понеделник, 25 март 2019 г.

Шекспирова рокада - Verona Twist


    Верона е бързоразвиващ се град в североизточна Италия. Вероятно мнозина от вас са го посещавали. Вероятно мнозина от вас могат да говорят с часове за средновековният му град или за грандиозния му римски амфитеатър, който продължава да функционира и до днес, приютявайки световноизвестни звезди от музикалния небосклон. Ала най-известната "забележителност" на Верона без съмнение е драматичната любовната история на двама млади, описана от английски драматург.

    Да,пиесата на Шекспир  „Ромео и Жулиета“ се развива на фона на ренесансова Верона (а не във Венеция, както съм чувал да бъде бъркано многократно). Само като се замислите, историята на двамата влюбени е доста подходяща тема за настолна игра. И всъщност си е богато използвана като такава. Веднага наум ми идват няколко заглавия гравитиращи около драматичната им съдба.

    В следващите редове ще ви представя една игра, с ренесансова тема, по мотиви от „Ромео и Жулиета“, включваща абстрактни механики и дедукци, и заглавие, което крещи „новият филм на Скалата и Джейсън Стейтъм“. Добре дошли в ренесансова Верона, така както я виждат дизайнерите на настолни игри днес !


Силата на любовта

Шест персона...а къде са Ромео и Жулиета ?
    “Verona Twist” е абстрактна игра с дедукция за двама играчи. Последното е някак очаквано предвид темата за Ромео и Жулиета. Дизайнер е Жозеф Дорзонцки ( Sponsio ), а издатели са румънските ни съседи от "Mind Fitness Games".

    “Verona Twist” ни пренася в забързаното ежедневие на ренесансова Верона, където централният градски площад играе важнa роля в обществените дела, като средищна точна на най-влиятелните и важни градски първенци. Е, какво по-добро място за среща между двама влюбени, споделящи забранена любов, от най-малко очевидната локация. Естествено обаче - те трябва да бъдат маскирани.

Площадът е изграден от пъзелови парченца
    Както вече споменах “Verona Twist” е дедуктивна игра за двама. Единият играч влиза в ролята на бавачката на Жулиета, която е дегизирала влюбените в одеждите на уважавани граждани на Верона – епископът , свещеникът, благородника и прочие. Другият играч пък поема ролята на разяреният баща на младата дама, татко Капулети, който се опитва да разкрие предрешените влюбени и да им издърпа ушите...най-общо казано ( да запазим добрия тон и детската аудитория ).

    Подготовката за игра включва формирането на игралното поле, което всъщност представлява централният площад във Верона. Разделено е на две зони, нещо като вътрешна и външна част от площада. Играчът поел ролята на „бавачката“ тайно избира два от възможните шест персонажа, в чийто одежди да скрие Ромео и Жулиета. Скоба – какво се случва с истинските персони, не е ясно...кървава и мътна, дето се казва. До игралното поле се поставят петнадесет токена, на които са изобразени всички възможни комбинации от двама персонажи, в които може да са предрешени влюбените. А самите персони, под формата на пластмасови токени, се разпределят на случаен принцип върху игралното поле. И абстракното „чупене на мозъци“ може да започне !

Влюбени-загубени

Първоначалното разпределение на персоните е на случен принцип
    Всеки ход във “Verona Twist”, тук е момента да спомена, че играта продължава точно седем на брой, включва две фази. В първата движите персонажите по игралното поле. Всеки един от тях следва собствени правила на преместване. Ала не се притеснявайте, никак не са сложни. Освен това са изобразени и с доста ясни ( макар и леко грозновати ) символи по токените изобразяващи персонажите. 
Играчите се редуват да преместват по един персонаж, като първи е този поел ролята на татко Капулети. Всеки персонаж се движи само веднъж на ход.

    След което идва втората фаза, която мога да определя като „право куме в очи“. Играчът поел ролята на бавачката, трябва да отговори на въпроса : Къде се намират двамата влюбени ? И то честно. Има на разположение избор между два отговора – „в една и съща зона“ или „в различни зони“. Отговорът зависи от това, къде са към този момент търсените персонажи. 

Петнадесет опции, от които само една е вярна
    На база на отговорът неговият опонент елиминира двойки персонажи. Ако на игралното поле остане само една възможна двойка, то играчът поел ролята на татко Капулети печели “Verona Twist”. А ако не успее да ги сортира за седем рунда – бавачката печели.

    “Verona Twist” предлага изключително опростен, абстрактен геймплей. Но преди да задълбая в него искам да ви кажа две –три думички за визията на играта. Цялостното оформление ми направи много добро впечатление. Без да блести ( да, няма миниатюри ) играта напълно покрива стандаритите на съвременните настолни игри. Токените са от дебел картон, илюстрациите са симпатични и всичко пристига в стегната и практична опаковка. Малко ми е „доста бежавко“ игралното поле, ама пък си върши идеално работата – всичко изпъква отлично.

Тънки сметки

    Както казах, “Verona Twist” предлага доста абстрактен геймплей, който в дадена компания играчи определено може да ви отведе в една „парализища“ категория. Онази, която може да ви погълне доста повече време от нужното за изиграване на играта. Иначе ходовете могат да бъдат и "измамно" бързички. Измамно, защото ако допуснете грешка няма връщане назад - играта е доста сурова към лоши решения. “Verona Twist” е малко като морски шах...както в положителният, така и отрицателният смисъл. Да, играта се играе ужасно бързо, доволно опростена е и все пак е богата на интрига. От друга страна обаче е възможно да попаднете в някаква ситуация със „заучени ходове“, които винаги водят до крайната победа.

    Преиграваемостта е може би на пръв поглед най-големият проблем на играта. Ала все пак – шест различни персонажа предлагат петнадесет различни комбинации. Като към това прибавим и случайният сет-ъп и нещата започват да стават доста „по-розово“ за “Verona Twist”. Освен това играта определено идва на ниска цена, което си е предпоставка да й обърнете внимание.

    “Verona Twist” е приятна, абстрактна главоблъсканица за двама. Без никакво съмнение обаче е доста далеч от топ хитове сред настолните игри за двама играчи. Ако обаче имате нужда от нещо свежичко в жанра, бих казал, че е отличен избор. 

от Христо Симеонов

Препоръчвам задължително ЗА :

1. Любители на абстрактни игри
2. Ако си търсите разнообразен морски шах
3. Ако си търсите малка игра за двама за пътуване

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 5 / 6

Геймплей : 4.5 / 6

Преиграваемост : 4.5 / 6

Крайна оценка 4.5 / 6

Няма коментари:

Публикуване на коментар