сряда, 10 април 2019 г.

Каубои в пясъчника - Western Legends

Не обичам да ви държа в неведение. Затова дайте да си кажем няколко думи за този „пясъчник“ в заглавието и каквом по-дяволитем ще търсят вътре пастири на едър рогат добитък ? В света на модерните игри, по-специално дигиталните такива, термина “sandbox”/”пясъчник“ се използва за цяла една категория от заглавия. Характерно при тях са минималните ограничения за играчите. На последните е предоставена възможност да „се скитат“ из един напълно отворен или поне минимално скриптиран свят, в които сами да решават действията си. Пред играчите е поставена почти безграничната свобода да изследват, разкриват и обогатяват света по удобен за тях начин. От там и „пясъчник“ – асоциация с толкова любимия кът от детските площадки, където родителите буквално се „отървават“ от децата си, а последните се ровят на свобода в пясъка, правейки каквото си искат.

    Всичко е много хубаво на хартия. Обаче “sandbox” модела работи ужасно трудно за настолни игри поради простата причина, че го няма изкуственият интелект зад играта, които да „напасва“ света по безумните решения на играчите. Въпреки този сериозен недостатък, малцина смелчаци се опитват да създават продукти в жанра. В следващите редове ще ви представя един от тях, които предизвика сериозно вълнение сред хобито в последните няколко месеца. Добре дошли в пясъчника на Дивият Запад !


Go West !

Внушителният борд представя идилична картинка на Дивия запад
    “Western Legends” е тематична, “sandbox” игра, предоставяща „отворен свят“ за двама до шестима играчи. В играта елегантно се преплитат няколко доста интригуващи механики, като безспорно в основата изпъква система включваща определен брой действия на ход. Дизайнер на играта е Ерве Лематри, за когото това е дебют на голямата сцена. Издатели са "Kolossal Games" ( "Kami-Sama", "Combo Fighter" ).

    Както подсказва заглавието, в “Western Legends” играчите влизат в ролята на някои измежду най-емблематичните личностти от така наречената епоха на Дивия Запад – легендарни фигури като Били Хлапето, Док Холидей, Ани Оукли и прочие. Целта на играта е да натрупате най-много точки - най-много престиж, които ще ви издигне като истинска "легенда на запада".

Фигурките са с повече от прилично качество
   За тази цел на разположение на играчите са ужасно много възможности. Може да превозвате добитък, да обирате банки, да търсите находища на злато, да залавяте престъпници, да се дуелите с револвери, да разбивате свърталища на бандити и т.н. Абе с две думи – всички дейностти познати на един себеуважаващ себе си жител на Дивия Запад !

    На достъпно за всички играчи място разполагате централното игрално поле, тъй де – бордът ! На него има изобразени две градчета и прележащата им инфраструктура от ферми, ж.п. гари ( не, не е "Монополи" ) и находища на златни късове. Играчите си избират персонаж.

    Както вече стана дума, последните са реални исторически личностти от епохата. В играта ще откриете и кратка история за тях. Всеки персонаж пристига с определени предмети, дребна парична сума в долари ( най-накрая една игра, в която спокойно можем да наричаме парите "долари", без да пострада тематичността й) и стартира от специална локация по борда. Някой от персонажите започват и с определено количество „шерифски“ или „бандитски“ точки, за които ще стане дума по-късно.

    “Western Legends” е игра за точки, като колко точно са ви нужни решавате сами в началото на всяка сесия. Опциите са три – кратка игра до петнадесет точки, средна до двадесет и дълга до двадесет и пет. Който първи стигне до зададената цел "дърпа спусъка" ( ех, че си идва тоя израз на мястото в това ревю ) за финал на играта. Всички получават по още един последен ход и се преминава към финално точкуване. Играчът с най-много точки е победител, назовава се „истинска легенда на Запада“ и получава сертификат, че може да извежда крави на паша...Добре де, без последното ( жалко ).

Този див, див Запад

На персоналното ви табло има място за всичко
    Естествено, за да станеш легенда в “Western Legends” се изисква сериозна работа. За щастие авторите на играта са ви дали възможност да се изявявате на широко поле от възможностти.

    Всеки ход в “Western Legends” има възможност да извършите точно три действия, избирайки между четири опции. Преди това обаче, има един елемент на „захлебване“. Малко като мързелив следобед при баба,  в началото на “Western Legends” имате избор между три благинки – да теглите две покер карти, да изтеглите една карта и да вземете десет долара или (най-простичкото ) да получите двадесет долара.

Покер картите са най-доброто в играта
    Искам лекинко да акцентирам върху споменатите „покер карти“, защото те са една от най-интригуващите механики в “Western Legends”...макар да не са нищо оригинално. Реално – това си е тесте с нормални карти, от двойка до асо. Може обаче да ги използвате за цели три неща в играта. На първо място, с тях играете покер...все пак са карти за покер. Последното не бива да ви плаши. “Western Legends” не води до хазартно пристрастяване и едва ли ще загубите колата, къщата и жената с обръщане на пет карти върху масата ( де да беше толкова лесно...). Игрите на покер са с елементарни правила и позволяват просто да вземете малко долари ( игрови ). И са забавни. Определено един от най-готините елементи в “Western Legends”, макар да говорим за покер на ниво „базови играчи“.

Може ли уестърн игра без дуели ?
    Покер картите изполвате и когато се "биете" с други играчи. Конфронтацията с останалите около масата играе важна роля в “Western Legends”, което може да се очаква от подобна тематична, „америтраш“ игра. Битките биват няколко вида – дуел, обир или залавяне. Основата разлика между тях е докакъв краен резултат довеждат те.

    Тук е момента да се върна на споменатите „шерифски“ и „бандитски“ точки. Последните са и най-спорният елемент в геймплея на“Western Legends”. Върху игралното поле ще намерите две полета, отбелязващи въпросните точки. Принципът е кристално ясен – когато правите „добри“ неща, трупате „шерифски“ точки и се издигате по стълбицата на доверието в очите на шерифа. За последното получавате долари ( един вид заплата ), а в края на играта и определено количество точки. А „бандитските“ точки са точно обратното – трупате ги когато обирате други играчи, крадете добитък или обирате банки. Така де, безчинствате из света на “Western Legends”. Голямата разлика  обаче е, че ако тръгнете по пътя на "лицата извън закона", ще получавате точки в краят на всеки рунд ! И тук е заровено кучето на раздора ( май не беше така фразата...) в “Western Legends”. Сериозно се поставя въпросът : Е ли балансирана играта ? Не е ли по-лесно да безчинстваш, обул обувките на долна крадлива измет, вместо да се бъхтиш като честен заместник-шериф ?

Неблагодарната шерифска работа се измерва по този "трак"
    На пръв поглед е по-лесно...с една разлика – бандитите могат да бъдат арестувани в “Western Legends” ! И когато това се случи, те губят всичките си „бандитски“ точки, откраднат добитък, част от доларите и златните си късове. Което не е окей, защото им губи време да се възстановят и отново да тръгнат по пътя на бандитизма. 
А в “Western Legends” опредлено има лек състезателен елемент. Играете до определен брой точки и този който ги достигне първи, има най-голям шанс за крайната победа. Казвам шанс, защото в края на играта разни допълнителни неща ви носят точки. Сред тях най-значими са картите „цели“, които са персонални задания, различни за всеки от различните герой в играта. Горещо ви препоръчвам да играете “Western Legends” с тях !

Доларите са картички. И са с топ каество
    Да довършим за покер картите, защото освен всичко казано дотук, по тях ще откриете и специални действия. Последните се повтарят спрямо стойността на картите и само част от тях са означени като „екшъни“. Останалите, „реакции“ и „бонус“ се случват при реализирането на определени условия. Като част от вашите три действия на ход, може да изиграете покер карти с надпис „екшън“ и да го изпълните. И накрая, за да обобщя  покер картите далеч не са оригинален елемент от геймплея на “Western Legends”, но са най-култовият. Не е новаторско да разполагаме с карти с много приложения. Но когато те донасят толкова много за тематичното обогатяване на играта и правят геймплея да се движи плавно както в “Western Legends”, тогава те са страхотни.

Gold Nuggets, baby
    Ако трябва да съм откровен с вас, нямам никакви забележки относно възможните ви действия в “Western Legends”. Може да превеждате добитък ( под формата на токени ) от фермите до ж.п. гарата. Тематично. Може да си купувате съобразени с епохата предмети, които ви дават специални умения – револвер, пушка „Уинчестър“, мустанг, уиски и т.н. Тематично. Може да тръгнете по стъпките на търсачите на злато, да се „отъркате“ в „Златната треска“ и да „изкопаете“ златни късчета, които да продадете за долари. Последното става посредтвом хвърлянето на зарове. Да, зависи на 100% от късмета ви...но пък не е ли било така и в реалността ? Тематично.

Разбрахте какво се опитва да ви натъртя. “Western Legends” е изключително тематична игра. Дивият запад в кутия ! Не казвам, че е най-иновативната, балансирана или уникална като геймплей. Но в предствянето и поднасянето на темата заслужават нищо друго освен отличен !

Сузи, дай ми револверите...

    “Western Legends” без грам съмнение е едно от най-тематичните заглавия попадало ми в последните месеци. Ако сте фен на уестърните и Дивия запад, тази игра е просто задължителна за вас. Неограничените възможностти, които предлага ще задоволят и всеки претенциозен вкус за настолно разнообразие. Разнообразни персонажи, със собствени цели, тесте със събития и толкова много опции за действия.

Тесте със "Събития" си е...случайно
    Като казах тесте със събития...ами че то аз не съм ви казал и една дума за него. Реално, това е опит “Western Legends” да се превърне в "storytelling" игра. Звучи супер ( и попада точно в моята „градинка“ ), ама не им се е получило. И не защото е лошо направено, а защото в последно време видяхме много подобни игри, които го правят по-добре. Идеята с рандъм събития, които просто се случват ей така, някак бледнее пред "storytelling" системата на заглавия катo “Near and Far”, например. НО. Ако не ви прави впечатление случайността във въпросните събития, то последните вероятно ще ви харесат. Пък и са тематично обвързани с Дивия запад.

    “Western Legends” далеч не е най-оригиналната, иновативна или балансирана настолна игра. Геймплеят не е нещо невиждано : паднало от Звездите чудо, носено в колесница на космически пътешественик, който СЛоЧАЕНО ( пардън май френч ) ще стане древноегипетски бог ( примерно...) . Но това не е пречка играта да е достатъчно добра, за да грабне вниманието ви ако си падате по тематични настолни игри. Още повече ако играете с играчи падащи си по ролплей, защото “Western Legends” го позволява ( без да е задължително ). Играта е от тези заглавия, към които да се обърнете ако искате час-час и половина забавление. Без дълбоки стратегии, без четиридесет минутни ходове. “Western Legends” е „no brainer“ за всеки търсач на „добре прекарано в забава време с настолни игри“.

от Христо Симеонов

Препоръчвам задължително за : 

1. Клинт Истууд
2. Когато ви липсва "Доктор Куин Лечителката"
3. Когато си ърсите тематично настолно забавление
4. Най-добрата уестърн настолна игра ?

Оценка : 

Визуално оформление и компоненти : 5 / 6 

Геймплей : 4 / 6

Преиграваемост : 5 / 6


Крайна оценка : 4.5 / 6

Няма коментари:

Публикуване на коментар