вторник, 11 юли 2017 г.

Одисеята на подправките – Century : Spice Road


от Христо Симеонов

    Търговията с подправки е основен двигател на прогреса на човешката цивилизация още от дълбока античност,та до Модерната епоха. Стотици хиляди кервани и търговски баржи, натоварени с ароматни и безценни купчини изсушени билки кръстосвали планини, пустини и морета. Неуморният труд, несъкрушимата амбиция и жаждата към прогрес на всички замесени с търговията с подправки водят до едни от най-ключовите открития в човешката история. Подправките са горивото, което разпалва епохата на Великите географски открития и са в основата на света, в който живеем днес.

    Естествено настолните игри нямаше как да подминат такава благодатна тема. Игрите с тема „търговия с ценни стоки“ с лопата да ги ринеш и вероятно ви е омръзнало от тях. Защо тогава ви занимавам с поредната такава ? Защото  в последните седмици заглавието заемащо централна роля в това ревю, циркулира из геймърските среди и буквално със щурм превзема върховете. Наричат “Century : Spice Road”- „убиецът на Splendor”. Доста сериозно твърдение, предвид популярността на последната. Дали има резон в това твърдение смятам да ви разкрия в средващите редове.



Пътят на подправките

Всяки играч има керван, който е място върху което държите стоките си
    “Century : Spice Road” е игра с карти за двама до петима играчи. Основните механики в играта включват „менажиране на карти“, „deck building“ (изграждане на тесте с карти) и „събиране на колекции“. “Century : Spice Road” привлече вниманието към себе си още през миналата година, когато беше обявена. Тя е дебютно заглавие на компанията "Plan B Games", която даде заявка за амбициозна серия от игри, носещи гръмкото наименование “Century” и изследващи някои от ключовите столетия в човешката история. Заплануваните игри са три, като всяка от тях ще бъде както самостоятелно заглавие, така и своеобразно допълнение за предишно появили се игри в серията. Трилогията стартира официално този юни с “Century : Spice Road”, а останалите две игри са обявени съответно за 2018г. и 2019г.  Една от причините, играта да фокусира допълнително внимание върху себе си бе и ангажирането на популярния дизайнер Емерсън Матзучи ( “Specter Ops”, Volt ) като водещ дизайнер на цялата серията.

    В “Century : Spice Road” всеки от играчите влиза в ролята на търговец, пътуващ със своя керван по пътя на подправките. В хода на играта купувата и продавате подправки, с цел да изпълнявате разнообразни доставки, носещи ви точки. Темата в “Century : Spice Road” всъщност е изключително тънка, няма почти никаква роля върху геймплея на играта и спокойно може да я замените с нещо друго.

    Основната на геймплея на “Century : Spice Road” включва менажиране на четири ресурса, обозначени като популярни подправки. Отбелязвате ги с традиционните за „евро“ игрите кубчета, като жълтите са „куркума“, червените - „шафран“, зелените - „кардомон“, а кафявите – „канела“. В хода на играта събирате кубчета, търгувате с тях като ги заменята и събирате карти с поръчки, които ви носят точки. Играта приключва, когато един играч събере определен брой карти с поръчки – пет при игра с петима и четирима и шест ако играете двама или три. В края на играта, играчът с най-много точки е победител в “Century : Spice Road”.

Хитри търговци

Подправките и безумно готините купички, в които пристигат
    “Century : Spice Road” предлага изключително интригуващ микс между "set collection" / "събиране на колекции" и "deck buiding". В началото на играта всеки играч разполага с точно две идентични за всички карти. Едната ви позволява да вземете две „жълти“ кубчета или ако искате да си играем на тематичност, "две камили натоварени с куркума" и да ги поставите в кервана си. С другата можете да „ъпрейдвате“ две от подправките си. От специално тесте обозначено като „търговски“ карти се обръщат шест карти и се поставят в редица, започваща непосредствено от тестето. Над тях се обръщат пет карти от второ тесте, обозначено като „карти с точки“. Последните отново се подреждат в редица, като върху първите две се поставят златни и сребърни монетки в зависимост от броя на играчите.

    Всеки ход в “Century : Spice Road” позволява на играчите да извършат едно действия  измежду четири възможни. Основната ви цел се върти около екшъна „взимане на карта с точки“. Това се случва, когато разполагате с нужните ресурси, посочени върху желаната карта и ги върнете в резервите.

"Търговските карти" спират дъха с изумителен арт
    Малко обаче избързах. Трябва да ви кажа, че ходовете в “Century : Spice Road” са толкова шеметно бързи, че всяка игрова сесия се случва за около половин час. Явно и на мен ми се е завила главата от толкова скоростен геймплей. И все пак. За да може да вземете „карта с точки“, трябва първо да съберете малко ресурси-подправки. А това се случва когато играете карта от ръката си. Възможните вариации на карти в играта са четири. 
„Подправките“ ви дават посочените върху картата кубчета. „Ъпгрейд“ картите ви позволят да „превърнете“ един вид подправка в друг. Не е особено тематично но...С един „ъпгрейд“ жълто кубче става червено, с два може да стане зелено, а с три директно го трансформирате в канела (кафяво кубче), което явно е върха на пирамидата на подправките. Картите „търговия“ пък ви позволяват да заменяте кубчета, по специално указан върху картата начин.

