вторник, 31 март 2020 г.

Пътуване в Твърдата земя - Glen More II : Chronicles



    Годината е 2010. Настолните игри тепърва започват да навлизат в своятa „златна ера“, но все още са далеч от популярността на която се радват днес, десет години по-късно. Въпросната 2010г. остава паметна за хобито, с появата на няколко заглавия, които се радват на особена популярност дори и днес – "7 wonders" ; "Alien Frontiers" ; The Resistance ; Innovation и др. Някъде там между тях остава и шестата игра от “medium size” поредицата на Alea” и “Ravensburger”. Играта се казва "Glen More" и е дело на обещаващия германски дизайнер Матиас Крамер. В нея вие влизате в ролята на лидер на шотландски клан от средните векове до 17-ти век, който се опитва да изведе свойте хора до богатство и слава.

    През годините, макар да не става изключително популярно и масово заглавие, "Glen More" се радва на отличен прием сред геймърите и благодарение на изчистения си дизайн и някои вълнуващи и нестандартни елементи от геймплея си, играта затвърждава своето място в хобито. Аз никога не съм играл оригиналната "Glen More", ала съм чувал за нея, че е прилична игра. 

    Годината е 2019. На пазара се появява “Glen More II : Chronicles”. Признам, че съм доста развълнуван и въпреки притеснителната цена на играта ( бел.ред. няма да кажа, че жената ги чете тия ревюта ), я добавям в колекцията си. Е, дойде време да ви споделя какво мисля за тази класика. И отново с уговорката, че никога не съм играл оригиналната игра, но тази нова версия обещава, че е запазила духа й и я е надградила с интересни допълнение. Ами да видим...


Там край реката


    “Glen More II : Chronicles” е стратегическа настолна игра с поставяне на плочки и менажиране на икономика за двама до четирима играчи. Основната механика, на която играта залага е хитроумен “rondel” и изграждане на територия даваща ви разнообразни умения и ресурси. Дизайнер на играта е Матиас Крамер ( Watergate ; Helvetia ; Kraftwagen  ). Издатели са Funtails.


    В “Glen More II : Chronicles” играчите влизат в ролята на ръководители на дребен шотландски кланm устремил се към величие, богатство и слава. За целта вие трябва да разраствате клановите si територии, да търгувате със стоки, да произвеждате уиски и да установявате контакти с други, уважавани кланове. Играчът събрал най-много точки/престиж в края на играта е победител, защото е извел своят клан до позицията на уважаваните шотландски семейства.


    “Glen More II : Chronicles” е абсолютна, „евро“ игра, почиваща на най- добрите постулати на жанра – изчистен и  лек, ала пристрастяващ геймплей, който предлага богата палитра от стратегически опции, за сметка на не толкова вълнуваща тема и визия. Да, вие сте кланови лидери...но не си представяйте героични делам като смелите подвизи на Уилям Уолъс, например. В “Glen More II : Chronicles” вие добивате ресурси , обръщате ги в други ресурси и след това в точки. Звучи скучно, ама не е, точно защото този „евро“ геймплей се намесва и превръща “Glen More II : Chronicles” в наистина запомнящо се преживяване.


    Иначе подготовката за игра е супер бърза и определено е силен коз на играта. На достъпно място поставяте двата централни борда. Всеки играч си избира цвят и получава стартова локация, включваща две свързани плочки – замък и село ; десетима „скотсмени“ (бел.ред. Мийпъли с полички...или да ги наречем "СКЪРТийпъли" ? ) в неговия цвят и десет кланови маркери / токени /. Един от „скотсмените“ застава върху вашата плочка „село“. На специално обозначени места от основният борд нареждате плочките с територии като ги разделяте на четири купчинки, взимайки под внимание буквата на гърба им – А,B,C и D. Всеки играч поставя по един „скотсмен“ върху „rondel”-a на борда. Отново върху същия “rondel”-a поставяте плочки с територии докато не запълните всички позиции освен тази непосредствено зад последния играч ( бел.ред. който всъщност играе първи ). Някъде около бордовете струпвате на купчинка и токените за ресурси – ръж, дърво, камък, овце и крави ( бел.ред. има и бъчви уиски, но те не се водят ресурс. ). Скоба – за двама или трима играчи има допълнителни стъпки в подготовката за игра и използвате зар под формата на „dummy player”. И сте готови да играете “Glen More II : Chronicles” !

