понеделник, 4 декември 2017 г.

Причудливи орбити – Flipships


от Христо Симеонов

    Игрите с ловкост, макар и не по вкуса на всеки, са едно от любимите отрочета на гейм дизайнерите. Разчитащи на забележителни компоненти и елементарни, но пристрастяващи механики, те са доказан начин за запалване на нови хора по нашето чудесно хоби.

    Игрите с ловкост включват изключително богата палитри от способи за игра и теми. Имаме игри със струпване на компоненти, игри с бутане, игри със хвърляне, игри с приплъзване и т.н. Едно заглавие ни пренася в подземия в търсене на съкровища. Друго пък ни превръща в шерифи, преследващи дръзки бандити в Дивия запад. А трето включват състезания с коли. Богатството на теми в игрите с ловкост е изключително.

    Днес ще ви представя една космическа игра с ловкост. Така де, игра с ловкост с научно- фантастична тематика. Всъщност няма нищо научно в тази игра, освен факта, че да уцелите правилната траектория понякога ще са ви нужни сериозни изчисления. Палете двигателите и презаредете лазерите, защото вие сте последната надежда на човечеството.


Война на световете

Вашата внушителна токен флотилия
    “Flipships” е кооперативна игра с ловкост за до четирима играчи. Дизайнер е един от любимците ми в последните няколко години, Кейн Кленко ( "FUSE" ; "Covert" ). Издатели са "Renegade Games Studios".

    “Flipships” ни пренася в далечното бъдеще, в разгара на критична ситуация, в която появил се изневиделица извънземен флот помрачава небето над високо развита човешка звездна колония. Дръзките нашественици пристигат с целия си арсенал от оръжия – гнусни и лепкави пипала, остри зъби, много очи, ципести крилца, лазерни бластери, свръхзвукови изтребите и впечатляващо застрашителен Флагман – Mothership. Естествено, извънземните не идват с мир, цветя и кутия бонбони, за да си търгуваме помежду си куркума за извънземна слуз, а с ясното намерение да затрият всички човешко. Вие навличате прилепналите си пилотски скафандри, целувате снимката на ген.Радев за късмет и скачате в изтребителите, излитайки в небето с една единствена цел – да защитите дома.

    Без да е най-уникалната тема, няма как да не се съгласите, че “Flipships” звучи съблазнително. Има ли геймъри, които да не обичат да разплискват извънземен мозък в името на величието на майка Земя ? И аз така си мислех. По-интригуващото обаче е, че  в цялата тази динамична тематика, “Flipships” е игра с ловкост. Ето за какво става дума.

Аркадни времена

Подредена на масата, играта хваща окото
    Блиц въпрос – Играли ли сте „Space Invaders” ? Не сте !!! Няма проблем. Виждате ли бутона известен като „хиксчето“, „кръстчето“ , „забраненото“ в горния десен ъгъл на вашия интернет браузър. Натиснете го и веднагически затворете това ревю. След което си намерете емулирана версия на „Space Invaders”и вижте за какво ви говоря. А за всички останали, които не са пропуснали един от основните уроци по „Как да си геймър“, може да продължите да четете.

Корабите ви разполагат с набор от специални умения
    “Flipships” симулира безумно забавния аркаден екшън на „Space Invaders” по почти съвършен начин. Вражеските кораби са изобразени като карти, които подреждата в специално посочена конфигурация, при която е отделено специално внимание включително и за разстоянието между самите карти. Последното се измерва посредством линийка, част от играта. Разположението на враговете ви се следи и чрез специален борд, който сглобявате преди началото на всяка сесия на “Flipships”. Той е разграфен на пет зони – атмосферата и четирите луни. Освен това върху него отбелязвате точките живот на града и на кораба-майка.

Кораба-майка е внушителен
    Именно защитата на града е основната ви цел във “Flipships”. Играта е абсолютно кооперативна и се стремите да заличите де що има извънземна гад, преди последните да унищожат града. Семпло и на пръв поглед лесно. Именно темата и цялостното поднасяне на целта ви в “Flipships” е един от основните плюсове на играта. Всичко става кристално ясно от началото, което прави играта изключително достъпна.


    Как обаче работи играта ? За тези от вас, за които английския език не е проблем, вероятно е достатъчен само един бегъл поглед върху заглавието на играта. Шекспировото “flip”, най-близко бих превел до Вазовото „подхвърлям“, ама с уловка, че това което „подхвърляте“ трябва да се завърти, да направи един пълен оборот около себе си. Като при хвърлянето на монета, ези-тура. Знаете как монетата полита във въздуха и трябва да направи поне едно завъртане преди да се приземи. Е, именно така бори злите извънземни сили във “Flipships”.

