вторник, 8 януари 2019 г.

Десет хиляди калории забава - Just one


Нова година – нова късмет. Това си пожелаваме всички в началото на януари. Без да се опитвам да оригиналнича особено много, аз ще се опитам да го перифразирам. Нова година – нов рекорд за най-късо ревю. Защо ли ? Ами защото играта, която ще ви представя в следващите редове е доста миниатюрна като брой компоненти и геймплей, която автоматично означава по-кратичко ревю.

    Казвайки ви всичко това не си и помисляйте, че става дума за представител на така популярните в последно време „микро“ игри. Дори напротив – говорим за кутия среден размер, в която едвам се побират тесте карти, маркери и „дъскички“. Нали разбрахте какво направих ? Набързо ви изброих компонентите на играта. Последното, което забравих, е книжка с правила, с обем от четири страници . Играта попада в „парти“ жанра или казано с други думи : спада към всички онези игри, които играете когато сте повече от четирима и търсите нещо кратко, неангажиращо и много забавно. 
Запомнете последното определение от горното изречение – "забавно". Защото ви предстой да се сблъскате с една от най-забавните „парти“ игри в последните няколко години.


Кооперативно ли играем или да ти е гадно ?

Всичко нужно, за да играете "Just one "
    “Just one” е кооперативна „парти“ игра с асоциации за трима до седем играчи. Казвайки „асоциации“ веднага трябва да ви светва една червена лампичка – играта се отнася към „семейството“ на "Dixit", "Mysterium", "Codenames", "When I Dream" и десетки други знайни и незнайни заглавия ( за които не се сещам в момента ), които ви „изпитват“ доколко познате другарчетата си около масата, давайки им „подсказки“. Няма как този жанр да не ви е омръзнал...но потърпете малко, хубавото иде. Иначе дизайнери на “Just one” са Людовик Руди и Бруно Шатер ( да, това са хората зад “The 7th Continent”, която далеч не е парти игра ). Издатели са Repos Production ( “7 wonders ; “Cash’n’ Guns” ; “Concept” )

Карти ли бе да го опишеш
    Както подобава на всяка „парти“ игра ( или поне на повечето ) в “Just one” няма никакъв помен от тема. Просто трябва да отгатвате думи. В комплекта към играта ще откриете масивно тесте от сто и десет карти. Преди началото на всяка сесия тайно и без да ги гледате, отделяте тринадесет карти. “Just one” е абсолютно кооперативна игра, като целта ви е да познаете колкото се може повече думи и полученият накрая резутат ви отрежда някаква титла – през „абсолютни аматьори“ до „царете на асоциациите“.

    Всеки играч получава цветно маркерче ( има розовко и цикламено ! ) и „дъсчица“ за писане. Последното всъщност си е пласмасова табелка, върху която обаче може да пишете и да изтривате посредством маркерите. Абе, както е модерно в училищата вече – бяла дъска и се пише на нея с маркер. Макар че на мен си ми липсва тебешира и мръсотията след него, ама това е друга тема. И общо взето сте готови за игра. Приготовлението на “Just one” отнема буквално няколко секунди, което си плюс отвсякъде.

„Аз ще напиша най-явното !“

Коя е думата ?
    Геймплея на “Just one” е изключително простичък и се обяснява с няколко изречение. Както вероятно се досещате – в основата на играта са картите. Върху лицевата страна на всяка едно от тях има изобразени пет думи, като всяка от тях е номерирана от едно до пет. Относно разнообразието им – очаквайте всичко. През простички неща като „топка“, „огън“ и „вода“, та до по -специфични като „Флинтстоун“, „Вивалди“ и „Елвис“. Едно обаче е сигурно – разнообразието е гарантирано. Сто и десет карти, по пет думи всяка, прави петстотин и петдесет различни нещица, които да отгатвате. “Just one” заслужава отличен за преиграваемост!

А тази ?
    Всеки ход в играта поставя един от играчите в ролята на „отгатващ“. Той обръща най-горната карта от предварително приготвеното тесте без да я поглежда и назовава номер. Избраната дума е тази, която останалите трябва да му поскажат. За целта всеки от тях написва на „дъскичката“ подсказка под формата на само една дума. И тук идва най-голямото лутане - ама, може ли това ; ама, това брой ли се ; ама ,то е различно, бе. Всъщност в правилата на “Just one” ясно са посочени „валидните“ подсказки :

-          Единична дума
-          Цифра
-          Номер
-          Акроним
-          Ономатопея ( звукоподражаваще дума )
-          Специални персонажи

А невалидни са :
-          Същата дума, написана различно
-          Същата дума на чужд език
-          Дума със същия корен
-          Измислена дума ( еееее )

Еднаквите думи се изтриват. Коя е думата ?
    След като подсказващите играчите напишат подсказката си, отгатващия си затваря очите и те сверяват написаното. Ако сте се чудили откъде идва името на играта, сега е време да разберете. По време на сверяването всички еднакви думи се унищожават...така де изтриват. Като под „еднакви“ се има предвид и думи с еднакъв корен ( като „принц“ и „принцеса“ например ), а също така и варианти на едни и същи думи ( множествено число, род, нарочни правописни грешки )
Идеята на играта е да останат само уникалните подсказки...така де - “Just one”. След като подсказващите сверят думите си, отгатващия отваря очи и трябва да познае думата. Има право само на един опит – първото което каже, се зачита за отговора му.

Точките нямат значение

    Възможно е да имате известни съмнение относно геймплей качествата й, но аз мога напълно да ви уверя, че “Just one” е блестяща игра. Тя изпълва напълно постулатите на жанра и аудиторията, към които спада. Бърза, елементарна за усвояване и пристрастяващо забавна. Ще се уловите, че искате да играете още и още от нея, а цялата идея с точкуването ще забравите бързо. “Just one” е от този тип игри, които може да играете винаги, навсякъде и с всеки. Именно затова я препоръчвам горещо и дори нещо повече - ще си позволя да я нарека „най-добрата „парти“ игра в последната една година“ !

Препоръчвам задължително ЗА :

1. Всеки, които обича веселието.
2. Когато си търсите нова, свежа и забавна "парти" игра.

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 6 / 6

Преиграваемост : 6 / 6

Геймплей : 6 / 6


Крайна оценка : 6 / 6
Автор :  Христо Симеонов

Няма коментари:

Публикуване на коментар