Не е хубаво да си много голям


    “Glen More II : Chronicles” продължава неопределен брой рундове, като точки се печелят от ефекти в хода на играта, както и във четири нарочни за това фази за точкуване. Всъщност, преминавате през фаза на точкуване всеки път когато свършат плочките от дадена купчина. Краят на играта настъпва, когато предварително разбъркана в купчинка D плочка, обозначена като „Краят на света“, се обърне и всеки един играч мине или спре на нея. Тогава се случва и последното, четвърто точкуване. За него обаче малко по-късно.


    Останалите три точкувания са доста интригуващи и са един от вълнуващите геймплей моменти в “Glen More II : Chronicles”. В трите фази на точкуване играчите се равняват спрямо най-слабият измежду тях по четири показателя – брой на „скотсмени“ в домашния замък ; карти „Забележителностти“ ; бъчви с уиски ; известни персони от шотландската история. Във всяка категория, когато трябва да вземете точки сравнявате своя резултат с този на най-слабия играч по дадения показател и вземате определен брой точки , според специална скала, която е изобразена на централния игрови борд. Така например ако имате четири бъчки в уиски, а Гошко, който е последен по този показател, има една, то разликата ви е три и съответно вземате три точки. Трябва да кажа, че това точкуване е изключително интересно по няколко причини. Първо ви дава различни насоки в играта. Второ ви позволява да изпробвате различни стратегии. И трето – няма нито една лоша от тях !

    Ох, стига толкова за точкуването ( засега ). Дайте да си поговорим как се играе “Glen More II : Chronicles”. Всъщност, още в началото на книжката с правила ще откриете целият геймплей събран в пет изречения придружени с картинки. Което е едно отлично решение на издателите.  Първото и много важно нещо в “Glen More II : Chronicles” е, че няма установен ред на игра. Активният играч е този, който се намира в най-задна позиция на „rondel” - a. Не знаете какво е „rondel” ? Няма страшно.


    С това наименование в настолните игри се обозначава механика, в която движите игрални фигури ( токени, пионки и други ) в кръгово движение, като преминавайки/стъпвайки през различни позиции извършвате различни действия. „Rondel” ( което означава „окръжност“ ) е една от особено популярните механики в „евро“ настолните игри. В “Glen More II : Chronicles” тя е под формата на своеобразен борд върху които са разположени различни плочки с локации.

    Да се върнем на механиките. Та – активният играч е последният по ред. Той взема фигурката в своя цвят и я поставя напред по “rondel”-a толкова позиции колкото прецени, върху плочка, която иска да добави към земите на клана си. Реално в “Glen More II : Chronicles” нямате ограничение – може да се движите колко искате напред, за да грабнете нужната ви плочка. Естествено тук има една уловка. Вашия ход ще дойде едва тогава, когато останете отново последния играч върху борда. Така ако отидете много напред, позволявате на вашите опоненти с „бебешки стъпки“ да оберат всички плочки, които се оставили зад гърба си. И преди да кажете - „Тогава защо да избързвам напред ?“, гениалния дизайн на Матиас Крамер се е погрижил.


    Помните ли, че ви споменах за още едно, четвърто точкуване в “Glen More II : Chronicles”. В него освен стандартните неща, които точкувате в предните три етапа, получавате точки за монетките, които вашия клан е натрупан в хода на играта...а също така може и да загубите точки. Отново се сравнявате с последния играч, но този път по последния по брой поставени плочки, така де – играчът с най-малко територия на клана си. Определяте разликата помежду си и за всяка плочка, която имате повече от него губите по три точки! Така например, ако имате седем плочки повече, защото сте се развихрили в трупанете и въртенето на ресурси за разнообразни неща, вие ще загубите цели двадесет и една точки ! Това е ужасно много, повярвайте ми. В “Glen More II : Chronicles”, напълно тематично, искате да имате уважаван шотландски клан, ала не ламтите за много земя, а само за най-подходящата – тази, която ще ви даде най-много слава и богатства.


