четвъртък, 26 октомври 2017 г.

На два гласа – Codenames Duet


От Христо Симеонов

    Напълно излишно е да пиша увод в статия посветена на "Codenames" . Едва ли има човек, поне малко интересуващ се от настолни игри, който да не е чувал за този „partyфеномен. Вероятно и повечето от вас са играли поне веднъж играта. И въпреки, че има и няколко критични коментари по нейн адрес, при това идващи от авторитетни дейци в хобито, няма никакво съмнение, че това е най-популярната и предпочитана „парти“ игра към днешна дата. Вече втора година след излизането си, "Codenames" продължава да чупи рекорди по продажби и както изглежда, на хората определено не им омръзва да я играят.

    Щеше да бъде престъпно, ако издателите от "Czech Games Edition" не бяха капитализирали този успех. Още миналата година на пазара се появи нова игра от серията, "Codenames : Pictures", която замени думите с карти в стил "ала „Диксит“. Нямаше как нещата да спрат просто до тук и тази година очакваме цели две нови заглавия от поредицата. Първото от тях носи името „Codenames Duet” и се заема с амбициозната задача да превърне една „парти“ игра в заглавие, което се играе основно от двама играчи. В следващите редове ще ви споделя дали това начинание е  успешно.


Тема ? Защо пък да ни е нужна тема ?

Токени и токени, цяло море 
    "Codenames Duet" е игра на асоциации, която въпреки, че може да се играе от повечко хора, е създадена специално за игра от само двама души. Дизайнери са авторът на оригиналната игра, маестро Влаада Хватил и Скот Йътън, който явно е оказал безценна помощ в това, играта да стане достъпна само за двама играчи. Издатели са "CGE".

    На пръв поглед, "Codenames Duet" е добре познатата ни игра в нова опаковка. Отново получаваме набързо притоплена тема – играчите влизат в ролята на ръководители на шпионски организации, които се надпреварвате кой първи ще откриете своите агенти, скрити под кодови имена. Или ако не ви се занимава с полуфабрикати, изхвърлете темата в най-близката кофа и да си го кажем – "Codenames" е игра на асоциации.

Вярвам, че това ви е познато
    Освен същата „темичка“, в "Codenames Duet" получавате и същата основна механика – казвате дума, с която вие асоциирате една или повече (или с николко ) от кодовите думи разположени на масата, видими за всички играчи, като се стремите да насочите хората от вашия отбор към търсените думи. Брилянтна механика, която не спира да ме изумява с елегантността си.

    В оригиналните правила на "Codenames", имаше специална секция посветена на възмознотта играта да се играе само от двама. Иииии...както може да се очаква, те не работеха особено успешно. Което си е съвсем в реда на нещата, когато говорим за „парти“ игра. И именно тук прожекторите се насочват към „Codenames Duet“. 

Шпионски неволи

Зелено е морето, зелено е небето, зелените човеци...
    Първата и може би най-отчетлива характеристика на „Codenames Duet“ е, че играта е напълно кооперативна. Забравете враждуващите агенции. Забравете за КГБ и ЦРУ. Забравете за сини срещу червени. В „Codenames Duet“ всичко е оцветено в миролюбиво зелено (цвета на Земята...мир и любов) и играете заедно.

    Как става това ли ? Двамата играчи споделят един общ, двустранен, „ключ“. Върху него, в добре познат стил, са изобразени позиции на думите, които търсите, „неутралните“, случайни минувачи и „асасините“. Целта в „Codenames Duet“ е да откриете точно петнадесет кодови думи. Последните са разхвърляни в разнообразни комбинации, в зависимост от „ключа“, точно както в базовата игра. Разликата е, че част от думите са споделени – има ги и от двете страни на „ключа“.

Внушително количество "ключове"
    Едно от най-хитрите нещица в „Codenames Duet“ е, че играчите си задават подсказки един на друг, търсейки думите от своята страна. Именно това е и най-трудното в играта – да се абстрахирате и да гоните само вашите думи. Всъщност, в „Codenames Duet“ вие влизате последователно в „обувките“ и на двете страни от оригиналната игра. В един рунд вие давате жокерите, търсейки думите от вашата страна на „ключа“. В следващия рунд пък сте на обратната страна – получавате подсказка от партньора си и търсите думите, които са изобразени от неговата гледна точка. Тази двустранна природа на „Codenames Duet“ е разковничето, което я превръща в отлична игра за двама.

