вторник, 24 януари 2017 г.

Чудесата на света – The Voyages of Marco Polo


от Христо Симеонов

    Търговец, пътешественик и приключенец. Човек дал огромен тласък на картографията. Вдъхновил с пътешествията си десетки бъдещи изследователи, сред които и самия Христофор Колумб. Запознал за първи път европейците с богатсвото и мощта на Китай, с чудесата на Пекин, с Цейлон и Япония.

    Животът и делото на венецианецът Марко Поло е един от ключовите моменти в историята на Европа, на ръба на Тъмните векове и вдъхновяващия Ренесанс. Марко, заедно с чичо си Матео и баща си Николо предприема вълнуващо пътешествие, продължило двадесет и четири години, в което изследва непознати земи, търгува с неизвестни народи и достига дори до двора на могъщия Кублай хан,внук на Чингиз хан и последния от великите хагани на Монголската империя. След завръщането си, големият пътешествик описва свойте пътешествия и те попадат в книга озаглавена „Милионът“ или „Пътешествията на Марко Поло“, чийто автор е известния средновековен писател Рустичело да Пиза, с който Марко дели килия в генуезки затвор.

    Много от разказаното от Марко Поло и записано от Да Пиза и до днес поражда спорове относно достоверността си. Една от големите загадки свързана с пътешественика е и рождената му дата и място, като за последното спорят цели три града – Венеция, Константинопол и малкия далматински остров Корчула. Ако фактите около рождението на Марко Поло не са напълно установени, то смъртта му категорично отнасяме към датата 08.01.1324г. И след като успокоих историкът в себе си, нека си поговорим за една вълнуваща игра появила се на пазара преди няколко години. С нея смятам да почета паметта на великият пътешествник.


„Венеция – Пекин“ на гърба на „Камила Травъл“

Върху персоналното ви табло има място за всичко
    “The Voyages of Marco Polo” e настолна игра със зарове за двама до четирима играчи, появила се на пазара през 2015г. Дизайнери са италианското дуо Даниеле Тасини и Симоне Лусиани. Издатели пък са царете на еврото”, германците от Hans im Gluck”.

    “The Voyages of Marco Polo е “worker placement” игра, като шепа зарови ви служат за работници, с чиято помощ активирате разнообразни действия. Играта е класическо „евро“ заглавие, в което играчите трупат точки в стремеж към крайната понеда. И като всяко „евро“ заглавие, точките се получават от множество, разнообразни места и в основата си включват правилно менажиране на ресурси. Последните биват точно пет на брой - коприна, подправики, злато, парички ( да се прави разлика от златото ) и камили.

Оспорвана надпрева за влизане в Пекин

    Основното в“The Voyages of Marco Polo обаче е дръзкото и смело пътуване на Марко Поло. Именно това отразява и централното игрално табло – легендарният "Път на коприната". Играчите започват пътуването във Венеция, а крайната дестинация е Пекин и Далечният Изток. Всеки разполага с определен брой търговски центрове, под формата на дървени къщички, които разполагате в градовете през които преминавата, за да генерирате умения или точки.

    В следващите редове няма да откриете инструкции как да играете “The Voyages of Marco Polo. Не смятам дори и да навлизам в детайли относно структурата на всеки един игрови ход. Това, което смятам да споделя с вас е, защо “The Voyages of Marco Polo е една от любимите ми “worker placement” игри в последните няколко години.

По пътя на коприната

Начало на пътуването - Венеция
    Времетраенето е един от най-големите плюсове на “The Voyages of Marco Polo. Да, фиксирания брой ходове, точно пет на брой,  не е нито нещо невиждано, нито ще достатъчно оригинално за мнозина от вас. Ролята му в играта, която то изпълнява безупречно, е чувствително да подпомогне нейния геймплей, като въведе един елемент на състезателност, без да превръща “The Voyages of Marco Polo в състезателна игра. В съчетание с богатия избор на възможности за генериране на точки, играчите трябва да се съсредоточат върху една стратегия още в началото на играта и да се опитат да изстискат максималното от нея. Самите ходове пък минат изключително бързо и леко, особено когато играчите се запознаят с правилата на играта, което отнема изумително кратко време за заглавие от подобен тип.

    Към проблема с използването на „екшън полетата“ посредством вашите зарове / работници в “The Voyages of Marco Polo е подходено доста интересно. В играта откриваме комбинация между два варианта на „worker placement” механиката. Първият е класическият – веднъж поставени „работници“ блокират позицията за потенциален следващ играч до края на хода. Освен него, в “The Voyages of Marco Polo намира място и полета, които не се блокират и могат да се използват повече от веднъж. Последното става срещу определена сума пари. Интересен подход е и наличието на полета, които искат повече от един зар. При тях се процедира по следния начин : действието, което извършвате зависи от стойността на най-ниския зар от използваните. Не бих определил „worker placement механиките в “The Voyages of Marco Polo като революционни. Те обаче представляват един чудесен микс от дизайнерски решения, поднесен така, че да обогати играта, превръщайки я в интересно стратегическо предизвикателство.

