че “Legacy: The Testament of Duke de Crecy” е чудесна семейна игра, която аз горещо ви препоръчвам. Спорната механика свързана с усложнения при раждането на деца във вашата фамилия не бива да ви притеснява – спокойно може да я изключите, когато играете с малки деца или по-чувствителни хора. Лично аз я намирам за впечатляваща и много тематична, защото...ами това е истинския живот, в който родилните нещастия, за жалост, са нещо често срещано.

    Горещо ви препоръчвам “Legacy: The Testament of Duke de Crecy”. Тя е иделен начин да създадете своя фамилия, макар и от карти. Основната задача на  играта е да ни убеди, да ценим и поставяме семейството на първо място. А това, съгласете се с мен, си е важна работа.

Препоръчваме задължително ЗА:

1.Семейства
2.Аристократи
3.Начинаещи в хобито
4. Наследници на многовековни династии

Оценка:

Арт и компоненти : 4/6

Геймплей : 6/6

Преиграваемост : 5/6


Крайна оценка : 5/6


Няма коментари:

Публикуване на коментар