В играта ще откриете две масивни купчини с нови думички
    Но ако беше само това, щеше да е прекалено...малко. За това, което следва, обвинявам директно пан Хватил. Защото от него си струй на чиста и неподправена геймърщина, която само неговия ум и опит на професионален дизайнер може да създаде. За да стане живота ви в „Codenames Duet“ непоносим, на преден план излизат ограничения брой ходове. Определено не е нещо революционно, ще си кажете. Нито пък откриваме топлата вода с него. Но само ако знаете колко добре работи в игра като „Codenames Duet“.

    В базовата версия на „Codenames Duet“ разполагате с точно девет хода, за да откриете петнадесетте кодови думи. Девет хора общо за двамата играчи или казано иначе – в пет хода ще задавате подсказки, а в четири ще ви задават на вас. Какъв е крайния резултат от това ограничение – изключително стегната  и напрегната игра. В оригиналния "Codenames" времето можеше да бъде ограничено единствено по желание на играчите, а липсата на ходове правеше така, че играта може да продължи доста по-дълго. В „Codenames Duet“ всичко е много по-напрегнато, по-геймърско, ако щеше. Освен това е на практика невъзможно да спечелите играта правейки асоциации към само една дума сред изложените в игралното поле пред вас. Което пък ви кара да мислите. Да раздвижите онази сива маса между ушите си и да се опитате да откриете перфектната асоциация.

Кампанията е страхотна
    Говорейки за въвеждането на ходове  стигаме и до любимия ми елемент от „Codenames Duet“. В комплекта към играта ще откриете тефтерче с изображение на картата на света и нанесени върху нея няколко от големите градове на всеки континент. В „Codenames Duet“ имаме бегъл щрих към иначе безличната и неоткриваема шпионската тема в играта. 
Различните градове, са различни шпионски мисии, които може да изпълните. Във всяка една от тях правите едно и също – търсите петнадесет кодови думи. Условията обаче са различни. В Прага, например, разполагате с девет хода и девет възможностти за грешка ( разбирайте, да уцелите случайните минувачи ), докато във Ватикана, сте ограничени в само осем хода и без право на грешка ! Да, правилно сте разбрали, „Codenames Duet“ има своеобразна кампания. Всяка следваща стъпка в нея става все по-трудна и по-трудна, което, гарантирам ви, е предизвикателство което си заслужава. Мисиите в „Codenames Duet“ са този малък, свеж полъх на предизвикателсво и новаторство, което може би ще ви накара да заобичате тази версия на играта повече от оригинала.

Мисията възможна

    Не веднъж съм споделял своето мнение за "Codenames". Това е страхотна парти игра, която вече втора година упорито отказва да ми омръзне и която не спирам да препоръчвам. Казвай това, не мога да скрия, че останах разочарован от "Pictures", или казано иначе от версията с картинки. Ненужно опростена и прекалено скучновата за моя вкус, тя не успя да се доближи и на косъм до любимия "Диксит", чието място се опитваше да заеме.

    Къде е мястото на „Codenames Duet“ в цялата тази история. Когато посегнах към играта бях скептичен. Версия за двама играчи е нещо, което си заслужава да бъде допълнение към подобен тип игра, но определено не е достатъчно за пълнокръвен и самостоятелен живот.
И наистина, „Codenames Duet“ се усеща като допълнение. В играта ще откриете над четиристотин нови думи, които може да използвате в базовата игра. Но, скъпи мой, това далеч не е най-важното. Превръщането на една толкова качествена „парти“ игра в кооперативно приключение е нещото, което си заслужава напълно. „Codenames Duet“ е игра, която има всичко нужно, за да се съществува самостоятелно от всички други игри в серията. Нещо повече, имам опасение, че това може да се превърне в любимата ми версия на играта. Основно това се дължи на променената система за измерване на времетраенето на играта. Ходовете в „Codenames Duet“ са тази допълнителна частица геймърщина, от която явно съм имал нужда в серията. А когато към това прибавя и своеобразната кампания, играта се засилва към едно специално място в сърцето и колекцията ми.

    „Codenames Duet“ е чудесна, динамична и предизвикателна игра за двама. Не, това не е просто поредната брънка от машината за пари на "CGE". Това е игра, напълно заслужаваща своето собствено съществуване, която няма как да не ви препоръчам.

Препоръчвам задължително ЗА : 

1. Фенове на оригиналната игра
2. Когато си търсите предизвикателна игра за двама
3. Когато искате да опознаете половинката си
4. Библиотекари

Оценка :


Визуално оформление и компоненти : 4.5 / 6

Геймплей : 5 / 6

Преиграваемост : 6 / 6


Крайна оценка : 5 / 6


"Codenames Duet" може да намерите при нашите приятели от OPGames ( ЦЪКНИ МЕ !!! )




Няма коментари:

Публикуване на коментар