понеделник, 9 март 2020 г.

More Folded Space Inserts - Viticulture, Terraforming Mars, 7 Wonders duel, Paladins of the West kingdom, Pulsar 2849

    Минаха пет месеца /пфф.../ от последния път когато писах ревю в блога. Понякога работата така ни залива, че не искаме да виждаме компютър когато се приберем вкъщи. Особено ако работим на бюро по цял ден. Подготвил съм Ви две ревюта за игри, но преди това искам да обобщя впечатленията си от последните органайзери, с които се сдобих от Folded Space. Тези от Вас, които все още не знаят кои са Folded space (?!) и за какво се борят, могат да се осведомят от тези два линка (цък) и (цък) на ревюта, в които подробно съм обяснил по нещичко.

    Главната цел на тези ревюта е не само да благодаря за Richard от Folded Space за това, че ни снабдява с евтини и готини органайзери, но и да изкажа моите обективни впечатления от тях, които както ще видите от линковете и от това ревю, не винаги са изцяло положителни. Когато за първи път осъществих контакт с него го попитах дали има желание преференциално (с отстъпка) да ми продава инсърти, на които да пиша ревюта, той се съгласи. След това му казах, че ще съм обективен и няма да спестявам негативното, ако има такова. Той ми отговори, че е уверен в качеството на продукта си и ще се радва мнението ми винаги да е истинско. След това ненужно встъпление да започваме по същество.

Viticulture

Кутията изглежда празничка, защото може да събере още доста
    Viticulture е една от любимите ми игри, макар че напоследък рядко стига до масата. Причината да се бавя да напиша ревю за този инсърт е, че мислих да се сдобия с разширението Тоскана, както и двете разширения с допълнителни карти с посетители. За жалост, това така и не се случи. Поради тази причина ще видите снимки само с компонентите от базовата игра въпреки, че органайзерът поддържа всички разширения! Можете да съберете всичко в една кутия, дори и с протектори на картите, което е страхотно. Подробно обяснение на самия органайзер можете да намерите тук, а аз само ще Ви покажа няколко снимки и ще Ви обясня какво ми хареса.

    Първото нещо, което ми хареса като идея е, че кутията може да побере още три разширения и от информацията на сайта капакът ще се повдигне само с 2 милиметра. Спестявате огромно място, ако решите да ползвате органайзера. Аз няма как да знам, защото нямам разширенията :( Иначе за мен инсъртът е изключително полезен поради две главни причини. Първата е, че за всеки играч компонентите се събират в отделна кутийка, която просто можете да му дадете и той да си ги подрежда на персоналното табло. Тази кутийка включва и прозрачните токени, поради което няма нужда постоянно да се подават такива през масата. Втората причина е, че парите са отделени в голяма широка кутийка, в която може спокойно да ровите за съответната паричка, като дори големите петици са леко затиснати в ъглите. Останалата част от инсърта сортира картите, но играта така или иначе пристигна с инсърт и главната причина да вземете този на Folded Space според мен е ако смятате да си купувате разширенията, и да ги събирате в една кутия.

 Terraforming Mars

    Така и не успях да я харесам тази игра. Не може да й се отрече успеха, въпреки некачествените компоненти, скучната тема и кофти арта (упс, малко се олях.) Все още я пазя, защото моята версия е преведена на български и успях да си я купя доста евтино. Някой ден може да й дам трети шанс. Човек никога не знае кога може да изгуби половината си яки игри и да се озове само с Тераформинг марс. Да не се отплесваме. Целта е да поговорим за инсърта. Можете да видите обща информация тук. Инсърът побира всичките излезли досега (мисля, че са пет) разширения за играта, което само по себе си е впечатляващо. Доста място си освобождавате на рафта. Аз, разбира се, имам само базовата игра. От снимката може да видите колко още свободно място има в кутията. Компонентите са много добре организирани. Полезното е не само това, че органайзерът разпределя множеството карти в играта, но и има отделни кутийки за токените с океани, растителност, ресурси и т.н. 

    Тези кутийки можете да ги извадите отвън и да си ги ползвате по време на игра. Същото се отнася и за кутийките с кубчета за всеки от играчите и с кубчетата за пари. Това, което не ми допадна в инсърта главно са кутийките за кубчета с ресурси. Те са прекалено дълбоки. Добавено е малко стъпалце на всяка от тях, за да може като се бърка по-лесно да се вадят кубчетата, но въпреки това пак е досадно. Когато играхме просто се изнервихме и решихме да ги изсипем всичките на масата. Това обаче е малък недостатък, като се има предвид цялостната функционалност на този инсърт. Не знам как Ричърд е успял да го измисли така, че да побира всичко. В заключение кутията също се надига малко, но това обикновено се получава когато трябва да се съберат повече карти с протектори, а в тази игра те са доста.