Готови за изстрелване
    Всеки от играчи разполага с набор от звездни изтребители пристигащи под формата на кръгли токени. Всеки рунд в “Flipships” вие ги  „флипвате“ по посока на вражеските карти-кораби. Ако токена ви се приземи на противник, то той го унищожава. За да изстреляте самолетите си вие ги поставяте на ръба на масата. И тук идва един от проблемите на “Flipships”. Напълно задължително е да играете играта на правоъгълна или квадратна маса с ясно изразени ръбове. Не е фатално ако нямате обаче. В комплекта на играта ще откриете „площадка за изстрелване“. Знам, че звучи малоумно...така и изглежда. Буквално едно правоъгълно дървено трупче, върху което поставяте токените-изтребители и ги запращате по злите извънземни.

Двата трака следят точките живот на града и кораба-майка
    Всичко казано дотук би било безумно скучно, ако не бяха специалните умения. А тях ще намерите навсякъде във “Flipships”. Извънземните гадове имат специални умения, позволяващи им да издържат на повече удари или да се пазят посредством щитове. С напредването на играта вашите изтребители също получават доза уникалност. Тя пристига под формата на карти с умения, които стават прогресивно по-добри колкото повече напреднете в играта. Ако градът поема щети, то вие получавате достъп до нови изтребители, които отново са токени ( макар и малко „барнати“ визуално ), но пък всеки си има специално умение. Един вид от изтребители може да унищожава повече от един враг. Друг пък ви позволява да го „флипнете“ отново ако не сте доволни от резултата. А трети се насочва изцяло към това да ви помогнат в унищожаването на кораба-майка. Специалните умения на изтребителите са глътка свеж въздух във “Flipships”. Искаше ми само да бяха малко повече.

"Той се засилва и КОШ"
    Споменах на няколко пъти за кораба-майка, но не и за неговото участие във “Flipships”. Първо трябва да го сглобите, като последното се случва посредством картонени токени. Получената конструкция, колкото и грозно да звучи, прилича на кофа или кош – четири стени и празно място между тях. Кораба-майка пристига в играта с определени точки живот, в зависимост от избраното ниво на трудност. Естетвено, трябва да го унищожите. Парадоксално обаче, това не ви печели автоматично играта. Дори да го унищожите още в началото, то пак трябва да преминете през тестето с извънземни изтребители. А пък, за да го унищожите вземате участие в турнир по „звезден баскетбол“. Звучи безумно...и е. Стремите се така да „флипнете“ токена-изтребител, че да го вкарате в кораба-майка ( затова ви казах, че прилича на кош ). Това упражнение освен, че е дяволски трудно е и най-забавната част в играта предизвиквайки сериозно вашите умения.

Какво не ми достигна

    “Flipships” е приятна и забавна игра с ловкост. Особено впечатление правят компонентите, които са на страхотно ниво. Илюстрациите са в един "ретро-осем-битов" стил, който без никакво съмнение ще ви пренесе в ерата на аркадните забавления. Картите са с отлично качество. Най-голямата атракции безспорно е кораба-майка, който наистина изглежда впечатляващо на масата.


    И след всички тези думи – трябва да се оплача от компонентите. Наречето го противоречие (ето затова хората не ме четат ), но въпреки, че те безспорно ще ви грабнат окото, именно в тях се корени и най-големият проблем на “Flipships”. Токените - изтребители са прекалено леки. Естествено, последното е направено, за да се "флипват" по-лесно. Крайния резултат обаче е, че буквално "излитат" където си поискат. Така голяма част от това, което правите във “Flipships” се случава със сериозна доза късмет. Трудно бих определил някого като добър на тази игра. Трудно и бих му повярвал, че съвсем сам е направил пефектния удар. Леките токени просто създават един изключителен хаос, с причудливите си орбити.

    Вторият ми голям проблем с играта е липсата на разнообразие. Всеки път правите едно и също, като единствената вариации е да определените нивото си на трудност - от колко карти ще е изградено тестето с извънземни кораби и на колко точки живот ще е кораба-майка. Липсват ми модули, сценарии, въобще някакви вариации на правилата. Положението не се подобря и от картите със специални умения на изтребителите ви. За всеки от трите вида кораби има точно по четири специални умения. Така ако играете четирима души, колкото е и максимума във “Flipships”, още с една игра ще видите всички умения. Да, комбинациите между уменията са прилично много, но пак абсолютно отсъства този елемент на богата преиграваемост.

    В крайна сметка, ще дам положителна оценка на “Flipships”, но едва ли ще я запазя в колекцията си. Играта е забавна, с интересна тема и симпатични компоненти. Но невъзможността да овладееш "флипването" и липсата на разнообразие я правят излишна за мен. Все пак я препоръчвам, ако си търсите нещо в жанра или играете често с различни групи геймъри, за да можете да я използвате като "one-time" игра с ловкост.

Препоръчвам задължително ЗА :

1. Аркадни фенове
2. Ако играете с различни групи
3. Ако стопанисвате бордгейм кафене или клуб
4. Ако се чувствате предизвикани от мен, че не можете да овладеете "флипването"

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 4.5 / 6

Геймплей : 4.5 / 6

Преиграваемост : 4 / 6


Крайна оценка : 4.5 / 6


Няма коментари:

Публикуване на коментар