сряда, 22 май 2019 г.

Folded Space Inserts - Anachrony and Imperial Settlers

Сайтът на компанията
Приятели, днес ще Ви разкажа за една българска компания, която дебютира в Kickstarter в края на 2017 г. с идеята да ни предостави своите продукти - функционални, леки, издръжливи, евтини и лесни за сглобяване органайзери за настолни игри. Дали Folded Space постигнаха своята цел, ще видите малко по-надолу. /Снимките са разпръснати нелогично из ревюто с цел оптимизация на изложението./ Идеята на това ревю е да получите малко информация за тази компания и същевременно да Ви споделя впечатленията си от два от техните органайзери за игрите Anachrony и Imperial Settlers.  Нашите приятели от bigboxgamers.com вече са изписали няколко ревюта по темата. Преди да продължа искам да кажа, че това мое писание не е спонсорирано от Folded Space. Посочените по-долу продукти съм си ги купил като редовен клиент и целта ми е информацията за компанията да достигне до повече български читатели. Това не означава, че нямам получени няколко безплатни ревю копия (упс), но и не означава, че мнението ми за тях в следващите ревюта, които планирам, няма да е обективно. След като това беше изяснено, нека да започна...



За компанията и органайзерите

Evacore
Folded Space е българска компания със седалище в гр. София, която е основана от Richard Coupland. Зад гърба си има три успешни Kickstarer кампании и 58 (?!) инсърти за настолни игри, пълен каталог от които можете да видите на сайта - https://www.foldedspace.net/. За тези от Вас, които не знаят какво е инсърт (insert) или органайзер (organizer), мога да споделя, че най-често това са кутийки или длъбнатини в даден материал в определена форма, които са специално създадени да спомогнат за подреждането на компонентите в една настолна игра. Инсъртите могат да са оригинално предвидени от самите издатели и да пристигат с играта, или да са направени от трети компании, за да бъдат закупени отделно. Не може ли просто всички игри да имат органайзери? За жалост, не. Въпреки засилващата се тенденция повечето настолни игри да имат специално изработени за тях органайзери, все още се намират такива, за които бюджетът не е достигнал или издателите са преценили, че няма нужда. 

Така изглежда кутията на Anachrony след сваляне на капака
Инсъртите не са задължителна част от една настолна игра. Във всички случаи можете да минете и без тях. Какво е тяхното предимство тогава? Най-важният плюс е, че спестяват време при подреждане и прибиране на играта. Някои гигантски настолни игри изисквават по 15-30 мин. да се наредят на масата, което в много случаи може да убие настроението още преди същинската игра да е започнала. Вторият плюс е, че инсъртите позволяват компонентите да се съхраняват подредени в кутията, а не да се шляят наоколо в някакви торбички. Повечето настолни игри с предвидени органайзери не поддържат опция те да се вадят и да се нареждат на масата, а се ползват само за прибиране на компонентите в кутията. Този недостатък се решава от тези трети компании, които измислят инсърти за всяка конкретна игра, така че при изваждането на компонентите, те да продължават да стоят в някаква кутийка и да не се разпръскват по масата. Третият плюс е, че по този начин се оптимизира мястото в кутията и се създава пространство за добавяне и на разширения. Всичко е прибрано на едно място и можете да изхвърлите ненужните кутии.

След премахване на книжките и някои от бордовете
С какво Folded Space се различава от другите компании, които произвеждат инсърти? На първо място - цената. Обикновено органайзерите се правят от дървен материал. Те изглеждат страхотно, могат да имат гравирани букви и символи, да се сглобяват без помощта на лепило и т.н., но това се отразява на цената им. Обикновено струват колкото самата настолна игра, а понякога и повече. Освен ако не играете конкретната игра постоянно, няма особена полза от това да давате толкова много пари. Folded Space използват специален материал Evacore, който се състои от EVA мемори пяна. Изработката му не е скъпа и по този начин цената намалява наполовина. Не е толкова красив като дървото, но върши работа и е значително по-лек, което е и вторият плюс. По този начин кутиите не тежат толкова много и по-лесно се съхраняват една върху друга на рафта. Материалът се залепва с помощта на обикновено лепило, достатъчно издръжлив е и върши идеална работа, макар и да не е толкова визуално атрактивен.