7 Wonders Duel

    Много харесвам тази игра. Истината е, че я харесвам повече от 7 Wonders. В началото много я играехме с жената. След време просто колекцията ми се увеличи доста и вече рядко стига до масата. Имам и разширението - Pantheon. И двете кутии пристигат с фабрични инсърти, които всъщност са добри, като мисля, че побират и карти с протектори. Моите са без и не мога да кажа със сигурност за големите карти, но за малките има предвидено повече място. 

    Това, което прави органайзерът на Folded space по-добър, са две неща. Първото е, че събира базовата игра и разширението в една кутия и второто е, че събира токените в няколко компактни кутийки, които можете да извадите отвън и да си ги ползвате по време на играта, без да ровите в голямата кутия. Тези две неща са достатъчни, за да си заслужава. Също така органайзерът поддържа възможността да сложите протектори на картите, както всички (ако не се лъжа) инсърти на Folded space. Повече инфо може да намерите на сайта.

Paladins of the West Kingdom

    Двамата с Ицо много харесахме този хит от миналага година. Можете да чуете впечатленията ни от обобщаващото ни видео за най-добрите за нас игри за 2019 г., както и да прочете малко повече в неговото ревю. Да поговорим малко за инсърта на folded space, за който можете да видите повечко тук. При този инсърт Ричърд е решил да направи нещо смело, а именно да жертва визията за сметка на функционалността. Тези от Вас, които притежават тази игра или предишната от серията (Architects of the West kingdom), знаят, че кутиите са сравнително малки, за сметка на множеството компонетни, които се съдържат вътре. При Paladins of the West kingdom дори компонентите трудно се събират в самата кутия и следва внимателно да се наместват. Просто играта предлага толкова много в толкова малка опаковка. Слагането на протектори на множеството карти и прибирането на играта обратно в кутията е невъзможно. 

    Органайзерът на folded spacе го прави възможно, но с цената на сериозно повдигане на горния капак на кутията с цели 2,3 см. Това е най-сериозното повдигане на капака от всички инсърти, които имам. За тези от Вас, които не харесват капаците ви да стърчат и които си подреждат игрите хоризонтално една върху друга, това не е добър вариант. Трябва или тази кутия да е най-отгоре или да я слагате вертикално. Като изключим този недостатък, всичко друго в инсърта ми хареса много. Компонентите на играчите отново са в отделни кутийки, което Ви дава възможността просто да им ги дадете и да си ги подреждат на персоналното табло. Всички работниците също са отделени, както и ресурсите. Полезното е, че играта се подрежда доста по-бързо и самите кутийки могат да се ползват по време на игра.

Pulsar 2849

    Pulsar 2849 е една от любимите игри на Ицо. Можете да прочетете повече за нея в неговото ревю. За мен играта е прилична. Играх я два пъти, но определено искам да поиграя още малко, за да се убедя, че ми харесва. В кутията има доста компоненти и инсъртът на Folded space прави нещата доста по-лесни за организиране. От всички пет инсърта в това ревю този е най-необходимият. Повече информация можете да видите на сайта. Самата игра пристига с множество токени, които трябва да сортирате в хиляди отделни торбички. Този инсърт ги подрежда и ги слага в кутийки. Отново има отделна кутийка с компоненти за всеки играч. Голяма част от кутийките можете да ги сложете директно на масата, без да се налага да ги вадите и нареждате. 

    Недостатък е, че леко се губи идеята на главното табло, а именно всичко да е наредено в кръг и да изглежда по-симетрично и красиво. Този лек недостатък обаче не може да попречи на множеството предимства от бързото нареждане и прибиране на играта. Не мога да кажа нищо негативно тук. Ако притежавате Pulsar 2849 този инсърт е must have.

    Очаквайте скоро две отделни ревюта на игри, които също са с инсърти от Folded space. Реших да направя пълни ревюта на игрите, защото Ицо не им е направил, а идеята на блога е да е изчер. Интересното е, че едната игра е от 2012 г., а другата от 2018 г. Толкова нови игри, а аз живея в миналото. Какво да се прави. Обещавам, че като намеря време ще направя ревю и на нещо актуално.

Arteglam





Няма коментари:

Публикуване на коментар