петък, 18 май 2018 г.

Вестоносецът е винаги виновен – Wasteland Express Delivery Service



От Христо Симеонов

    Скъпи приятели, пиша тези редове с размътено и лутащо се съзнание. Умът ми, който смея да твърдя, някога бе блестящ и находчив, ми изневерява в последните седмици, устройвайки ми страховити паради от светлини, сънища и блянове. Не съм спал спокойно от месеци. Забравих какво е уюта на топлото легло и меката, примамлива омая на спокойния сън, даряваща човека със заслужена почивка след дневните вълнения. Ужасът започна преди малко повече от четири месеца и не иска да пусне съзнанието ми. В основата му бе един мой грях.

    В края на декември споделих с вас личният си топ десет от настолни игри излезли през 2017г. С много любов и страст ви обрисувах заглавията, които ми направиха най-голямо впечатление за отиващата си година, споделяйки и ревюта на последните. Освен на едно...моят фатален номер 6, моето дяволско число. От тогава тази игра не ми дава мира и навестява сънищата ми искайки своето – ревю !

    Добре де, колкото и да се мъча да подражавам на любимия Х.Ф.Лъвкрафт вероятно не ми се получава особено. Но се надявам, че схванахте основната идея. "Wasteland Express Delivery Service" е игра на която мога да поствя много определения – най-дълго заглавие за 2017г, най-голяма изненада за мен, най-пренебрегвана игра. Пренебрегвана защото сме вече май 2018г. и се изминаха повече от девет месеца от първата ми среща с нея, а все още не съм й посветил ревю. И това, както се опитах да ви обясня, не ми дава мира. Та в крайна сметка реших да се взема в ръце и най-накрая да го напиша. Напълно заслуженото представяне на една от любимите ми игри за 2017г. ! Може да спрете да четете дотук, защото вероятно се досещате, че съм оценил играта високо и без да се свеня, ще ви я препоръчвам. Ако обаче ви интересува какво се крие в нейната гигантска кутия – четете смело надолу ( бел.ред. обещавам повече да не се опитвам да имитирам велики писатели )


Вечната професия

Игралното поле се изгражда от масивни шестоъгълни плочки
    „Wasteland Express Delivery Service е грандиозен микс между “pick up and delivery” и „америтраш“ игра, предназначена за двама до петима играчи. Зад нея стой вълнуващ екип от дизайнери включващ Джонатан Гилмор ( "Dead of Winter" ), Бен Пинчбек ( "Eggs and Empires" ) и Мат Ридъл ( "Fleet" ). Издатели са “Pandasaurus Games”, за които 2017г. бе една феноменална година.

Как без радиационни зони ?
    В „Wasteland Express Delivery Service“ играчите се пренасят в неопределното бъдеще, когато ядрена война е превърнала родната ни планета в безкрайна пустиня. Човешката цивилизация се е сринала, а от нейните останки, изпълзявайки от противоракетните бункери, оцелелите са формирали нов обществен строй. Както може да се очаква в това сурово, пост-апокалиптично общество, всичко е доста...сурово. 
Безмилостни, кръвожадни банди властват над пустошта, налагайки „правото на силният“. Фанатични, радикални вождове са се издигнали от пепелищата на войната, за да поведат оцелелите към формиране на нови, дистопични общества. Нищо няма значение в този нов свят освен оцеляването, а най-ценните и единствени суровини са храната, водата и...оръжията. Играчите влизат в ролята на куриери, странстващи смелчаци, закърмени с гориво и хром, които пренасят така важните стоки между последните енклави на човечеството, ловко маневрирайки между кръвожадните банди, замърсените с уран местностти и страховитите мутирали същества – господари на новата Земя.