Всички кутийки без бордовете
При поръчка всеки индивидуален органайзер пристига на перфектно изрязани листи от този материал, които са опаковани в картон. На тези листи има формички, които следва да сглобите и залепите с лепило по показаната схема, така че да се формират отделните кутийки. Нареждате компонентите на играта в кутийките и ги подреждате в голямата кутия. Готови сте. Залепянето, сглобяването и подреждането обикновено отнема до няколко часа (зависи от големината на инсърта), но това изгубено време Ви се връща многократно, защото от тук нататък всеки път като нареждате и прибирате играта, ще го правите много по-бързо и ще се чувствате приятно от това, че сте вкарали нещата в ред. 

Първият ми досег с инсъртите на Folded Space беше когато си поръчах от първата им кампания органайзер за boardgamegeek № 1 - Gloomhaven. Най-вероятно сте запознати с това десет килограмово чудовище. Играта пристигаше с някакъв инсърт, който определено не вършеше особена работа. Отне ми години да залепя и подредя органайзера на Folded Space, но след това всеки път като подреждах играта на масата усещах как си спестявам по 10-15 минути. Кутията натежа само с около половин-един килограм. От тогава разбрах, че компанията има бъдеще и започнах да следя за кои игри прави органайзери. Стига съм Ви плямпал общи приказки, нека да Ви разкажа малко за два конкретни инсърта за две от любимите ми игри.

Anachrony
Нещо се подава отдолу
Mindclash Games са ми любимци. Няма да Ви разказвам впечатленията си за самата игра. Можете да прочетете ревютo на Дидо от bigboxgamers. Ще Ви покажа няколко снимки с органайзера на Folded Space и ще ви разкажа какво ми хареса и какво не. 

Сглобяването на този инсърт отнема известно време, защото Anachrony е игра с доста компоненти. Нямах проблеми да се оправя с инструкциите и да подредя всичко в кутията. Можете да видите как на сайта. Ще започна първо с критиките

Готови за игра
Anachrony пристига с два вида компоненти за ресурси - пластмасови кубчета и картонени токени. Можете да използвате, които прецените, но в инсърта не е предвидено място и за двата вида. Аз картонените ги извадих и ги сложих в кутията с миниатюрите. За да могат всички компоненти да се наредят перфектно в кутията е необходимо да имате разширението с фигурките, защото неговия пластмасов инсърт се поставя най-отдолу. Ако го нямате, има вероятност да се появи прекалено много място отгоре и при пренасянето й компонентите да се разсипят. Третата ми критика е, че едно от зарчетата трябва да влезе в някоя друга кутийка /Аз го сложих при водата/, защото предвидената за зарчета има само шест места. Най-големият минус за мен е, че за да отворите прозразчния капак на фабричния инсърт и да извадите миниатюрите трябва да изкарате всички кутийки от голямата кутия. Голяма част от тези кутийки не Ви трябват на игралното поле и после трябва да ги върнете обратно. По този начин се създава лек хаос и се увеличава малко времето за подреждане.

Всичко е на една ръка разстояние
До тук с минусите. Всичко останало в инсърта е страхотно и е измислено да Ви върши работа по най-добрия начин. Няма нужда вече да сортирате отделните сгради, работници и ресурси. Просто вадите съответната кутийка и я поставяте около игралното поле за бърза и лесна употреба. Впечатляващото е, че Folded Space са успели да съберат основната игра и разширението в кутията по перфектен начин. Няма свобода за компонентите да се разместят и разсипят. След усилени тестове в тресене на кутията и обръщане успях да размърдам някои от токените извън кутийките, но нищо фрапиращо. Доста силно впечатление ми направи начина, по който е измислено подреждането на отделните бордове върху кутийките, така че да затиснат всичко както трябва и да се съберат всички. 

