вторник, 3 септември 2019 г.

Дзен и изкуството на добрата комуникация – Decrypto



    Вероятно най-елементарното обяснение на една настолна игра се съдържа в простичкия израз „игра на асоциации“. Две думи, казващи толкова много...и същевременно ужасно малко. Защото под термина „асоциации“ могат да попаднат ужасно много неща – текст, изображения, звуци, популярна култура и прочие. А и самите вариации на „игра“ с подобно съдържание не са малко – отгатни думата ; открий скритото послание ; скрий се от останалите играчи ; обърка останалите играчи и прочие.


    Едно обаче не може да се отрече – всички ние познаваме „игрите на асоциации“ от най-ранна възраст и колкото и да се издигаме в „геймърската“ си култура, вкусове и предпочитания, винаги се връщаме към тях, ако не с охота и желание, то поне с любопитство, търсейки отговор на въпроса : „какво пък още може да се измисли в този жанр ?“.

    Изхождайки от това питане и аз самия попаднах на Decrypto. Любопитствайки какво пък толкова ново може да се измисли в жанра ( особено след световния успех на феномена “Codenames” ). С риск да ви разваля финала на това ревю – явно може да се открие доста.


„Енигма“ ми го говори

Картите с думи са повече от прилично количество
    “Decrypto” e настолна, „парти“ игра с асоциации и дедукция за трима до осем души, ала може спокойно да бъде играна и от неограничен брой играчи, стига мястото да го позволява. Дизайнер на играта е Thomas Dagenais-Lesperance, който е едно от най-интересните имена сред младите дизайнери в хобито. Издатели са Le Scorpion Masque.

    Подобно на 99% ( 1% е за статистическа грешка ) от игрите в категорията „парти“, Decrypto няма ясно изразена и дълбока тема. Играчите се разделят на два отбора, представляващи враждуващи шпионски организации ( познато, нали ), игрово представени като „бял“ и „черен“ отбор. Всеки отбор получава четири думи изписани върху карти, с които се запознава преди началото на играта. Основната цел е играчите от един отбор успешно да отгатват трицифрени кодове съдържащи тяхните думи, без противниковия отбор да успее да ги „прихване“.

Чете се...нали ?
    Преди да продължа с геймплея и целта в Decrypto, искам да се спра на компонентите в играта. Те не са никак много – две тестета с карти ( "думи" и "кодове" ), два борда/паравана за всеки отбор, пясъчен часовник ( стандартен „уред“ за подобен тип игри ) и шепа токени. Става ви ясно, че няма нищо зашеметяващо сред компонентите, но цялостното им визуално оформление е най-вълнуващия елемент в тях. Самата кутия на Decrypto е оформена като кодираща машина от разгара на Студената война. Картите с кодове са в квадратна форма и са оформени като дискети ( това вероятно не говори нищо за мнозина от вас, деца ). Бордовете/Паравани са двата отбора са оформени като секция от екрани на първите компютри и основното им предназначение да държат картите ви с думи, поставени зад специални пластмасови прозорчета. Последното пък е нужно, защото самите карти с думи, макар и лишени от спиращи дъха изображения са изписани с множество символи, които се четата най-ясно именно зад тези прозорчета. Абе, всичко в тези компоненти крещи „ТЕМА“ ! Естествено, това не е достатъчно Decrypto да се превърне в тематична игра, но цялата тази „заигравка“ е страшно симпатична и хваща окото, което е голям плюс за играта.

    Да се върнем обаче към геймплея и по-специално - за какво се борите в Decrypto. Играта може да приключи при два сценария – един от двата отбора да успея на два пъти да „прихване“ ( познае ) картата "код" на опонентите си или ако играчите от един отбор на два пъти не успеят да разкрият картата "код" изтеглена от техен съотборник. Звучи объркващо нали ? Всъщност не е толкова страшно...само звучи странно на първо четене.

Шпионски игри

Готините паравани правят всичко четливо
    Ако трябва да изходя от опита си с Decrypto, това е една от най-трудно разбираемите „парти“ игри. Затова и горещо ви препоръчвам да разиграете един ход, вместо да се мъчите да обяснявате правилата. Проблема идва от там, че макар и "игра на асоциации", картите с думи нямат никакво значение за крайния изход от играта. Или поне не e важно да отгатнете тези на опонента си, за да победите. А пък вашите си ги знаете от самото начало. Така че къде идва уловката ?