Квадратните плочки представляват разнообразни локации
    Още от първите ви минути в нейната компания, „Wasteland Express Delivery Service“ грабва всеки почитател на пост-апокалиптичния жанр със своята визия. Обожавате филмите за „Лудия Макс ? Израснали сте с игрите от серията "Fallout" ? Кефите се на всичко създавано във жанра – без никакво съмнение „Wasteland Express Delivery Service“ е играта за вас ! В нейният брутално култов арт, компоненти и цялостна идея ще откриете всичко, което някога сте харесвали в изброените по-горе. Играното поле се подрежда пред вас преди всяка игрова сесия, изградено е от шестоъгълни плочки и включва ядрена пустиня, заразени с уран локации, градове на оцелели и свърталища на бандити. Всеки от играчите поема ролята на „куриер“, като последните идват със собствено игрално табло, специално умение и собствено возило. Превозните средства както подобова на подобен тип игра са впечатляващи миниатюри, издържани в стила на “Mad Max” – брониран ученически автобус; покрито със шипове пустинно бъги; напомпана с допълнителни двигатели спортна кола; камион превърнат в крепост на колела и още доста МПС-та все в този дух. Още с изборът на персонаж вие се потапяте в света на "Wasteland Express Delivery Service". Опитът ми досега в играта показва, че хората ужасно много се вглъбяват в нея и влизат в образ, без това да е ролева игра. През „руският тираджия каращ последните сандъци с водка на света“, та до „ сиропиталището на колела, което обучава в училищният автобус деца-убийци“. "Wasteland Express Delivery Service" е игра, която създава истории ! Без никакво съмнение - една от най-тематичните игри на пазара за изминалата година.

Персоналното ви табло, стандий и миниатюра на МПС
    Разказвайки ви всичко това, стигам и до най-големия минус на играта – дългата подготовка за игра и мястото, което заема. "Wasteland Express Delivery Service" включва огромен набор на компоненти – миниатюри, плочки, карти, токени, което представлява сериозно изпитание за търпението на играчите , докато може да се пристъпи към играта. Все пак, трябва да направим огромен комплимент към "Pandasaurus Games" за изумителния инсърт, който пристига с играта. В него има място за всичко и ще ви послужи не само, когато прибирате играта, а и по време на самата игра ! Инсърта включва няколко нива на поставящи се една върху друга пластмасови кутии, където да съхранявате тоновете токени и карти. Без никакво съмнение едно отлично решение. Все пак обаче си остава проблема с мястото. "Wasteland Express Delivery Service" заеме ужасно много място, така че си пригответе голяма маса. Играта е мащабна като пропорции и замисъл, макар че не бих я определил като „епична“, заради изключително лекият й геймплей.

Изумително якият инсърт
    В "Wasteland Express Delivery Service" ще откриете два режима на игра – свободен и кампания. Както вероятно се досещате, втория включва серия от сесии, обединени от обща история. Върху него няма да се спирам особено, просто защото ми се иска сами да го откриете. И все пак – ако ви харесва "Wasteland Express Delivery Service", то кампанията ще ви спечели напълно.


Всеки персонаж си има свое возило
    Свободния режим включва неопределен брой рундове и доста елементарна ( на пръв поглед ) цел. Играчът, който първи успее да изпълни три „мисии“ е победител в "Wasteland Express Delivery Service. Мисиите пък биват два вида. Преди началото на всяка игра подготвяте три „общи“ от специално тесте, за които могат да се класират всички играчи. Освен тях, важна част от света на "Wasteland Express Delivery Service" играят и три фракции. Всяка една от тях пристига със собствено тесте с карти-мисии, които може да изпълнявате. Не всяка изпълнена мисия, се класира за нужните ви три за крайната победа. Последните са обозначени със специален символ. В крайна сметка обаче „Wasteland Express Delivery Service“ е доста лека за разбиране игра – обикаляйте из пост-апокалиптичната пустош и изпъленете три задания...като между временно пренасяте стоки, сражавате се с бандити и трупате пари (капачки, ламаринки, лепенки от дъвки, изтрити билетчета или какъвто там искате еквивалент на валута в един подобен свят). В играта е използват термина „скрап“...

