петък, 27 октомври 2017 г.

Служител на месеца – Jamaica : The Crew


от Христо Симеонов

Всеки ден около нас се случват толкова прекрасни, неочаквани неща. Неочаквана ваканция, неочаквана печалба, неочаквана среща, неочаквана новина...а защо не и неочаквано допълнение ?

    Бях напълно изненадан преди повече от година и половина, когато разбрах за предстоящото излизане на допълнение за "Jamaica". Не веднъж съм говорил и съм ви препоръчвал тази игра. И до днес тя е една от любимите ми „gateway” игри. Игра, с чиято помощ съм запознал ужасно много хора с любимото ни хобито. Но "Jamaica" е заглавие на десет години и именно това бе причината да съм изнендан от факта, че играта щеше да получи свежа доза новостти.

    Новината за допълнението ме развулнува силно и то се превърна в най-чаканият от мен експанжън за 2017г. И след като вече успях да направя няколко игрички с новите нещица, бързам да ви кажа струвало ли си е чакането.


Моряци, моряци, моряци – мъже на дълга

Част от екипажа
    “Jamaica : The Crew” е допълнение за оригиналната игра, което е достъпно за игра с всякакъв брой играчи. Дизайнери са "светата тройца" стояща и зад оригиналната игра ( ревю на "Jamaica" ), а издатели са „GameWorks SaRL”.

    В правилата на “Jamaica : The Crew” ще намерите симпатичнa история, която да оцветени тематично допълнението. Тя се върти около добре познатото ни от оригиналната игра годишно пиратско състезание във водите на острова. То е добило такава популярност, че е успяло да привлече де що има пират из световния океан. Тези симпатични господа и дами са се настанали в страноприемниците на острова, с надеждата да получат място сред реномираните екипажи на участниците в напреварата, като междувременно запълват това „ изтощително“ чакане с великански пропорции изпит ром.

    Както сте се досетили от заглавието, в “Jamaica : The Crew” всичко се върти около екипажа. Последният идва под формата на токени в различен цвят, разделени в пет категории, като всеки  токен включва безумно забавна илюстрация на свиреп пират. В “Jamaica : The Crew” ще откриете още и ново тесте със "съкровища", което задължително замества старото, когато използвате допълнението. Експанжъна не носи никаква промяна по подготовката за игра и нейното същинско протичане. И все пак съдържанието му е доста забавно.

Шише с ром и идвам с теб отвъд хоризонта

Така изглежда кутията на допълнението
    Както ви споменах, “Jamaica : The Crew” не променя основната механика на играта. Отново „адмирала“ хвърля заровете, избира позицията им и всеки играч играе карта от ръката си. Не се променя и крайната цел в играта – да направите една обиколка около острова. Вероятно на някой от вас, критикуващи дозата късмет в оригиналната игра и „престарялата“ “roll and move” механика това няма да се понрави. Ами просто спрете да четете до тук. Ако не харесвате Jamaica, допълнението няма да промени мнението ви.

    В “Jamaica : The Crew” ще откриете един основен модул за игра – екипажът. Вероятно помните отвратителните пристанища от оригиналната игра, локациите по борда, където за да останете трябваше да платите злато. Сега в тях са разположени примамливи страноприемници, приютили кандидат-пиратите. Последните може да наемете посредством ром...и понякога злато.

    За целта в “Jamaica : The Crew” използвате самата кутия, в която пристига допълнението. Тя е разграфена на „килиики“, в които се поставят токените с екипажа с лицето надолу. В началото на играта, на специална позиция застава токен изобразяващ шише с ром. Ако стъпите на пристанище и платите цялата сума в злато, за да пребивавате там, може да вземете токен с екипаж , разположен в съседство до шишето с ром. След това шишето се мести и разкрива нови потенциални членове за екипажа ви. Ако искате пък да си вземете пират, които не е до токена с бутилката ром, но трябва първо да я преместите, плащайки със злато за всяка позиция, която тя премине.

    Новопридобитите пирати пристигат на вашия кораб като всеки друг вид товар – заемайки отделение от трюма ви. Токените с екипаж следват същите правила за товарене и разтоварване, които важаха и за ресурсите от оригиналната игра – храна, злато и барут. Да, може да изхвърлите член от екипажа извън борда...нали сте пирати все пак !

    Всеки потенциален член от екипажа ви в “Jamaica : The Crew” идва със специално умение. Последните от своя страна са разпределени в пет категории. „Войнстващите“ пирати ви дават предимство във битка, заменяйки старите карти "артефакти". „Търговците“ ви позволяват да манипулирате икономиката на играта, плащайки с един ресурси за сметка на друг. „Богаташите“...ами те са богати – носят ви ужасно много точки, ако успеете да ги преведете до финала. „Навигаторите“ ви позволяват да извършвате всякакви щурави движения с кораба си, като например да се движите повече или по-малко от стойността на зара. А„вещерите“ пък ви дават възможност да „счупите“ основните постулати на играта – да вземате съкровище от съседна територия ; да си избирате стойност на зара, а не да го хвърляте или „прокълнатите съкровища“ да ви носят точки.

    В оригиналната игра имахме четири „артефакта“, скрити сред тестето със съкровища, които ви даваха специални умения. С “Jamaica : The Crew” получавате цели двадесет специални умения! Няма как да не адмирирам подобно разнообразие.
Всички на борда

Новите съкровища
    “Jamaica : The Crew” е великолепно допълнение за една великолепна игра. Основата на играта е запазена, като е надградено над това, което беше съвсем леко застъпено в оригинала – специалните умения. С “Jamaica : The Crew” вие имате възможност да въведете разнообразие в кораба си, отличавайки го от всички останали около масата. Новите умения са внушителен брой и ви предлагат повече от прилично ниво на преиграваемост.

    Всичко това пристига в зашеметяваща опаковка, която подобна на оригиналната игра, ще ви впечатли с визията си. Илюстрациите са в същия „анимационен“, пиратски стил и със сигурност ще предизвикат усмивка както сред малките геймъри, така и сред възрастни докоснали се до играта. Единствената ми критика е , че поради естеството на механиката с екипажа, в “Jamaica : The Crew” се използва и кутията. Последната няма как физически да съберете заедно с оригиналната игра, без да се загуби шеметния външен вид. Така ще трябва да запазите и двете кутии. Знам, че това е нищожен дефект, но когато нямате място ( щото колекцията ви почва да не се събира в една стая ) си е проблем.

    Към “Jamaica : The Crew” има три вероятни подхода. Ако никога или недостатъчно сте играли "Jamaica", то не скачайте веднага на допълнението. Дайте си време. Много от специални умения може да не са по вкуса ви, щото "чупят" някои от основите на играта.Ако не харесвате "Jamaica", стойте настрана от “Jamaica : The Crew”. Допълнението няма да ви накара да заобичате играта. Вие вече сте изгубили неспасяемо много.

    Ако обожавате "Jamaica", така както я обожавам аз, то това допълнение е задължително ! То вдъхва нов живот на една десет годишна игра, обогатявайки геймплея и преиграваемостта й. “Jamaica : The Crew” е това допълнение от което всички ние феновете на играта имахме нужда и то наистина е великолепно !

Крайна Оценка : 6 / 6

Тонове настолни игри може да намерите при нашите авери от ozone.bg

ЦЪКНИ МЕ !!!



Няма коментари:

Публикуване на коментар