сряда, 27 юни 2018 г.

Хвани ме, ако ме чуеш – Stop Thief !


От Христо Симеонов

    Почти съм сигурен, че съм ви разказвал всичко за "Restoration Games", но пък повторението, знаем, е майка на... Преди около две години култовият дизайнер Роб Давю обяви създаването на нова компания за издаване на настолни игри. Нейна цел е да връща към живот стари, класически заглавия, отдавна изчерпани от продажба и в голямата си част непознати за болшинството от млади геймъри. Идеята на мистър Давю е да бъдат преиздавани заглавия, които според него заслужават да достигнат до играещите настолни игри. "Restoration Games" подхождат изключително отговорно към продуктите си, които пристигат с вълнуваща визия и компоненти, осъвременени правила ( ако имат нужда от това ) и на изключително достъпна цена.

    До този момент от „Restoration Games пуснаха на пазара три игри. За първите две от тях може да откриете ревюта на блога – Downforce и Indulgence. В следващите редове ще ви споделя какво мисля за третото заглавие. Ако трябва да бъда честен, на пръв поглед това беше играта, която най-малко ме вълнуваше от всичко появило се от "Restoration Games". Какво се оказа в крайна сметка – четете, за да разберете !




Родната милиция...

Игралното поле е завладяващо шаренко
    “Stop Thief!” е дедуктивна, семейна игра за двама до четирима играчи. Играта се появява за първи път през далечната вече 1979г., като издатели са "Parker Brothers", а дизайнер е Робърт Дойл. Най-вълнуващото в “Stop Thief!” е, че играта използва специално електронно устройство, витална част от геймплея й. Осталото е roll and move” – хвърляте зар и местите пионката си. Правилата на новото издание са „пипнати“ от Роб Давю и издател е вече Restoration Games.

    В “Stop Thief!” играчите влизат в ролята на частни детективи, преследващи дръзки и изобретателни крадци. Игралното поле е разделено на четири локации – банка, музей, магазин и болница. Свързани са с улици, на кръстопът и са белязани от множество локации / кръгчета, за движение на пионките ви. Някои от тях са номерирани други не,но затова по-късно. Целта на играта е генерирате определена сума пари, от залавянето на крадци. Първият играч, който събере посочената сума е победител в “Stop Thief!”.

Подай ми детектива там

    “Stop Thief!”
е игра, която включва изключително проста подготовка за игране. След поставянето на игралното поле в центъра на масата, всеки играч си избира детектив, взима неговата идентификационна карта и съответното му тесте с карти за движение. Първият вълнуващ момент в “Stop Thief!” е, че детективите са асиметрични. Не очаквай обаче "cry havoc/vast" ниво на асиметричност, защото на първо място “Stop Thief!” е семейна игра. Различните детективи имат по едно специално умение и различни стойностти върху картите за движение. След този избор идва време да „запалите“ апликацията, която движи “Stop Thief!”. Много обичам този израз – все едно апликацията върви на дърва и въглища. Окей,  СТАРТИРАТЕ Я на мобилно устройство – телефон, таблет и т.н. Откъде да си я намерите ли ? Ами апликацията се подвизава напълно безплатно в онлайн магазините на "Google" или "Apple" под името „Restoration Games app”. Защо ви е нужна тя ли ? Защото крадците се движат „невидимо“ по игралното поле, а апликацията се грижи да получавате улики за местонахождението им. Бързам да ви кажа повечко.

Криминална мистерия

Ужасно култовите пионки си пристигат рисувани
    Нека първо ви кажа няколко думи за това, какво са променили Роб Давю и "Restoration Games" в “Stop Thief!”. Най-голямата променя естествено е в апликацията, която е и гръбнака на играта. Оригиналът използва причудливо електронно устройство, приличащо на мобилен телефон от началото на 90-те. Естествено, не знам дали е нужно да ви го казвам, модерната апликация си идва с музичка, цветни илюстрации, добре аранжирани менюта и лесен достъп. Абе, както си отива на една модерна апликация. Безплатна е и се усвоява за броени минути. Единственият минус е, че в хода на играта трябва да използвате едно мобилно устройство, което играчите да си подават, защото апликацията не позволява да върви една и съща игрова сесия едновременно на няколко устройства. Малко е неудобно, защото някой си „жертва“ телефона за общото благо на играчите, но далеч не е болка за умиране.

Тестетата с карти са асиметрични
    Лично за мен най-вълнуващата промяна в “Stop Thief!” е подмяната на "roll and move" механиката. Зарчето от оригиналната игра напълно отсъства и е заменено с тесте карти за всеки един играч. Така играта се обляга на доста по-модерната механика на "card play". Движите пионките, изобразяващи вашите детективи, като играете карти с написани на тях точки движения. Това дава една доста по-голяма стратегическа дълбочина – коя карта, в кой точно момент е най-удачно да изиграете. Като казвам „стратегическа дълбочина“, “Stop Thief!” е далеч от сериозна и тежка игра. В същността си тя запазва своят семейно насочен геймплей.

