вторник, 6 септември 2016 г.

Знанието е сила – Imperial Settlers : Atlanteans


От Христо Симеонов

    „Imperial Settlers“ без никакво съмнение е високо, високо в личната ми класация ( повече за нея очаквайте съвсем скоро ). Хитрия геймплей, приятната тема и симпатичния арт напълно ме спечелиха още в първия ми сблъсък с играта и всяка следваща среща с нея е личен празник за мен.

    В предишното си ревю po темата ви запознах с двете малки допълнения за “Imperial Settlers”, които включват няколко десетки карти и внасят леки, почти козметични, промени върху геймплея на играта. Днес е време да ви представя и първото пълноценно допълнение. „Atlanteans” се появи през есента на миналата година и бе горещо посрещнато от почитателите на играта. Защо ли ? Ами защото добавя нова, пета раса към оригиналните четири. Запознайте се със загадъчните Атланти и техните вдъхновяващи технологични достижения.


Какво ново

За да се събере в кутията, борда на Атлантите идва в две части
    Два са основните въпроси около всеки експанжън,  около всяко допълнение, което се появи на пазара, без значени от играта, за която е предназначено. По-важният от тях е : „Какво ново може да открием ?“. В “Imperial Settlers : Atlanteans” безспорно най-голямата новост е петата раса – атлантите. “Portal Games” и дизайнера Игнаси Тчевичек ( май го написах правилно ? ) са свършили чудна работа и ни предоставят една нова фракция, която не просто има собствен игрови стил, но посредством специалните си особености, внася сериозна променя в геймплея на играта.

    Най-впечатляващото при Атлантите е, че те пристигат със собствен метод на развитие. За да бъде всичко максимално тематично, картите от персоналното тесте на Атлантите не ви носят точки в края на играта, както е при останалите фракции. Кое му е тематичното ще попитате ? Ами те просто потъват в краят на играта... Както се досещате, това променя драстично стратегията ви в играта, когато използвате Атлантите. Нещо повече – те са най-компклесната фракция до този момент. Това, че сградите ви не носят точки в края, ви лишава от доста стабилен тласък към добър краен резултат. Като опит да се неглижира този недостатък, специалното тесте на Атлантите включва изключително силни карти. За да играете успешно с новата фракция обаче, трябва да промените цялостното си мислене в “Imperial Settlers”. Забравете пасивната игра в първите два хода. Забравете пестеливото и внимателно изграждане на "моторът", който движи фракцията ви. Когато играете с Атлантите ще имате нужда от много точки...и то веднага. Най-добре е да започнете да ги генерирате от първия рунд, колкото и трудно да е това. Естествено, това няма да се понрави на останалите на масата и очаквайте веднага да се превърнете в обект на агресия.

    На помощ на Атлантите, в тази напрегната и доста усложнена ситуация,“Imperial Settlers : Atlanteans” пристига с нов ресурс, носещ гръмкото име „технология“. Визуално той е изобразен под формата на токени, пристигащи в няколко разновидностти. Атлатите са именно фракцията, която може да използва най-пълноценно „технологията“. Това става, когато поставяте токени върху вече построени във вашата империя, карти от общото тесте. 
„Технологията“ е своеобразен ъпгрейд ( наречете го „buff”, на по-геймърски език ), за доста по-слабите общи карти. Различните видове „технология“ ви носят различни специални умения. Базовите технологии ви позволяват да удвоите произведеното от производствените ви сгради, да активирате повторно използван вече „екшън“ или да удвоите ефекта на "feature" локациите.

Технологиите
    Вторият вид „технология“, обозначена като „напреднала“, идва в две разновидността. Първата ви носи точка, всеки път когато се активира сграда, върху която е поставена ( чуден начин за генериране на точки...постоянно ). Втората се явява своеобразен токен „щит“, които затруднява унищожаването на сградите ви. Да си поговорим малко за „щитовете“ ? Добре. В “Imperial Settlers : Atlanteans” най-после последните влизат в употреба. Нещо повече – самите Атланти всеки ход получават толкова щитове, колкото е броят на играчи. Нали ви казах, че с метода на игра на Атлантите ще си навлечете гневът на останалите играчи ? Явно и от “Portal Games” са го забелязали.

     За да не се чувстват останалите фракции нещастни, Игнаси и компания са предвидили нови карти и за тях. Всички те се въртят около употребата на „технология“. Оригиналните четири фракции са малко осакатени откъм новия ресурс, обаче. Единственoтo му приложение за тях е да го използват за активиране на определени "екшън" локации. "Технологията" си остава основно оръжие на Атлантите, което първоначално може да разочарова някои от вас. Ако трябва да сме честни обаче, вмъкването на "технологията" като важна част и в другите фракции би довело до драстично променяне на геймплея на играта и уеднаквяване на стилът на различните фракции. А това би било крайно нежелан резултат, защото именно различното игрово усещане, което носи всяка фракция е най-силното оръжие на "Imperial Settlers".

Нови карти за "общото" тесте
    Освен допълнителни карти за всяка една от оригиналните фракции в играта, “Imperial Settlers : Atlanteans” добавя и нови такива за общото тесте, което става внушително. 

    Няколко думи за визуалното оформление и компонентите на “Imperial Settlers : Atlanteans” ? Още от същото. Симпатични, шеговити и много шарени илюстрации ще намерите по всяка една от картите. Всичко останало ( токени, борда на Атлантите ) е от висококачествен картон и няма да ви разочарова ни най-малко.


Заключение

    За финал вторият въпрос, който задаваме за всяко допълнение - "Струва ли си ?". “Imperial Settlers : Atlanteans” е съвършен експанжън във всяко едно отношение. Нова игрова фракция. Нова интересна геймплей механика, която пасва като дялан камък на играта, без да размива или усложнява правилата й. Нови карти за оригиналните фракции. Няма абсолютно нищо отрицателно, за което да се хванете е “Imperial Settlers : Atlanteans”. И все пак далеч не мога да го определя като задължително допълнение. Съвсем спокойно може да се наслаждавате на оригиналната игра и без Атлантите. 

     Ако обаче "Imperial Settlers" ви е харесала много ( или ви е една от любимите игри, както при мен ), то добавянето на Атлантите е нещо съвсем естествено. И последно - още един плюс. Всички излезли до момента допълнение се събират чудесно в оригиналната кутия на играта. И това ако не са добри новини за отрудените рафтове, където съхранявате колекцията си...

Оценка :

Арт и компоненти : 6/6

Иновативност : 5/6

Приложимост : 6/6


Крайна оценка : 6 / 6






Няма коментари:

Публикуване на коментар