четвъртък, 7 декември 2017 г.

Фентъзи математика – Fantasy Realms


от Христо Симеонов

    През последните почти две години ежеседмично представям пред вас разнообразни настолни игри, опитвайки се не само да ви насоча към добрите заглавия на пазара, но и да намеря рецептата за това, кое прави една игра добра. Дали ясно изразената и силна тема, която се прокрадва и обсебва едно заглавие от илюстрацията на кутията, та до най-маловажната механика. Или пък именно стегнатите, елегантни, заразителни и иновативни геймплей решения са това, което привлича хората към добрите настолни игри.

    С днешното ревю забравете всичко, което някога съм ви казвал. То ще ви се стори абсолютно несъстоятелно при срещата ви с играта, за която ще ви говоря в следващите редове. Тя е от категорията : „Чуек, Туй Ше е Тъпо" ( десетина минути по-късно ) "...Ае да направим още една ?". Заинтригувах ви, нали ?


Кой има нужда от тема ?

Всичко, което ще откриете в кутията - тесте карти
    “Fantasy Realms” е настолна игра с карти за трима до шестима играчи ( бел.ред. в правилата ще откриете и вариант за двама ). Дизайнер е Брус Гласко, един от хората зад култовата легенда в хобито - “Betrayal at House on the Hill”. Издатели са "WizKids", а играта е част от тяхната серия „джобни" заглавия.

    Във “Fantasy Realms” играчите влизат в ролята на могъщи владетели на неназовани фентъзи кралства. Вашата цел е да създадете най-могъщата държава, като част от нея станат природни забележителностти, могъщи воини, загадъчни артефакти...

    Стооооп ! Няма смисъл да се мъча, няма смисъл да мъча и вас. “Fantasy Realms” няма тема. Не се опитвайте да я търсите, но и не се разочаровайте от липсата й. Играта ужасно много прилича на класическа игра с карти, в която основната ви цел е – „ кой ще направи най-добрата ръка“. По това разбирайте, кой ще отбележи най-много точки. “Fantasy Realms” се играе за десет минути, като накрая просто сумирате точките от картите, които сте задържали в ръката си. Играчът с най-много точки е победител.

Кой има нужда от сложни механики ?

    В малката кутийка на “Fantasy Realms” ще откриете точно петдесет и три карти – по-малко отколкото в нормално тесте с карти. Няма кубчета, няма токени. Въпросните карти се раздават, като всеки играч получава по седем карти, а с всички останали карти формирате тесте за теглене и го поставяте в средата на масата. По време на хода си играчите имат право на избор между две действия. Да изтеглят карта от тестето и да я добавят в ръката си, а от ръката си да изхвърлят карта в средата на масата с лицето нагоре, като по този начин отново имат точно седем карти. Втората ви опция е да вземете карта с лицето нагоре от масата и да я замените с такава в ръката си.

    И това е механиката на “Fantasy Realms”. Ще ви споделя малко от личния си опит с играта. Досега се е налагало да я обяснявам на две групи от геймъри. След като им разкрия тези толкова...малоумни правила, единствената реакция е – това звучи глупаво. “Fantasy Realms” няма да ви грабне нито с тема, нито с основната си механика. Магията обаче започва да се случва само след няколко хода.

    Всяка една от картите във “Fantasy Realms” принадлежи към едно от десетте „семейства“ или „бои“, казано на картоиграчески език, Всяка карта ви носи определен брой точки, изписан върху нея, ако я държите в края на играта. Всичко останало по картите са бонуси и „наказания“.
Последните определят как картата си взаимодейства с другите карти в ръката ви, давайки ви допълнителен брой точки в края на играта или носейки ви загуба на точки. Например „Кралят“ иска да има армия, затова всяка картия от „семейството“ „Армия“ ще ви донесе допълнителни точки.  Или пък всички карти от „семейството“ „Лидери“ , които искат да са в комбинация с карти от "семейство" "Артефакти". Картите "Зверове" пък си пасват отлично с някои "Лидери", докато в комбинация с други ще си носят минус точки.

Има си и score sheet , за да си сметнете точките накрая
    По картите в “Fantasy Realms” ще откриете разнообразни ефекти, които да комбинирате в опит да съберете максимален брой точки. Комбинациите са достатъчно на брой, а и няма да вждате всяка карта във всяка игрова сесия на “Fantasy Realms”. Така че е хубаво още в началото да замислите някаква стратегия. Което пък ни довежда до следващата констатация и тя е, че “Fantasy Realms” е от този тип игри, в който стават все по-добър и по-добър след всяка следваща сесия. И това доставя удоволствие. Да, в играта има солидна доза късмет, който може да не се понрави на всеки, но и “Fantasy Realms” определено не е филър за всеки вкус.

Една от изненадите на годината


    Съвсем спокойно мога да заява, че “Fantasy Realms” ме изненада повече от приятно. Бях доста скептичен, когато прочетох правилата  и ми се струваше, че играта ще е бедна на вълнуващи моменти. Но се оказа, че греша. “Fantasy Realms” ви поднася усещането на абстрактност, познато от класическите игри с карти, надградено с отличен външен вид и интригуващи възможностти. Играта е една чудесна главоблъсканица, в която се стремите да откриете правилната комбинация от карти, без обаче да помагате на опонентите си. Защото именно тънкия момент с "изхвърлянето" на карти от ръката ви, превръща “Fantasy Realms” в интригуваща игра. Трябва много внимателно да прецените какво гоните и дали може да го постинете, без да подарите победата на някой друг. 

    “Fantasy Realms” е изумително нематична и елементарна игра, която обаче ще ви завладее. Горещо ви я препоръчвам, защото знам, че няма да й обърнете внимание. А играта е един от най-добрите "геймърски" филъри в последните години и напълно заслужава вашето внимание.

Препоръчвам задължително ЗА : 

1. Геймъри
2. Ако си търсите нещо бързо и непретенциознно, но богато на преиграваемост
3. Ако искате да се изненадате колко добра може да е една подобна игра.

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 4.5 / 6

Геймплей : 5 / 6

Преиграваемост : 5 / 6


Крайна оценка : 5/ 6

Няма коментари:

Публикуване на коментар