    Както вече споменах, в началото на играта разполагате с точно две карти. Как тогава си набавяте нови карти ? Много лесно, с действието „придобиване на карта“. Избирате си една от обърнатите с лицето нагоре върху масата шест карти и я взимате в ръката си. Стой! Крадец!Естествено, че си има и правила за тая работа.

Картите с точки
    Картата намираща се най-ляво от тестето не ви струва нищо, за да я придобиете. За да вземете всяка следваща, то трябва да поставите кубче ресурс върху предходната на нея. Няма значение вида подправки, който използвате за това действие. Така ако искате да си вземете третата карта от тестето наляво, то трябва да поставите кубче на шестата, петата и четвъртата. Да ви напомня това на нещо ? Механика абсолютно идентична с взимането на нова раса в "Small World". И както обичам да казвам – когато нещо си работи...абе просто си работи. Чудесен дизайнерски избор, който спомага за стратегическите избори в “Century : Spice Road”.

    Обясних ви как и какви карти може да играете. Обясних ви как се придобиват „картите с точки“. Обясних ви как да направите възможностите си по-богати, придобивайки нови „търговски карти“. Остана да си поговорим малко за "deck building" елемента, за който ви споменах в началото. “Century : Spice Road” е далеч от традиционите постулати в жанра. За разлика от обичайните "deck building" игри, в които когато привършите картите в тестето си разбърквате изиграни и започвате наново, в “Century : Spice Road” може във всеки един момент да върнете използваните карти обратно в ръката си. Само на цената на едно действие. В играта ще го намерите обозначено като „почивка“. На пръв поглед ще ви се стори странно и нелогично. Нещо повече – в “Century : Spice Road” нямате лимит на картите, които може да прибавите към тестето си, нито имате лимит на броя на карти, които може да държите в ръката си. Къде е уловката ? Струва ви действие. Прибавянето на нова карта в ръката или връщането на всички изиграни идва на цената на цяло действие...което може да е ключово в игра като “Century : Spice Road”. Геймплея на играта е толкова бърз и борбата за „картите с точки“ толкова ожесточена, че всеки ненужен ход може да ви гоства ужасно много. И това е една от най-силните страни на “Century : Spice Road”. Бърз и достъпен геймплей. Всяка сесия се играе буквално за едно мигване на окото, но е толкова зарибяваща, че веднага ще започнете нова.

Красота и екзотика

Играта изглежда изумително разположена върху масата

    Ще бъде грях, ако не ви обърна внимание на визията на “Century : Spice Road”. Изумителна ! И това е слабо казано.

    Ще започна от илюстрациите. Богатi на цветове и историческа тематика, те напълно ще ви пренесат в света на търговията с подправки. Дело са на популярната илюстраторка Фернанда Суарез, която познавам от работата и по Ashes, на "Plaid Hat Games". Нивото на детайлите и избора на сцени, които да бъдат отразени, впечатлява. Всичко е изобразено в един класически, приказен стил. Като илюстрации излезли от книжка, рисувана от ръцете на класически майстор-художник. Без никакво съмнение, едно от най-добрите арт оформления в настолна игра тази година.

    Останалите компоненти също са на изключително ниво. Получавате четири, абсолютно ненужни, но безобразно симпатични пластмасови купички, оформени като съдовете за подправки по ориенталските пазари, в които да държите дървените кубчета. За подреждането им в кутията на “Century : Spice Road” също е помислено, като е предвиден функционален инсърт. Неусетно стигаме и до най-забележителното сред компонентите на играта - металните монетки ! Полувате ги базово, във всяко копие на “Century : Spice Road”, без да са някакви екзклузивни благинки. Качеството им е отлично и не е никак нужно да ви убеждавам, колко чудесен избор са - кой не обича метални монетки ?

Така изглежда един хит

    Вероятно ще потъна във високопарен и богат на лиги патос, ако се опитам да ви опиша колко много ми хареса “Century : Spice Road”. Затова ще се огранича само до следното : една от най-добрите игри тази годината ! Бърз, пленяващ, хитър и пристрастяващ геймплей, комбиниращ по-перфектен начин няколко добре познати механики. Приказно красиви илюстрации и висококачествени компоненти. Повярвайте ми, няма какво да не ви хареса в “Century : Spice Road”.

    Няма как да не я препоръчам...на всички. Абсолютно задължително заглавие за геймъри от всякакъв калибър. Едно от най-добрите "gateway" заглавия в последните години и вероятно, модерна класика. Пуснете копието си на "Splendor" за продажба и си набавете “Century : Spice Road”. Без никакво съмниние, в топ 3 на най-доброто за 2017г. до този момент.

Препоръчвам задължително ЗА :

1. ВСИЧКИ. Класически представител на категорията "модерна класика"

Оценка :

Визуално оформление : 6 / 6

Преиграваемост : 6 / 6

Геймплей : 5 / 6


Крайна оценка : 6 / 6

“Century : Spice Road” може да откриете при нашите приятели от Ozone.bg

ЦЪКНИ МЕ !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар