сряда, 25 октомври 2017 г.

"Перо и зар" с Христо Филипов : Настолните игри - това е да споделиш радостта от играта с приятели !

    
    Когато Ицо си говори с Ицо. Вероятно няма по-добър начин да опиша този брой на рубриката ни „Перо и зар“. А иначе, Христо Филипов е поредното добре познато име из родните среди на хобито ни. Геймър до мозъка на костите си, Христо има  да ни разкаже ужасно много от "кухнята" на настолните игри - трудно ли се продават, какво се търси и има ли въобще бъдеще хобито у нас. Няма да пропусна и темата за „възкресението“ на "Pikko Games", в което той играе водеща роля. Ще си говорим и за внушителната колекция от настолни игри на Ицо и нужно ли е да си колекционер, за да се насладиш на хобито ни. Абе стига съм ви обяснявал, четете надолу : "Когато Ицо срещне Ицо".


   Ицо Симеонов: Кажи ни няколко думи за себе си. Какво трябва да знаят нашите читатели за Христо Филипов ?

    Ицо Филипов : Всички, които поне бегло ме познават знаят, че съм голям фен на настолните игри и така е вече поне от 12-13 години. Наскоро минах бройката от хиляда изиграни заглавия! Обичам да играя настолни игри, както и да пробвам редовно нови такива – има особена тръпка в това да разучиш и разбереш как работи (или не) една настолна игра. За мен най-важното при играенето на настолни игри е създаването на приятелска атмосфера и когато съм на масата се опитвам да направя така, че всички да се забавляват.

    Иначе по професия съм юрист, но установих, че юридическата работа не ме вълнува особено. Затова преди около половин година направих рязък завой в кариерното си развитие и в живота си като цяло, като напуснах работа, създадох издателство за настолни игри "Game On", заедно с един от най-добрите ми приятели Боян Евстатиев, и започнах работа като управител на магазин Пикко Геймс.

Игрите с ловкост не го плашат
   Ицо Симеонов: Как започна приключението ти в хобито, Ицо ? И какво те привлече в него ?

    Ицо Филипов : Ами всичко започна с книгите-игри от детството! В началото на 90-те години на миналия век това беше най-якото нещо за едно дете, поне според мен. След като те престанаха да излизат исках да запълня празнината, която оставиха с нещо друго. Дълго време така и не намерих с какво – компютърните игри не ме плениха чак толкова. Така след време попаднах на един тайнствен магазин на име "Magic Worlds", в който се продаваше "Magic" и "Warhammer"... Мен обаче най ме впечатлиха другите кутии в магазина – няколкото настолни игри, които имаха. Взех си Риск и супер се изкефих. После открих сайта Boardgamegeek, а с него и хобито като цяло! Толкова бях щастлив, че бях открил нещо толкова яко! Това беше един много романтичен период за хобито в България, тъй като много малко хора знаеха за него и играеха, a това му придаваше и допълнителен чар, според мен. Сякаш бях открил някакъв таен и величествен остров, за който само аз и неколцина други знаем.

    А иначе в хобито ме привлече това, че е съвкупност от толкова много неща – разнобразието от теми, механики, интелектуалното предизвикателство, шансът, компонентите и на всичкото отгоре фактът, че това е едно социално хоби – можеш да споделиш радоста си от играта в жив контакт с други хора и да стопиш ледовете между непознати много по-лесно, отколкото с която и да друга активност.

    Ицо Симеонов : Трудно ли е да си колекционер на настолни игри в България ?

    Ицо Филипов : Не обичам думата колекционер. Колекционерът събира дадени предмети, само заради самото им притежание. Аз никога не съм бил колекционер. За мен игрите има смисъл да се притежават, само ако се играят. Затова и не поддържам голяма колекция.

    Ицо Симеонов: И все пак, колко точно е голяма колекцията на Христо Филипов ?

Ицо Филипов : Към момента имам само около стотина игри. Преди време това можеше да мине за шокиращо голяма колекция от настолни игри. Към момента това вече не е така – лично аз познавам много хора с много по-големи колекции. В това няма нищо лошо, разбира се. При мен „филтрирането“ се получава от само себе си – аз добавям много нови игри към колекцията си, но в същото време много я напускат. И така, осъзнато или не, от години големината на колекцията ми си остава приблизително една и съща.

Ицо в естествената му среда
    Ицо Симеонов: А дали човек има нужда от толкова много игри ?

    Ицо Филипов : Не можем да говорим за нужда – настолните игри не са като храната и водата, че да се нуждаем от тях, още повече – да ги притежаваме. Има много фенове на настолните игри, които имат само няколко игри или дори такива, които нямат и една игра. Основното в това хоби не е притежанието на настолни игри, а играенето им, а това може да се случи и с копието на някой приятел.

    Ицо Филипов : Пикко Геймс – един от най-старите магазини за настолни игри у нас, преживява своеобразен ренесанс, откакто ти пое нещата. На какво се дължи това ?