За наситените с кофти смисъл термини

Стоките пристигат в симпатини пластмасови фигурки
    Още в началото на това ревю ви споменах, че „Wasteland Express Delivery Service“ спада към жанра “pick up and delivery”. Настолните игри в тази категория обичайно предизвиквата прозявки и нервничане сред играчите – „няма ли да свършва по-бързо тази игра ?“. Лошата им слава основно се дължи на еднообразният им геймплей – взимате нещичко от точка А и го носите до точка Б...и така до края на света.

    „Wasteland Express Delivery Service“ без никакво съмнение е отблъснала няколко стотици (хиляди) геймъри заради жанра, към който се чисти. Бързам обаче, като един месия сред пустошта, да направя всичко възможно , за да ви убедя в противното. Да, в играта има всичко основно от гореспоменатият жанр. През по-голямата част от игровото време ще обикаляте по игралното поле и ще товарите стоки, само за да ги продадете няколко хода по-късно. Но пък във всичко това има толкоооова много култова тематичност.

Модификациите на МПС-то ви
    Първо всеки един от играчите се превъплъщава в персонаж, който освен със собствено превозно срество, пристига и с уникален стил на игра. Последното естествено е представено под формата на специално умение. Някой ви помагат при битките, други при търгуването на стоки, а трети „ъпгрейдват“ возилото ви.

Едва ли е изненадващо за вас, но битките са съществена част от геймплея на „Wasteland Express Delivery Service“. Лично аз ги намирам за отлично реализирани, като важна част от това е факта, че играчите не могат да се сражават един срещу друг. Все пак всички сте куриери – последната прашинка от загубената сред ядрената пустош цивилизация. 

Диваци, бандити, варвари - вашите опоненти в играта
    Опонентите ви ще бъдат примитивни диваци, които без никакъв свян са вдъхновени от поредицата „Mad Max”. Те обикалят из пустошта с камиони и обичат да ви устройват засади. Освен това върху игралното поле има няколко локации представляващи бази на последните. Защо се биете с тях ли ? Ами за ресурси – за какво друго в игра от този тип ? Също така отделни мисии ще ви дават като задача да атакувате някоя база на „рейдърите“ ( както официално са неречени те в играта ). А иначе самите битки става с помощта на зарове, което си е толкова класическо за „америтраш“ игрите, към които спада и „Wasteland Express Delivery Service“. В сраженията може да използвате и разни благинки като ракети и минигън, ако разполагате с такива.

Mod shop - рай за всеки куриер от ядрената пустош
    Така неминуемо стигам и до още един от култовите елементи в „Wasteland Express Delivery Service“ – развитието на превозното ви средство. Всеки един от играчите получава персонално табло, свързано неизменно с неговия персонаж. На него освен специалното ви умение откривате и нещо подобно на структурата на вашето возило, която представлява мрежа от квадрадни полета. Във всяко едно от тях може да поставяте различни модификации и да изменяте предназначението и целта, която гоните. Ако искате да носите повече стока, ще си сложете повече „багажници“ ( тъпо звучи...ама ). Ако се готвите за сериозни сражения с „рейдърите“, ще напълните търбуха на возилото си с ракети, картечници и ще го покриете с дебела броня. Ако пък имате нужда от допълнителни умения, то може да инсталирате няколко клетки с легла и да си наемете „помощници“, които идват от специално тесте с карти и ви предоставят допълнителни специални умения.

Съзюниците ви
 „Пимпването“ на возилото ви е един от най-култовите моменти в „Wasteland Express Delivery Service“. Бързам да кажа обаче, че нищо не е вечно и както поставяте модификации, така може и да ги махате и да слагате други на тяхна място. 
Позициите за модификации във возилото ви са и своеобразната „кръв“ на вашия персонаж. Защото когато вземете щети от атака на „рейдъри“ закривате позиция със специален токен. Спокойно – в „Wasteland Express Delivery Service“ не може да умрете...което може да не е  особено тематично за игра от подобен тип. Просто ще се забавите.