Перфектно затворената кутия
Приготвил съм Ви и няколко снимки как изглежда играта подредена на масата. Единствено ме подразни, че кутийката за компонентите "вода" е малко дълбока и намерих за по-практично да ги извадя навън, така че да се виждат. 


Всичко се побира по толкова добър начин, че кутията се затваря перфектно, без да се надига капакът. Ако мога да дам някаква оценка за този инсърт от едно до десет, то тя би била 8.5, заради минусите, които изтъкнах по-горе. Определено препоръчвам да си го набавите. Цената му в сайта е 19 евро. 

Imperial Settlers
Схема за сглобяване и нареждане в кутията

Двамата с Ицо обичаме тази игра. Неговата обич можете да я усетите от ревютата му по темата. Bigboxgamers.com също са дали положителна оценка. Folded Space са направили органайзер, който да побира всички излезли досега разширения (Atlanteans, Amazons, Aztecs, Why can't we be friends, 3 is a magic number, We didn't start the fire) в кутията на основната игра, което си е впечатляващо. На Ицо колекцията е по-пълна. На моята й липсват няколко разширения (shame on me), което ми оставя доста празно място в кутията, но от снимките можете да добиете представа какво получавате за 13,50 евро. Следва да се има предвид, че този органайзер може да се ползва и за 51 State, която е друга подобна игра на Portal Games.

Махаме капакът и книжките с правила
Пак да започнем с минусите. Първият недостатък, който забелязах, беше, че не мога да побера всички розочи мийпълчета (човечета) в предвидената за тях кутийка. Пробвах по всякакви начини да ги подредя, но няколко се подават отгоре. Наложи ми се да ги прибера в друга кутийка, която ми е свободна, защото нямам токените от разширението за Атлантидите. Вторият и последен минус е, че при затваряне на кутията капакът се надига с няколко милиметра. В описанието на органайзера на сайта си Folded space са информирали, че това се получава, за да могат всички карти да се съхраняват хоризонтално. Информирането на клиентите за недостатъците на продукта е много добра търговска практика, която подкрепям изцяло. По този начин всеки може да направи информиран избор дали този резултат го устройва или не и никой не е подведен.

Без бордовете
За всичко останало органайзерът върши отлична работа. Всички необходими компоненти са в кутийки, които могат да се извадят и да се поставят на масата за бързо и лесно ползване. Кутийките за картите нямат дъно и не са предвидени да се вадят от кутията, но не е и нужно. Има достатъчно на брой разделения, за да могат да си разпределите картите както желаете. Инсъртът предвижда карти с протектори. Аз на моите дори съм сложил такива, които са няколко размера по-големи и пак успях да  ги събера без проблем. 

Готови за игра
Тъй като Imperial Settlers e декбилдинг игра, то формирането на тесте и разпределянето му в кутията, така че да не се размесва с другите карти, е много полезно. Преди ползвах главната кутия за картите, с които играя и малките кутии, за "резервните" карти, но това не ми помогна особено когато приятелката ми реши да играе с други хора докато ме няма и смеси всичко заедно... Няколкото часа, които бях отделил да си направя "перфектното тесте" за всяка фракция, отидоха по дяволите. Сега се надявам, че вече няма да го имам този проблем.

Капакът се надига
Ако мога да дам оценка на инсърта, то тя би била 8, защото за мен невъзможността да се затвори напълно капакът си е голям проблем. Лоша идея е да се слагат други игри отгоре. Предполагам, че това е било единственият вариант органайзерът да поддържа карти с протектори и да събере шест (!) разширения и базовата игра в основната кутия. По този начин се отървавате от доста излишни кутийки и спестявате място на рафта.

Това беше от мен. Дано да съм Ви бил полезен. Планирам следващото ми ревю да е огромно и да е за моя любима игра. Няма да издавам повече.
Arteglam


Няма коментари:

Публикуване на коментар