Богатството на опции е чудовищно
    И понеже си говорим за „екшън полета“, тук е мястото да спомена и поредното много силно оръжие на “The Voyages of Marco Polo – „градските карти“. В подготовката за игра, разбърквате тестето с „градски карти“ и поставяте по една с лицето нагоре във всеки голям град изобразен върху игралното поле. Всяка една от тези карти е своебразно допълнително „екшън поле“. За да ги използвате трябва да сте посетили поне веднъж съответния град  и да сте поставили своя търговска кантора там. Защо трябва да се впечалите от тази механика ? Защото в “The Voyages of Marco Polo ще откриете точно тридесет и една различни „градски карти“, а във всяка игрална сесия използвате само девет. Неизчерпаема преиграваемост ! Това е първото, което ми идва на ум винаги когато се сетя за „градските карти“. Гарантирано всяка ваша игрова сесия на “The Voyages of Marco Polo ще бъде различно. Възможните комбинациите са ужасно много. Нещо повече – тези „екшън полета“ работят по свой собствени правила. Поставяйки един от заровете си върху тях, може да изпълните изобразеното действието толкова пъти, колкото е стойността на използваният зар (стига да можете да си го позволите откъм ресурси ). Още една тънка стратегическа опция, която ви подтиква да менажирате изключително ловко заровете си.

Любимите персонажи
    А за накрая съм запазил най-доброто. Най-вълнуващият елемент в “The Voyages of Marco Polo са персонажите. В началото на играта всеки един от играчите се въплъщава в една от личностите, намери място в пътешествията на Марко Поло. Сред тях, естествено, са търговците от фамилията Поло – Матео, Николо и Марко. Един от най-влиятелните владетели на Златната орда, Берке хан. Францисканският монах, мисионер и пътешественик Вилхелм фон Рубрук. И дори самия Кублай хан. Тези исторически личности са отлично допълнение към темата на “The Voyages of Marco Polo. Още по-вълнуващо обаче е, че всеки един от тях идва със специално, уникално умение. Най-хубавото на последните пък е, че всяко умение буквално чупи правилата на играта. И тук не ви говоря за стандартни неща – сменям ресурс Х за ресурс Y, по-добре от теб. В “The Voyages of Marco Polo всяко едно от уменията на персонажите драстично променя геймплея в полза на играча, който го ползва. Фанатикът Рашид ад-Дин Синан, например, не хвърля зарове, а ги намества в каквато стойност са му нужни. Берке хан не плаща, за да използва блокирани „екшън полета“. Кублай хан започва играта не от Венеция, а от Пекин, което се измерва като автоматични десетки точки към крайния резултат. А Марко Поло и баща му Николо се движат двойно по-бързо по игралното поле...защото позволяват да използвате цели две фигурки за движение. Специалните умения са най-силния аспект в “The Voyages of Marco Polo. Просто ще се влюбите в тях.

Светът на Марко Поло

“The Voyages of Marco Polo” е игра, която ви препоръчвам без да се замисля и миг. Изключително стегнат геймплей, с множество опции е това, което отличава играта. “The Voyages of Marco Polo” е без никакво съмнение "евро" игра, но от тези, които са достъпни за по-голям брой играчи. Именно това може да бъде минус за любителите на по-тежките игри от този тип. В играта има и известна доза късмет, поради използването на зарове. Трябва обаче да спомена, че в “The Voyages of Marco Polo” има начини да променяте стойността на получените резултати върху заровете. Относно визуалното оформление играта е на повече от прилично ниво, без да блести с нищо специално. Компонентите са с високо качество, а централното игрално поле грабва окото.

“The Voyages of Marco Polo” е една от най-стойностните "worker placement" игри в последните няколко години. Ако още не сте имали шанс да я пробвате, горещо ви препоръчвам да го направите - играта има всичко нужно, за да ви заплени с геймлей и да ви пренесе във вълнуващия свят на една от най-ключовите личности в историята на човечеството.

Препоръчваме задължително ЗА :

1. Геймъри от всякакъв калибър
2. Търговци и приключенци
3. Любители на камили

Оценка :


Визуално оформление и компоненти : 4.5 / 5

Геймплей : 5 / 6

Преиграваемост : 6 / 6


Крайна оценка : 5 / 6


“The Voyages of Marco Polo” и още много страхотни игри може да откриете при нашите приятели от Ozone.bg

ЦЪКНИ МЕ !!!






Няма коментари:

Публикуване на коментар