Трите фракции и техните мисии
   Последното обаче може да се окажа от ключово значение. Привидно „Wasteland Express Delivery Service“ е игра в която разнасяте стоки и получавате пари за тази работа. В края на играта обаче, те нямат никакво значение. „Wasteland Express Delivery Service“ свърша в момента, в който един от играчите изпълни три мисии. За целта, достъпно за всички играчи, се поставят три предварително изтеглени мисии. Освен тях обаче може да изпълнявате мисии на фракциите в играта. Цивилизования свят на „Wasteland Express Delivery Service“ е разделен на три фракции, всяка изповядваща собствена философия и цели ( ще ги откриете в книжката с правилата ) и разполагаща със своя собствена база за операции. Не всяка мисия обаче ви доближава до победа. Има някой, които просто ви дават пари или модификации за возилото ви. Искате да оптимизирате максимално ходовете си, за да изпълните първи трите заветни мисии.

В тази част от таблото ви са разположени възможните действия
    Така стигаме и до структурата на всеки един ваш ход в „Wasteland Express Delivery Service“. Редно си е да ви кажа и няколко думи за него все пак. Играта залата на „action points/ “точки действие“ / механиката, която е доста популярна особено сред „евро“ заглавията. Част от централното ви табло е зона, показваща ви всички възможни действия. Всеки рунд в „Wasteland Express Delivery Service“ имате на разположение пет маркера във формата на зъбни колелца, които представляват вашите точки действие. Рундовете са разбити на ходове, като във всеки от тях играчите се редуват да поставят маркер върху избраното действие и да го извършват. Самите възможни екшъни са доста интригуващи и включват движение, закупуване или продаване на стоки, плячкосване и т.н. Няма да влизам в детайли, а ще ви оставя сами да ги откриете. Ще ви кажа само, че макар и да изглеждат сложни, далеч не са така. Всъщност, „Wasteland Express Delivery Service“ далеч не е сложна игра. Изглежда стряскащо с всички тези маркери, токени, фигурки, бордове и прочие. С въздебелата книжка с правила. Ала в реалност, геймплея на играта е изключително лек. Всеки ход просто извършвате едно действия, в преследване на някоя мисия. Механиките са простички и достъпни. А в цялостта си, не и без помощта на страхотно представената тема, „Wasteland Express Delivery Service“ е заразителна игра.

Бърз или последен

    „Wasteland Express Delivery Service“ без никакво съмнение е едно от събитията в настолните игри за изминалата година. Личи си огромната любов, с която тази игра е създадена. През тематичните механики, изумително детайлните миниатюри и отличните компоненти, Wasteland Express Delivery Service“ е игра, която трябва да опитате. Да, всичко това идва на висока цена, но повярвайте ми - струва си.

    В свободния режим Wasteland Express Delivery Service“ предоставя немалко часове интригуващ геймплей. Преиграваемостта е гарантирана от разнообразното игрално поле, многото и различни мисии, променливите цени на трите стоки и още един куп нещица. А когато отворите секцията посветена на кампанията в Wasteland Express Delivery Service“, нещата стават изключително сериозни. Очаква ви една интригуваща история, заредена с много екшън и хумор, както подобава на едно подобно заглавие.

   В началото на това ревю ви разказх, че Wasteland Express Delivery Service“ е игра която разказва истории. Подписвам се под това свое твърдение с две ръце ! Без никакво съмнение това е една вълнуваща игра, в която всеки един геймър може да открие по нещичко за себе си.

Препоръчвам задължително ЗА :

1. Куриери
2. Месии
3. Луди Максове
4. Геймъри

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 6 / 6

Геймплей : 5 / 6

Преиграваемост : 6 / 6


Крайна оценка : 5.5 / 6


Няма коментари:

Публикуване на коментар