петък, 25 май 2018 г.

Нашествието на малките, зли досадници - Viral


от Христо Симеонов

    Бактерии. Болести. Зарази. Дошло ви е до гуша от тях. Омръзнало ли ви все да сте с капещ нос на поредното фирмено парти ? Или да не може да преглътнете апетитните скариди, които толкова обичате, заради зачервено, дразнещо гърло ? Ами „отпускарските вируси“ ? Когато не сте си почивали от работа в последните десет години, най-накрая излизате отпуска и сте планирали двадесет дни край морския бряг. Но коварното стомашно разтройство има други планове за вас...

    Стига вече хапчета и прахчета. Стига вече солена вода, компреси с оцет и други бабини деветини. Забравете за хомеопатията и нетрадиционните илачи. Представям ви едно революционно решение, което завинаги ще ви накара да забравите за неприятните и досадни болести и да изпитате радост от изчезването им. Предлагам ви ВИЕ да станете бактерии и на свои ред да тероризирате закъсали хорица, имали неблагоразумието да излязат без шапка в зимна виелица или да карат четири часа към морето на климатик.

    Това революционно решение наречено "Viral"  е продукт на екип от млади и амбициозни нърд...гейм дизайнери, които с помощта на карти и картонени токени са открили панацеята, която ще спаси света. Само сега и в следващите 365 секунди този продукт може да бъде ваш, ако прочетете това ревю до края и се обадите...


Ежедневието на една бактерия

Вирусите са зловещо-забавни
    “Viral” е стратегическа настолна игра за двама до петима играчи. Нейни дизайнери са португалското дуо Гил Д‘Орей и Антонио Соуса Лара, познати ни с „ City of Spies: Estoril 1942”. Издатели са "MESAboardgames" и "Arcane Wonders", а играта стана част от изисканият клуб на "Dice Tower Essentials".

    Във “Viral” играчите влизат в ролята на вируси, които нападат тялото на един нищо неподозиращ човечец, с цел да се позабавляват на негов гръб...или поне с такова впечатление оставаме от илюстрациите в играта. Защото въпреки отблъскваща на пръв поглед тема, в играта всичко е предадено с много хумор. В “Viral” вие не целите на уморите жертвата си, а просто да се окажете най-издръжливият вирус, като последното се оценява с точки.

Жълтият вирус е голям Шладур
    Ако трябва да си говорим за механиките на играта, то “Viral” без никакво съмнение е “area control" / "териториален контрол" / игра. Централно място от игралното поле е заето от цветна схема на най-важните системи в човешкото тяло, които са разбити на органи, свързани посредством вени и артерии. На пръв поглед отново всичко изглежда СУПЕР сериозно и някак си медицинско ( o, really ), но повярвайте ми не е.

Кой не е слушал в час по биология ?
    Всеки от играчите си избира цвят и получава определен брой маркери/токени отговарящи на неговия вирус. Последните пристигат в култово изглеждаща илюстрация, която веднага ще предизвика усмивките ви. Получавате и два комплекта карти. В единият е включена всяка една зона от нещастния болен ( игралното поле ), а в другия са действията на вашия вирус.

    Да си поговорим малко за зоните във “Viral”. Те включват най-важните системи от човешкия организъм и са изградени от различен брой органи. Например, мозъка...си е само мозък, но сърцето например е разделено между два органа ( две камери ), а храносмилателната система на цели три. В началото на играта на случаен принцип всяка една система/зона получава токен указващ колко точки ще реализира всеки играч, ако я контролира. За да грабнете точките то трябва да имате поне по един маркер/токен във всеки един от органите изграждащи зоната и да имате болшинство спрямо другите вируси. На пръв поглед нищо особено.

Да прецакаш другарче-вирусче

Картите изобразяващи системите
    “Viral” продължава точно шест рунда, които се отброяват посредством „събития“ – фаза от всеки рунд, случваща се за всички играчи. „Събитията“ идват от специално тесте с карти и се теглят на случаен принцип, правещи така, че всяка игрова сесия да бъде различна. Всяка карта „събитие“ включва кратък текст и убийство забавна илюстрация и тематично име. Гарантирам ви, че ще се забавлявате много с тях.

