вторник, 16 юли 2019 г.

Imperium...с молив и чаша кафе - Imperial Settlers : Roll&Write


    Знаете ли как да разберете, че една настолна игра е наистина успешна ? Вероятно ще прибързате и ще кажете, че главния критерий са спечелените награди и призвания или пък това на колко езика е локализирана. Нищо подобно, драги. За да може една настолна игра да се нарече „успешна“, то е нужно да има „roll&writeверсия.

    И друг път съм говорил за „roll&write жанра, ала все пак отново ще спомена основната му черта – хвърляте зарчета или теглите карти и полученият резултат записвате върху листчета, опитвайки се да отбележите максимален брой точки. Тази концепция, макар и безумно простичка ( но работеща ) се превърна във вероятно най-популярния жанр в хобито за последните няколко месеца. Знайни и незнайни дизайнери и студия заляха пазара със стотици „roll&write заглавия. Време беше и на един от най-известните сред тях да каже думата си по въпроса.

“Imperial Settlers : Roll&Write” е първото независимо заглавие в супер успешната едноименна серия игри дело на Игнаси Тчевичек и Portal Games. Тези от вас които ме познават знаят, че съм болен фен на оригиналната игра, “ImperialSettlers”, която заема и престижно място в личната ми топ десет класация на всички времена. Това което се опитва да ви кажа е, че “Imperial Settlers : Roll&Write” бе абсолютно задължително заглавие за мен, което очаквах с голяма доза вълнение. Не само обаче заради любовта си към оригинала, а и заради обещания микс между „tableau building“ и „roll&write“ механики. Как ми се стори крайният резултат, ще ви кажа в следващите редове.

Войната е за скучните

Основното в играта са листчетата
    “Imperial Settlers : Roll&Write” e настолна игра за до четирима играчи, предлагаща няколко режима на игра. Както стана дума и е видно от заглавието й, играта се ситуира в “roll&write” жанра, като се опитва да запази привкуса на оригиналното заглавие посредством наличието на разнообразни сгради, даващи ви различни игрови бонуси. Дизайнер на играта е големия Игнаси Тчевичек ( Imperial Settlers, Stronghold, Robinson Crusoe, ), а издател си е неговото студио „Portal Games”.

    Чисто тематично, “Imperial Settlers : Roll&Write” няма с какво да ви изненада – нещо, което знаем още от оригиналанта игра. Действието пренася играчите в измислен свят, населен с изумително сладурския арт дело на Матеаш Биелски , в който вие влизате в ролята на водачи на народ, племе, което открива нови територии и трябва да се засели в тях. В “Imperial Settlers : Roll&Write” обаче това трябва да стане само по мирен път...което е тематично намигане към механиките на играта, които не включват конфронтация между играчите.

Заровете и токените "Услуги"
    В началото на всяка игрова сесия всеки играч получава едно „имперско“ и едно „селско“ листче ( слОчаено ми се получи така изказа ), които пристигат в цели тестета в комплекта към играта. Освен това имате осигурени и моливи за писане по листчетата, но вероятно сте гъзари и ще ги замените със шарени химикали или маркери. На централно за всички играчи място се поставят изтеглени на случаен принцип токени „услуги“ – толкова на брой колкото са играчите плюс един. Заровете, които са четири на брой, се дават на „активния“ играч и играта може да започне.

    Няма нужда да ви го казвам, ала едно от основните предимства на “Imperial Settlers : Roll&Write” веднага се набива на очи – подготовката за игра отнема много кратко време. Същото, между другото, може да се каже и за самата игра. Тя продължава точно десет хода, а в края й, след напрегнато точкуване, играчът събрал най-много точки е победител.

Разнообразието му е майката

Така ще изглежда и вашата империя
    Споменах ви, че в “Imperial Settlers : Roll&Write” имате на разположение няколко игрови режима. За да не ме наречете празнословец ще се спра на всеки един от тях, започвайки с „базовата“ игра...която вероятно няма да играете повече от веднъж в живота си.

    “Imperial Settlers : Roll&Write” продължава десет хода, като всеки от тях е разделен на четири фази. В първата „активния“ играч хвърля заровете. Те са четири на брой, като три са зарове с ресурси, а един е „екшън“ зара. В играта има три вида ресурси и злато, което може да използвате като жокер. Получените резултати на заровете се ползва от всички играчи !