Money,money! За щастие са твърди карти, а не хартиени листчета
    Време е да ви разкажа малко повече за геймплея на “Stop Thief!”. Играта залага на изключително простички, елегантни и пристрастяващи правила. В началото на играта е извършена кражба, като апликацията ви посочва в коя от четирите сгради от игралното поле се е случила тя. От специално тесте се тегли карта с крадец. Върху нея, освен забавно изглеждаща илюстрация, получавате информация за сумата, която ще получите ако го заловите и някакво специално условия, което променя правилата на играта. То може да бъде допълнителна награда или забрана и ограничаване на движението на детективите.

Картите с крадци
    Вашия ход в “Stop Thief!” има доста простичка структура. В началото му, посредством апликация , получавате улика. Тя идва под формата на звук и текст за приблизителното място откъдето е дошъл той. Звукът-улика е свързан с действие на крадеца. Той се движи в сградата, отваря врата, чупи прозорец, за да избяга или излиза на улицата. По звука играчите трябва да се ориентират къде се намира крадеца.

    Звучи ви сложно, но не е. Крадците се движат само с едно поленце на ход, като задължително то е от място отбелязано с трицифрен код към друго такова. Крадците прескачат полетата без номера. Това доста бързо стеснява кръга от възможностти. Но все пак трябва да внимате, защото лесно може да загубите следите на крадеца. След като получите улика, трябва да движите вашата пионка, играейки карта от тестето си. На нея е изобразено колко локации може да се предвижите, като за разлика от крадците, детективите се движат както през номерираните места, така и през тези без номера.

    Последната опция от хода ви в “Stop Thief!” е пожелателна, така де – не е задължно да я правите. Тя ви дава правото да извършите арест. За целта, отново посредством апликацията, посочвате трицифрения код на мястото където смятате, че се намира в момента „невидимият“ крадец. Единственото изискване е пионката на вашият детектив да е на съседно поле. Апликацията ви съобщава резултата като опциите са две. Ако крадеца наистина е там , вие го залавяте, грабвате наградата обявена за главата му и се чувствата като малкият брат на Шерлок Холмс. При грешка обаче, трябва да платите глоба...вероятно затова, че тревожите полицията без да има защо. Направо ми замяза на родното МВР...

    Допълнителна щипка към геймплея на “Stop Thief!” добавят и специалните умения на детективите ви. Пак ви казвам – не е нещо невиждано. Но пък за сметка на това спомагат доста за разнообразието в играта. Има си обаче и един минус – не са особено добре балансирани, като някои детективи определено имат предимство пред други. Това явно си е проблем на по-старите заглавия, които "Restoration Games" реставрират, защото подобно нещо имаше и в "Downforce" ( справка в ревюто ми ). Надявам се на някакви допълнения  с нови детективи от издателите. В крайна сметка обаче, това не трябва да ви отказва от играта, защото тя е преди всичко семейно забавление, където този проблем се изражда в нещо по-скоро нещо забавно.

Приятна изненада

    Вече ви споделих, че “Stop Thief!” беше играта която най-малко ме вълнуваше сред първите три заглавия на "Restoration Games". Нямах големи очаквания към семейна игра с апликация, защото смятах, че ще е нещо елементарно. Както съм ви казвал неведнъж - обичам, когато съм приятно изненадан. “Stop Thief!” се оказа една отлична и изключително забавна игра. Да, тя определено е за млади геймъри и семейства и далеч няма да трогне аверите ви, любители на тегави, шестчасови стратегически драми с кубчета. Мен лично играта ме докосна именно защото е неангажираща и забавна. Може да играете “Stop Thief!” като един отличен филър или с хора не толкова "на ти" с хобито ни. Играта е простичка, същевременно пристрастяващо забавна. За последното спомага и изумителната визия на “Stop Thief!”. Илюстрациите са в един забавен, анимационен стил, а качеството на компонентите е безупречно. Всичко това идва на повече от отлична цена, както ви споменах и в началото на това ревю. 

    Препоръчвам ви “Stop Thief!”, особено ако сте семеен и търсите бърза, хитра и забавна игра за вас и вашето семейство. Играта без никакво съмнение може да се използва и като отличен инструмент за запознаване на дечица с основите на дедукцията. “Stop Thief!” е поредното отлично заглавие, за което трябва да благодарим на "Restoration Games", който вече са сред най-любимите ми издатели !

Препоръчвам задължително ЗА :

1. Семейства
2. Деца
3. Когато търсите неангажиращ филър

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 5 / 6

Геймплей : 5 / 6

Преиграваемост : 4.5 / 6


Крайна оценка : 5 / 6

Няма коментари:

Публикуване на коментар