    На няколко пъти вече споменах картите с кодове, но не съм обяснил какво представляват те. Върху тях има комбинация от три числа, която представлява комбинация от вашите четири думи ( например 1-2-3 или 3-4-1, или 2-3-4 и т.н. ). Целта на играта е разшифровате именно тази комбинация.

Код : Огре, Вулкан, Тексас...няма много смисъл, ама така е при шпионите
    Макар да звучи простичко, геймплея на Decrypto е дяволски елементарен и пристрастяващо забавен. Всеки рунд двата отбора излъчват по един криптоаналитик, който за по-кратко ще наричам „капитан“. По ред, първо белия после черния „капитан“ тегли по една карта „код“, която само той знае. След което белия „капитан“ съчинява три асоциации ( подсказки ) за всяка една от думите, записва ги на специален лист ( такива пристигат в комплекта на играта ), като спазва подредбата на думите в кода и ги прочита на двата отбора. След известен период на дебат първо "черния" отбор има право да отгатне кода – да свърже асоциациите казани от противниковия „капитан“ с тайните думи на противниковия отбор. Ако познаят кодът, печелят точка. Две точки и печелят играта. След което и отборът на „капитана“ даващ асоциациите има право на предположение. Ако сбъркат подредбата на кода, губят точка. Две грешки и губят играта.

Стилните карти с кодове
    Естествено, ще кажете вие, как може да свържете асоциациите и думите. Ами с внимателно анализиране и записване на информацията. Защото всяка дадена асоциация се записва на персоналния отборен лист в графата за дадената дума след като „капитана“ разкрие точния код. Така след няколко рунда асоциации, като например, „синьо“, „рея“ и „птици“ ще ви дадат информация, че вероятно за тях се крие думата „небе“. И когато нещо свързано с „небе“ излезе като асоциаци от противниковия „капитан“, вие ще знаете под кой номер е то в кода.

Пада си писане в играта
    Напълно съм наясно, че звучи объркващо...и вероятно не съм успял да ви обясня играта. Но повярвайте ми – простичко е ! Искате да давате асоциации насочващи вашите съотборници към дадена комбинация ( код ) от думи, които те знаят и виждат пред себе си, но да не им е прекалено лесно, за да не успее да ви „прихване“ противника.

    И тук някъде идва дедуктивния елемент в Decrypto. А и забавата. Цялото това „надлъгване“ в търсен на „най-правилната“ асоциация е изключително забавно и вълнуващо. Именно то превръща Decrypto в доста интересно отборно предизвикателство, което ще ви изненада с лекотата си и забавата.
„Парти“ за умници

    Играх за първи път Decrypto в края на февруари, на Настолен град 2019 ( ако не знаете нищо за Настолен град...shame on you и цъкнете на линка, за следващото издание ! ), а пиша това ревю в средата ( края ) на август. В промеждутъка от близо шест месеца между тези събития, с играта се случиха няколко важни неща. Първо, Decrypto стабилно застана на втората позиция в класацията за „парти“ игри на сайта BoardGameGeek. И второ, родните издатели от „Фантасмагория“ преведоха играта на български и вече може да я откриете и на родния пазар. Адмирации за последното.

    Постиженията на Decrypto наистина са напълно заслужени и аз няма как да пропусна да ви препоръчам играта, ако търсите добро „парти“ заглавие за вашата групичка от настолни играчи. Предизвикателна, забавна и завладяваща са определения, които отлично пасват на играта. Но имайте едно наум. Подобно на "Codenames", Decrypto може да не е по вкуса на всеки. Голяма част от играта преминава в мълчание и тихичко обсъждане. Това вероятно не е идеалната представа за „парти“ забавление за мнозина от вас. Ако обаче обичате „игрите с асоциации“, в които трябва да вложите мисъл - Decrypto е отличната игра за вас.  

Препоръчвам задължително за :

1. Любители на парти игри
2. Ако си търсите разнообразие от Codenames
3. Когато искате да тествате богата си обща култура

Оценка :
Визуално оформление и компоненти : 5 / 6

Геймплей : 6 / 6

Преиграваемост : 6 / 6


Крайна оценка : 6 / 6

Няма коментари:

Публикуване на коментар