    Ицо Филипов : Полагаме много усилия да сме актуални от гледна точка на продуктите, които предлагаме на нашите клиенти, както и да сме полезни чрез организирането на ежеседмични събития, за които редовно отваряме нови заглавия и обясняваме правилата им на посетителите. Каталогът ни от заглавия, които предлагаме постоянно расте, като селекцията ни е много добро съотношение от евъргрийни, нови заглавия и игри, за които малко хора са чували (но си струва да чуят!). Правим правилните според нас неща и е добре, че в този случай едно плюс едно е равно на две.

С култовия Rahdo
    Ицо Симеонов : Трудно ли се продават настолни игри у нас и може ли вече да говорим за сериозен пазар ?

    Ицо Филипов : Понякога е трудно, понякога е лесно – зависи от заглавието! Понякога се чудиш защо някоя средняшка игра се продава толкова добре, а друга много по-добра – не. В повечето случаи отговорът е, че едната е придобила популярност, а другата е неизвестна на хората. Непознатото трудно се продава. Затова и когато открием някоя нова и готина игра ние се опитваме да я покажем на хората, които чрез проба да оценят качествата й. След това и задоволството от продаването на такава игра е много по-голямо!

    Ицо Симеонов : Нека поговорим и за "Game On". Какво се крие зад това име ?

    Ицо Филипов : Това е новото издателство за настолни игри, което с Боян си направихме! Открай време искам да се занимавам професионално с моето хоби. Оказа се, че и с Боян е така! Тръгнахме от идеята да отваряме клуб за настолни игри, минахме набързо през концепцията за магазин, докато накрая не се спряхме на издателство! "Game On" е издателство, което иска да представя на българския пазар локализирани версии на нови, интересни и иновативни настолни игри, които са ни направили впечатление и смятаме, че заслужават вниманието на феновете. Именно на тези характеристики отговаря и първата издадена от нас настолна игра – "Легендарният плод" ("Fabled Fruit"). Тази игра прикова вниманието ми още щом я видях за първи път на изложението в Есен, Германия, миналата година и беше от първите покупки, които направих. Приказният арт, новата „Легаси“ система, дело на признатият от всички за иноватор в настолните игри – дизайнерът Фрийдман Фрийз – всичко това ми говореше, че това ще е една страхотна игра! И наистина се оказа такава! Още при първото ни събиране за нея със заклети геймъри направихме осем игри подред! Беше много забавно, затова когато съставяхме листа на възможните за издаване от "Game On" заглавия "Легендарният плод" беше на една от първите позиции.

Васъл и Ицо - и няколко стотици игри 
    Ицо Симеонов : Смяташ ли, че аудитория у нас има нужда от повече 
локализирани български заглавия ?

    Ицо Филипов : Да, определено. Така игрите достигат до много повече хора – едно, защото са на български език и са достъпни за всички, и второ – защото при локализирането на дадена игра тя се разпространява в много повече обекти из цяла България, т.е. не само специализираните магазини за настолни игри, а и големите вериги книжарници, детски магазини и др. Така и рекламата на играта е доста по-съществен фактор и много повече хора могат да разберат за това заглавие и за настолните игри като цяло. Всяка издадена на български настолна игра е важна стъпка напред в разпространението на добрата новина за съществуването на нашето прекрасно хоби. А ако играта е добра – със сигурност ще зариби десетки и стотици нови хора по настолните игри!

    Ицо Симеонов : Кажи ни и нещо от кухнята – какво да очакваме от Game On след „Легендарният плод“ ?

    Ицо Филипов : Всичко е възможно! Ние следим какво излиза на пазара, пробваме много игри и винаги имаме едно наум: дали тази игра би била подходяща за нашето издателство? Със сигурност искаме да продължим сътрудничеството си с "2F-Spiele" и Фридман Фрийз – издателството и дизайнера на "Легендарният плод". Легендарната система ще бъде имплементирана още тази есен в няколко нови техни игри, а ние определено искаме да я наложим на българския пазар като нещо иновативно, оригинално, забавно и достъпно за всички.

    Ицо Симеонов : А какви са бъдещите цели на Христо Филипов в любимото ни хоби ?


    Ицо Филипов : Моите цели са да утвърдя марките Пикко Геймс и Game On, съответно като предпочитан магазин и издателство сред българските настолни фенове. За мен тези проекти са своеобразни експерименти, като от успеха им зависи дали ще мога да продължа да се занимавам професионално с настолни игри. Засега нещата се развиват отлично и ще направя всичко по силите си да продължат така. 


    В това кратичко интервю, вероятно пълно с наивни въпроси от един наивен начинаещ журналист, се опитах да ви покажа какво означава да обичаш настолните игри. Да ги обичаш не като вещи, а като един непресъхващ извор на знание, развитие, забавление и възможност за социален контакт с най-близките ти хора. Именно така се отнася към нашето хоби и Христо Филипов. Човек, за който няма тайни в настолните игри, запазил чистата си любов към само играене като способ за споделяне на щастие. Не е хубаво да завършвам толкова философски. Затова простичко - обичайте игрите както ги обича Ицо Филипов, защото те ни дават толкова много без да ни отнемат нищо ! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар