петък, 6 март 2020 г.

Легендата за Пазителите – Skulk Hollow



    Изминалата 2019г. беше една отлична година за настолните игри за двама...Ала това не е нищо ново за вас. Вероятно дори ви е омръзнало да го слушате от мен през изминалите месеци. Но пък аз няма да изморя да го повтарям. Нещо повече – смятам да продължа да ви представям частички от богата палитра на „игрите за двама през 2019г.“. В следващите редове ще си говорим за една от тях, която вероятно имаше най-достъпната тема, ала достигането й до родния пазар отне доста дълго време. Без повече да се бавя и да ви разтягам празнословни уводи – Добре дошли в магическият свят на "Skulk Hollow", където една древна легенда се събужда за нов живот.

Криворазбраните богове


    „Skulk Hollow” е тактическа, tug of war настолна игра с карти за двама души. Основните и характеристики включват използвате на „екшън“ точки и правилното менажиране на персонално тесте с карти. Както и забележително ниво на асиметричност между контролираните от двамата играчи страни – различни възможностти, способи и цели за достигане до крайната победа. За дизайнът на „Skulk Hollow” са се погрижили триото Едуардо Бараф ( Murder of Crows ; Herbaceous ), Сет Джонсън ( Golem Arcana ; HeroClix ) и Кейт Матейка ( Bullfrogs ; Roll Player ). Издатели са Pencil First Games.


    „Skulk Hollow” ни пренася в мистичния, едноименен фентъзи свят населяван от царствата на „дребния народ“ – лисици, зайци, мишки, мечки. Всички те живеят в разбирателство и мир, отдавайки почит пред митичните Пазители, създателите на всичко живо. Легендите разказват, че някога могъщите Пазителите вдъхнали живот на света, а след това заспали вековен сън, чакайки правилния момент да е събудят. Е, явно този момент е дошъл, ала Пазителите не са никак щастливи от събуждането си.

    В „Skulk Hollow” един от играчите поема ролята на избран от него Пазител, който се опитва да „изчисти“ земята, своето творение, от досадните „дребни животинки“. Неговият опонент пък контролира именно „животинките“ ( в случая народът на лисиците ) и се опитва да оцелее и да убие отмъстителният Пазител.


    Подготовката за игра в „Skulk Hollow” е доста бърза и включва известна асиметричност. Последната зависи от избраният за игра Пазител. В „Skulk Hollow” ще откриете четирима Пазители. Всеки от тях пристига със специален стартов "set-up", специални умения, специални компоненти, специално персонално тесте карти и специално условие за достигане до крайната победа. Много специално е да си Пазител ! Всеки Пазител в „Skulk Hollow” си има също така и определено ниво на комплексност. А и персонално табло, съдържащо цялата нужна информация за възможни действия и условия за победа. Изключително полезно !


     Другият играч, контролиращия „лисиците“ трябва да избере лидер на фракция си  и да приготви своето тесте с карти. Той също разполага с персонално табло. Тук ще отваря малка скоба, един вид реклама тип „очаквайте“ – компонентите в „Skulk Hollow” са изключително приятни и особено функционални, но за това малко по-късно Двамата играчи бъркат тестета си с карти и теглят от тях толкова карти, колкото им позволява предварително определен лимит. И играта може да започне.

Игра по надхитряне


    Всъщност, не съм ви казал „за какво се борите“ в „Skulk Hollow”. Играчът ръководещ „лисиците“/“малкият народ“/ печели ако успее да убие Пазителят. Неговият противник пък се опитва да елиминира лидерът на „лисиците“ или да изпълни специалното си, уникално условие за крайна победа. За да достигне която и да е от двете страни до крайната победа, играта преминава през рундове, в които играчите се редуват изпълнявайки две фази –  "основна" фаза и „почистваща“ фаза. Ако по време на своя игрови рунд един от двамата изпълни своето условие за победа, то сесията на „Skulk Hollow” приключва.

    Върху персоналното табло на всеки играч е отбелязан броят „действия/екшъни“, които може да извърши по време на хода си. Без значение дали става дума за „лисиците“ или за Пазител, имате избор между две действие. Може да играете карта за действието отбелязано върху нея. Или може да „менажирате“ тестето си – изхвърляте карта от ръката и теглите нови две. Последното е особено полезно когато търсите някоя специална карта.

    А върху самите карти са изобразени разнообразни палитри от действия. Тестето на „лисиците“ включва два типа карти – „герои“ и „заповеди“. „Героите“ са бойци, които използвате, за да атакувате и Пазителят. „Заповедите“ позволяват да движите вече поставена фигурка, да атакуват или да „трупат сила“. Последната идва под формата на оранжеви кубчета, поставят се върху бойците ви и ви позволяват да ги използвате, за да активирате специални умения. Използването на оранжеви кубчета „сила“ не ви отнема от наличните ви „действия“ за дадения рунд.


    „Лисиците“ използват няколко различни способа за атака – в зависимост от вида атака. Основното обаче е едно, а именно максимално бързо да елиминирате различните части от Пазителят. Казвам „части“, защото един от най-култовите аспекти в Skulk Hollow” е, че „лисиците“ буквално се катерят по опонента си. Посредством дейстието движение ги движите, като се стремите да уязвите най-подходящите зони от Пазителят и така да го отслабите.


    Самите Пазители пък предлагат изключително богата палитра от различни действия. Всеки от тях си има свой собствен набор от възможностти, с които да си послужи, за да достигне до крайната победа. Както вече казах, Пазителите се отличават по нивото си на комплексност. Последната се изразява както в това, че са по-трудни за убиване от „лисиците“, така и в по-трудните условия за постигането на крайната победа. Безмислено е да изброявам всички възможни действия, който може да извършвате с различните Пазители. А и мисля, че голяма част от чара на „Skulk Hollow” е именно да разучавате всеки един от тях. Тук е момента да кажа, че макар и с простички правила Skulk Hollow” определено е от този тип игри, в които практиката се отплаща и отнема известно време преди да овладеете действията си. С особена сила това важи за играчът контролиращ Пазител.


    Споменах вече за визията на „Skulk Hollow”. Сега е време да ви кажа малко повечко, а именно, че играта изглежда разкошна. Илюстрациите са вълнуващи, издържани в един отличен, приказен стил. Останалите компоненти, включващи фигурки/мийпъли за различните герои на "лисиците и за Пазителите са също на много добро ниво. Ала най-доброто попадение е цялостното оформление на играта. Всичко пристига с перфектен инсърт, отделни кутийки за всеки пазител – перфектна аранжировка. Доставя истинско удоволствие да извадиш „Skulk Hollow” за игра !
По-добрата ръка...

Трябва да ви кажа, че се забавлявах изклюително много в компанията на „Skulk Hollow”. Играта е бърза, хитра и много забавна. Изглежда прекрасно и ще ви потопи в магическата си вселена. Наличието на цели четирима Пазители и тяхната асиметричност гарантира високата степен на преиграваемост. 

Основата на Skulk Hollow” е по-доброто менажирана на тестето ви. Кога и в кой момент да играете дадена решава всичко в играта. Да, има и известна доза късмет, което е неминуемо когато става дума за теглене на карти. Но геймплея предлага достатъчно способи да го изолирате до санитарния минимум. 

За да обобщя - Skulk Hollow” е една отлична игра за двама, което няма как да не ви препоръчам ! Бърза, достъпна, интригуваща и много забавна. Подходяща за геймъри от всякакъв калибър. Без никакво съмнение, още едно от отличните заглавия през изминалата година.

Препоръчвам задължително ЗА :

1. Когато си търсите игра за двама
2. За почитатели на игрите с противопоставяне
3. За любителите на приказни теми
4. За сезонът на вирусите.

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 6 / 6

Геймплей : 4.5 / 6

Преиграваемост  5 / 6


Крайна оценка : 5 / 6


Няма коментари:

Публикуване на коментар