    За втори път в това ревю – да се върнем на механиката. След като се преместите върху избрана плочка я вземате я поставяте пред вас. Ако плочката е „територия“, я добавяте към земите си, като съблюдавате редица правила – трябва да я поставите в съседство с вече поставена плочка ; трябва да я поставите до вече поставена плочка, в която има ваш „скотсмен“ ; ако на плочката има изобразена река, то може да я поставите само в центъра на вашата кланова територия, там където минава реката. Всяка една плочка „територия“ има различни обозначенителни знаци в левите и десните си ъгли : ляво горе – цена ; ляво долу – еднократен ефект след като я поставите ; дясно горе – тип и  дали минава през нея река ; дясно долу – ефект, когато се активира.

    След като поставите плочката активирате нейния ефект и ефекта на всички други съседни на нея плочки по вертикала, хоризонтала и диагонала. В идеалния вариант,с поставянето на една плочка може да активирате общо девет различни плочки  ! А ефектите им биват най-различни : дават ви точки движение, за да местите „скотсмените“ си в замъка ( за точки ) или на други плочки, за да позволите поставяне на плочки в бъдеще ; дават ви ресурси ; дават ви точки ; дават ви „мини-двигателчета“, за да превръщате ресурси в точки и други. Редът, в който ще активирате плочките също е много важен и зависи изцяло от вас. Именно разнообразните ефекти , поставянето на плочки и активирането им е голямата стратегическа главоблъсканица в играта.


    В “Glen More II : Chronicles” ще намерите обаче и още един вид плочки. Те са означени като „Персони“ и всъщност представляват известни, реални шотландски личностти от средните векове до 19-ти век. Именно на тях е посветен и втория централен борд в играта ! Когато вземете плочка „Персона“ не я добавяте към територията на клана си, а я оставяте встрани. 
След което може да поставите един от маркерите във вашия цвят на „Бордът на Клановете“. На последния има изброени влиятелни шотландски семейства, с които вие установявате контакт...познайте защо – за унищожително-култово-счупени умения ! Голяма част са еднократни, но има и такива постоянно действащи и такива даващи ви точки в края.


    Всяка една позиция от „Бордът на клановете“ може да бъде заета само веднъж, само от един играч. Което прави плочките „персони“ още по-ценни. Нещо повече – когато вземате плочки „персони“, вие не увеличавате територията на своя клан и потенциално се спасявате от загубата на точки при финалното точкуване. Май ще се повторя : „Което прави плочките „персони“ още по-ценни“. Не се притеснявайте обаче, при позициите по „Бордът на клановете“ си има изисквания - някой например струват пари или ви трябва някакво друго условие, за да ги заемете с ваш маркер. Няма да успеете да спечелите играта само с помощта на плочките „персони“.


    Ииии това е геймплеят на “Glen More II : Chronicles”. Пристрастяващо елементарен, магическо елегантен и вълнуващо стратегически ! Както ви казах, не съм играл оригиналната версия на играта, затова и няма да изброявам тук разликите между двете ( бел.ред. ако ви интересуват питайте в коментарите под това ревю или потърсете онлайн ). Ще спомена само две неща. Първо, в оригиналната игра не е съществувал „Бордът на клановете“ и плочките „Персони“. Това обстоятелство е просто...удивително ! Защото си нямате идея колко хомогенна част от играта се чувстват те – трябва да пробвате, за да разберете. И още нещо. В името на играта е добавено „Chroniclesи то не само заради някаква издателска приумица. Дойде време да ви спомена няколко думи и за „Хрониките“ в “Glen More II : Chronicles”.

Бурната история на една бурна нация

    В кутията на “Glen More II : Chronicles” ще откриете осем малки кутийки пълни с компоненти. Това са всъщност осем мини-допълнения към играта. Може да включите колкото искате на брой в една игрова сесия и да ги комбинирате по ваше усмотрение.


    Различните допълнение, означени като „Хроники“, добавят по няколко компонента, два-три нови нюанса в геймплея и симпатична историческа подложка, която да придаде още вкус и разнообразие на играта ви на “Glen More II : Chronicles”. През средновековните състезания с лодки, до гангстерските банди в Шотландия през 19-ти век – „Хрониките“ са едни вълнуващо пътуване. Още повече, че някой от тях наистина предоставят страхотно интригуващ геймплей, който си заслужава.


    Лично аз съм имал щастието да тествам към този момент първи три от тези мини допълнения. Първото, „Фрегатата с драконови лодки“ добавя състезателен елемент към “Glen More II : Chronicles”. Всеки играч си има лодка, а целта е придвижвайки я по игралното поле, първи да направите една обиколко и да достигнете до вашия домашен замък. Който спечели състезанието получава солидната награда от петнадесет точки ! Ако обаче не може да завършите, в края на играта има наказание за вас – не получавате точки от монетките, които сте натрупали. Това допълнение е просто страхотно, защото добавя още елементи към геймплея на играта и още опции.


    Втората „хроника“ е назована „Highlander” и добавя модел на пластмасова планина. Последната блокира част от позициите на „rondel”-a. Когато прескачате с фигурката си над планината, трябва да оставите монетка или ресурс ( ако имате ). Може и да стъпите върху нея и да вземете всичко натрупано. Симпатично допълнение, но не е нищо особено и не знам, дали бих го използвал пак, защото ограничава изборите в играта.


    Третата „Хроника“ е „Избата на старият Джейми“. В нея имате специални дестилерии за уиски, където може да го съхранявате, за да ви носи повече точки. Това допълнение е просто вълшебно, защото дава още едно значение на токените „уиски“ в играта. Така те стават още по-ценни и придобиват изцяло нов смисъл, което прави надпреварата за придобиването им още по-ожесточена, а от там нажежава и цялостното усещане в играта.

    Толкова за „Хрониките“. Разкошни мини-допълнения в “Glen More II : Chronicles”, които не са задължителни на сто процента, но са вълнуваща добавка към геймплея на тази игра ! Нямам търпение да пробвам и останалите пет в кутията !

Двадесет и четири карата бижу

    ЛОЛ, тази игра е изумително добра ! Умът ми не го побира, как не съм я играл по-рано. Кристално изчистен геймплей, който се обяснява за броени минути. Грабва веднага вниманието ви и ви пленява с богатите си стратегически опции. Ако трябва да използвам една дума, то това ще бъде "елегантност". Ако трябва да сравня “Glen More II : Chronicles” с други "евро" заглавия, то веднага на ум ми идват такива "вечни класики" като "Concordia", "Brass" или "Puerto Rico", например.

    Относно визията. Спомянах ви, че цената на “Glen More II : Chronicles” е малко висока, но това се дължи не само на мини допълненията. Тази втора версия на играта е своеобразно "делукс" издание. Имаме "реалистични" токени с ресурси ; мийпъли с различни форми ; висококачествени, токени от дебел картон ; разкошни илюстрации. И всичко това пристига в отлично аранжирана кутия, където има точно място за всичко. Нямам какво повече да искам от визията на играта.

    “Glen More II : Chronicles” абсолютно ме омагьоса. През изминалите няколко месеца от първата ни среща, искам да я играя непрестанно. Ефирна елегантност и вълнуващи стратегически избори. Така се прави игра, драги ! Ако “Glen More II : Chronicles” се беше появила за първи път на пазара през 2019г., това щеше да бъде моята игра на годината !

Препоръчвам задължително ЗА :

1. Любители на "евро" игри
2. Любители на елегантния дизайн в хобито
3. Любители на сериозни, стратегически настолни игри.
4. Всички настолни геймъри !

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 5 / 6

Геймплей : 6 / 6

Преиграваемост : 6 / 6


Крайна оценка : 6 / 6

Няма коментари:

Публикуване на коментар