    След като заровете бъдат хвърлени, започвайки отново от „активния“ играч, всеки край масата ( играещ, а не зяпащ ) си избира токен „услуга“. Последните ви дават еднократен бонус за хода, който включват неща като допълнително действие, ресурс, възможност да търгувате стоки за точки и други. Тъжната новина е, че токените са само пет на брой, което на пръв поглед е достатъчно като разнообразие, но алчното ви геймърско сърце ще поиска още и въпроса - „Абе, защо от „Портал“ не са сложили още такива токени“, неминуемо ще излезе на дневен ред. Можеха наистина да сложат още разнообразни токени „услуги“ и вероятно ще го направят с допълнения към “Imperial Settlers : Roll&Write”. Друг е въпроса, че откъм баланс това може да се окаже трудна задача. Заради което и аз лично им прощавам и няма да пиша черна точка за „много малко от яките токени, чуек“.

По хартийка да рисувам, първа радост и за мене !
    Така неусетно стигаме и до същината на “Imperial Settlers : Roll&Write”, а именно фазата, в която „рисувате“ по листчетата си. Време е и за кратък тур върху тях. „Имперското“ листче се дели на две големи секции – „конструкции“ и „полета“. В първата използвате получените от заровете ( или други умения ) ресурси, за да задрасквате полета ( един вид „строите“ ) и да трупате точки. Всяко задраскано поле обаче освен, че може да ви иска ресурси винаги  ви струва и екшън. Секцията „полета“ включва местенца с ресурси, които може да събирате посредством „жътва“, което е и второто основно действие в играта и отново – винаги ви струва екшън.

    Защо акцентирам на тия пусти екшъни. Помните ли, че ви споменах, че един от заровете се нарича „“екшън зар“ ? Неговата стойност определя колко броя действия имате за хода ! Така в “Imperial Settlers : Roll&Write” може да имате всички ресурси на света, но ако нямате действия...ами няма какво да ги правите. Защото трупане на ресурси няма в играта – каквото не използваш изгаря. В духа на тези мисли, лично за мен броят на наличните ви екшъни е най-важното в “Imperial Settlers : Roll&Write”.

    Няколко думи и за другото ви листче, кръстено „селище“. Върху него има изобразени шест различни сгради, всяка от които даваща ви бонуси. За целта обаче трябва да ги построите, което изисква ресуси и ( барабани ) екшъни. Тук и идва и пустия му „engine building”, обещан още в началото на това ревю. Абсурдно е да смятате, че ще ви стигне времето, мижавите десет хода, да построите всички сгради и да спечелите в “Imperial Settlers : Roll&Write”. Затова от вас зависи какъв тип „двигател“ ще си създадете и как най-добре ще използвате възможностите му.

    Някъде тук ви предлагам рязко да навлезнем във версията "за напреднали“...която е и по-добрият начин да играете “Imperial Settlers : Roll&Write”. Като казвам „напреднали“, не си представяйте двадесет – тридесет нови ресурса, възможни действия, бордове, зарове и токени. Всичко си е същото, с едно основно изключение. Въпросните сгради от листчето „селце“ могат да бъдат подобрявани. Казано по нашенски – ъпгрейтнати. Знам, че ви грабнах вниманието и веднага обяснявам. Всяка сграда си има модел, нещо като чертеж, който е илюстрован в горния й десен ъгъл. Моделът е във формата на добре познатите ни тетрисови фигури. В краят на всеки един от ходовете на “Imperial Settlers : Roll&Write” може да очертаете модела върху попълнени полета от „имперското“ ви листче, с което увеличавате силата на сградата. Така например, фермата няма да ви дава по едно домат ( или ябълка ) на ход, а по две. Ако очертаете модела й трети път – вече ще взимате по три от въпросният ресурс на ход. И така нататък. Правилата за „напреднали“ по мое мнение са абсолютно задължителни, за да ви хареса “Imperial Settlers : Roll&Write”. Не се свенете да ги използвате, защото няма нищо сложно в тях. И в правилната, геймърска компания дори може директно да прескочите “Imperial Settlers : Roll&Write” в базовия й вариант.