Картите "събитие" са безумно забавни
    Тук е мястото да обърна малко повече внимание на игралното поле, на борда, който ще откриете във “Viral”. При първия си сблъсък с него, вероятно ще гледате недоумяващо, защото освен централната му част, включваща схема на системите в човешкото тяло, за които вече стана дума, всичко останало е най-грижливо изрисувано с причудливи символи, стрелки и цифри. Веднага след първият ви рунд в “Viral”, ще разберете, че пред вас стой един от най-добрите бордове в съвременните настолни игри ! Всяка една фаза е графично обяснена. За всеки един маркер, токен и карта си има специално местенце. Всичко е подредено и лесно за усвояване. Задължителни адмирации за този борд, който може да служи на много издатели на настолни игри, за пример как трябва да изглежда едно игрално поле и колко да бъде функционално.

    Иначе всеки рунд във “Viral” включва шест фази.  Реално обаче, взимате решения само в първата от тях, а останалите се случват автоматично. От вас зависи какви карти с действия ще играете и коя система ще активирате. Тайно и то на два пъти, всеки един от играчите избира карта изобразяваща зона от игралното поле и прилага към нея карта с действия. Последните са обозначени посредством символи в горния ляв ъгъл, а описанието им се намира върху персоналното ви табло.

Битката за контрол върху белите дробове !
    Във “Viral” ще откриете разнообразни действия, с чиято помощ  да поемете и задържите контрола над избрани от вас органи и системи. С „атака“ ще премахвате вируси ( токени ) на опонентите си. „Защитата“ ще прави вашите собствени токени по-трудни за премахване. „Движението“ пък ви позволя стремглаво да се разпръсквате из игралното поле, появавайки се ненадейни и неканено в други системи. „Магнит“ и „Абсорбиране“ са действия за „напреднали“ и може да ви сторят трудноразбираеми в началото. Най-общото обаче е - вашата доминация.

Крехко владичество в чревният тракт
 Всъщност, като всяка "area control" игра и “Viral” ви насърчава към това да упражнявате контрол върху определени, избрани от вас, зони на игралното поле. Всеки рунд включва фаза, в която всяка система се оценява и носи точки, на този които я владее. Има обаче един тънък момент – колкото повече точки получавате, толкова повече „познание“ за вашия вирус генерирате. 

Скалата бележеща напредъка на учените по откриване на лек
    Така де – представете си го чисто тематично. Ако вие, така де вашия вирус, спечели най-много точки или контролира най-апетитната система, то  разпространение ви в тялото на пациенти ще бъде най-видимо и лекарите ще реагират на вас с първостепенно значение. Така и във “Viral” – повече точки, повече „познания“ как да се справят с вас. Последното се измерва с маркер във вашия цвят върху специална скала, разположена на специално място върху игралното поле. Когато маркера ви достигне върха на скалата, то лекарите намират лек ( временен ) срещу вашия вирус. А това означава, че трябва да премахнете всичките си незащитени ( без щитче ) токени от игралното поле.

    Така “Viral” всъщност е доста хитра "area control" игра, в която хем искате да трупате точки, хем трябва да го правите умерено. Трябва да прецените правилния момент за „големият ход“. Правилното време , след което потенциално ще останете без токени на игралното поле. Което си е кофти, защото директно предавате контрола на вашите опоненти. Във “Viral” се поощява разумната и добре премислена експанзия, което е огромен стратегически плюс за играта.

Най-резистентният печели

    За мен е истинска изненада и недоумявам, защо за “Viral” не се шуми достатъчно. Скъпи мой, тази игра е фантастична ! Без да се замислям, бих я определил като една от най-добрите за 2017г. Механиките са толкова лесни и изчистени, за което огромна роля играе и игралното поле. Играта е кратка, необременяваща, но същевременно с достатъчно стратегическа подплънка. Към чудният геймплей на “Viral” добавям и особеното място на визуалното й оформление. То играе прекрасна роля в това да ви развлича от иначе мрачна и неприветлива тема. Знам – никой не иска да играе вирус. Но пък бактериите във “Viral” са толкова симпатични, че колкото и налудничево да звучи, ще ги заобичате. Ще ви спомена и името на основния “виновник“ за това – македонският илюстратор Михайло Димитриевски, който е отлично разпознаваемо име в нашето хоби.

    “Viral” е една отлична стратегическа настолна игра, която залага на класическите похвати на “area control”  жанра, облечени в изумително качествена визия – не допускайте да я подминете !

Препоръчвам задължително ЗА :

1. Медици
2. Пациенти
3. Бактерии
4. Геймъри

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 6 / 6

Геймплей : 5 / 6

Преиграваемост : 5 / 6


Крайна оценка : 5 / 6


Няма коментари:

Публикуване на коментар