Майне бест резултат до сега - 80 точки, бейби !
    И най-хубавото го запазих за десерт. Вероятно няма да го очаквате, защото рядко правя ревюта на солови игри/режими на игра. Просто защото не играя солово ( имам си приятели, пък ! ). Но соловата версия на “Imperial Settlers : Roll&Write” е великолепна ! Без никакво съмнение – най-играното от мен заглавие в последния половин месец. Откъм правила, няма никаква разлика между соловата версия и тази „за напреднали“. Уникалността идва от допълнителното тесте с листчета „селце“, в което всяко листче ви предлага набор от шест уникални и различни сгради ! Цели четиридесет и осем страници забаление, обозначени като „приключенски режим“. Не е особено приключенско. Стремите се да направите колкото се може повече точки...като реално се състезавате сам със себе си, в опит да подобрите рекорда си от предното листче. Звучи тъпо...ама ако знаете само как върви с кафето сутрин ! Двадесет минутно мятане на зарове и решаване на пъзел със заглавие „Как най-правилно да си изградя „двигателят“ с тези сгради, че да си бия рекорда от предното листче ?“. След като вече трета седмица играя всеки ден соловия режим, се улавям, че нощно време си мисля - абе, Игнаси всъщност е направим “Imperial Settlers : Roll&Write” като солова игра, пък после е добавил и едно тесте с листчета за повече играчи. Знам, че няма да ми повярвате, но задължително пробвайте соловия режим ! Ще останете очаровани. А ние вече се чудим как да играем “Imperial Settlers : Roll&Write” с листчетата за солова игра в режим с повече играчи. Очаквайте новини по темата в най-скоро време.

Заселници със айляшки синдром

МОАР листчета, плс
    За да обобщя впечатленията си от “Imperial Settlers : Roll&Write”, ще започна с лошото. Чудя се, как да се изразя по деликатно ама...бай Игнаси, принтери нямате ли в Полша ? Най-големият ми проблем с играта е свързан с компонентите и по-точно с броят на листчетата. Нямам логично обяснение защо в комплекта към играта са приложени само четиридесет и осем листчета във всяко тесте. Особено в това с „имперските“ листчета. Дори да изиграете само солово играта и вече ще ги свършите...а не ми се мисли за игра с повече играчи ! Окей, в сайта на "Portal Games" има линкове към файлове с листчетата за принтиране, ама що ме карате да се занимавам бе, „Портал“, ами не сложихте просто по сто листчета ? А и листчетата за солова игра ги няма като свободно достъпен файл, което спъва преиграването им. Последното е напълно възможно, поради уникалната специфика на всяко листче.

    След като доволно ви помърморих за основния недостатък на “Imperial Settlers : Roll&Write” в мойте очи, си е редно да ви кажа, че играта ми хареса. Лесна, бърза и достъпна. С точната доза късмет ( зарове ) и стратегически опции. Понякога заровете ще са благосклонни към вас и ще направите „големите точки“. Друг път няма да имате късмет...и няма какво да направите. Но всичко приключва за двадесет минути, забавно е и няма да остави лоши чувства в геймърското ви съзнание. Един отличен "roll&write" и прелестна филър игра.

    Без да е нещо революционно ( а можеше ), без да променя жанра из основи, “Imperial Settlers : Roll&Write” е едно отлично заглавие, на което някак му отива летния, отпускарски сезон. Не мога да скрия учудването си, че соловата версия е най-добрата форма, в която да упражнявате “Imperial Settlers : Roll&Write”. Лично аз очаквам допълнения с още листчета в секцията „приключения“ и поне още едно тесте със сгради за версията с повече играчи. Но дотогава в “Imperial Settlers : Roll&Write” има още какво да ме впечатлява. Едно отлично заглавие, в категорията „леки игри“, което без да се замисля, ще ви препоръчам.

Препоръчвам задължително ЗА :

1. Солови играчи
2. Летен филър
3. Ако сте почитател на "roll&write" жанра.

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 4 / 6

Геймплей : 4.5 / 6

Преиграваемост : 4.5 / 6


Крайна оценка : 5 / 6

Няма коментари:

Публикуване на коментар