сряда, 5 юни 2019 г.

Tорбичке, дай ми патрон ! – Operators


    Будиш се в петък сутрин. Уикендът е само на няколко часа разстояние. Уговорил си се с приятели за „вечер с настолни игри“. Мислиш какви игри ти се играят, докато си миеш зъбите, закусваш си с мюслито и шофираш към работа...оп, това последното все едно не съм го казал : безопасността на първо място ! Сядаш пред офисния си компютър и започваш да ровиш настолни игри ( какво друго в петъчния работен ден ). Влизаш в BGG. Къде другате да откриеш желаните игри за предстоящата вечер ? Категорията „парти“ игри включва десетки хиляди заглавия. Започваш да ги ровиш търсейки перфектната игра за приятелите си. Нещо перфектно за шантавия микс от авери включващ : „тоталният настолен нърд“, търсещ постоянно нови игри ; „видео геймърът“, който си ляга с мишката в ръка, за да не изпусне нещо и гледа с пренебрежение на настолните забавления ; „вечният критик“, който не знае какво иска ; „новобранецът“, наскоро открил хобито ; „мърморкото“, който все ще се хване за някоя механика, за да я обяви за „счупена“.

    17.30 - краят на работният ден идва. Осем часа си скролвал BoardGameGeek, не си свършил работа и за два лева, а в крайна сметка не си открил нищичко. С ужас установяваш, че стабилно, едно 90% ( направих проучване...май ) от всички игри в "парти" категорията, са клонинги на "Dixit", "Scrabble", "Codenames". А тия работи са ви до болка омръзнали. И преди да затвориш с омерзение служеното ПЕЦЕ, примирил се с „поредната вечер на скапани асоциации, в която винаги печелят двойките“ се появява ТО. Не. Спокойно. Дишайте. Не ви говоря за „симпатичния“ клоун с червен балон. А за него – различното „парти“ настолно заглавие. 

Веднага ти правят впечатление няколко неща : играта има глупаво име ( което не може да си преведете, ако нямате професорска диплома по "PC гейминг и нърдщина" ) ; издатели са „некви унгарци, бате...май“ ; няма дори  и една фигурка ( можеше поне нещо...токен за първия играч ). В описанието обаче откриваш, че става дума за „кооперативен настолен 3Д шутър“. Няма как да не издадеш едно тихичко „лол“. Няма как да не пробваш тази игра !



Терористи или „Кънтъри“

Многообразието на персонажи в играта
    “Operators” е отборна, „парти“ , „push your luck”  игра за двама до десет души, която ни пренася в дебрите на един настолен „Counter-Strike”. Естествено, последното изречение добива пълен смисъл само за видео геймърите. За всички останали е нужно да уточня, че става дума за настолен прочит на един от най-популярните жанрове в компютърните игри, а именно „Шутърите“ или както мама и тате ги наричат „ония игри, дето ти се вижда само пушката и ходиш да гърмиш наляво-надясно“. Последното определени не звучи много добре, ама кот‘такоа, както е казал поета. Дизайнер на играта е унгарецът Csepi Balazs ( вие го преведето това име ), който е сравнително ново име в хобито. Издатели са Cogitate Games.

    Да се пренасат толкова популярните компютърни „шутъри“  в  полето на настолните игри не е нещо нечувано или оригинално. През последните няколко години видяхме няколко подобни опита, сред които безспорно най-ярко изпъква Adrenaline” ( кликни за ревю ) на нашите любими чешки приятели от Czech Games Editions.

Две торби и шепа токени - и сте готови за дуел !
    “Operators” обаче е „друга бира“ ( унгарска ? ) на поне няколко нива. Първо, защото позволява игра за до десетима души, което автоматично я изстрелва в „парти“ категорията“. И второ, защото идва да ви поднесе неподправен, искрен и заразителен смях и забава.

    На първо място е важно да знаете, че в малката кутийка на играта ще откриете няколко режима на игра, което автоматично е индикация за „много“ преиграваемост. Режимите са добре познатите ни и обичани типове престрелки от „шутърите“ – отборен "deathmatch", освобождаване на заложните, „залови знамето“. Преди началото на всяка играва сесия си избирате игрови режим и се разделяте на два отбора, удобно разграничени на „червени“ и „сини“. Всеки отбор получава платнена торбичка в своят цвят пълна с токени. Освен това всеки играч има на свое разположение и персонаж, който пристига с персонално табло и шепа специфични токени. И играта може да започне.

Животът е токен
Персоналните табла са с добро качество
    Много пъти от редовете на този блог е ставало дума за механиката наречена "bag building". Това е същото като "deck building"/ слобяване на тесте с карти /, само че имате на разположение платнена торбичка, която в хода на играта пълните с токени. В даден момент теглите определено количество токени от торбата и се случват разни нещица.
Е, същото е и в “Operators”...с няколко доста вълнуващи разлики. Първо – торбичките са само две. Всеки отбор разполага с една и когато в хода на играта поставяте токени вътре вие всъщност ги поставяте за целия отбор.

Всеки закупен токен отива в отборната торба
    Да не изпреварвам събитията обаче и да спомена как АДЖЕБА се играе “Operators”. Ще се спра основно на "deathmatch" варианта, а за другите ще кажа някоя думичка в края на това ревю. След като се разделят на два отбора играчите влизат в „престрелки“ или „дуели“ един срещу друг. Последното включва първо да се определи на случаен принцип, кой от двамата дуелиращи се ще бъде „атакуващия“, а след това всеки получава съответната отборна торба. И започва теглене на токени в серии от по три от торба. Токените се изваждат едновременно и едновременно се случват действията свързани с тях. След което цялата операция ( щото нали сте „оператори“...забавен съм ? ) се повтаря ако атакуващия реши. Всъщност това е единственото, ала доста внушително предимство на атакуващия, че той може да определи кога дуела ще продължи и кога ще спре. Освен в случайте, когато персонажа на един от двата играчи загине...тогава дуела също приключва.

"Човекът-чук" ми е любимият анимационен герой
    Преди да стигнем неминуемо до токените, да си кажем няколко думи и за персонажите. В началото на играта си избирате един и получавате борд с тривиално изглеждаща илюстрация,име на командос и шепа токени във вашия цвят. Върху борда има отбелязани и три скали изобразяващи основните ви статистики – "кръв", "броня" и "кинти" ( трябваше да го удебеля ). Логично, когато сте на нула точки "кръв" персонажа ви умира и вие сте аут от играта. "Бронята" ви предпазва, като  сваляте точки от нея. А с кинтите купувате нови токени от собственото си табло или от това на падналите си другари и ги слагате в отборната торба. Това последното е още един от култовите аспекти в “Operators” – възможността да купувате от таблата на загиналите персонажи. Тематично си го представете, че „луутвате“ тленните им останки, което си е добре познато ( и обичано ) упражнение от всеки компютърен шутър.
Доста интригуващо и задължително за използване след две-три опознавателни игри е обратното лице на всеки един персонален борд. Върху него всеки персонаж получава още два токена, които биват негови лични специални умения. И помагат различните персонажи да се усещат различно. Имаме медик, специалист по тежки оръжия, специалист по експлозиви, майстор на близкия бой, снайперист...и човек с чук. И всъщност още доста други, защото както вече стана дума в комплекта на “Operators” ще откриете цели десет персонажа. Дали са перфектно балансирани – естествено, че не. Това все пак е отборна игра и баланса се постига в цялостната структура на отборите. Но пък и няма значение, защото забавлението, което поднася “Operators” е в непоправено високо количество.

Токените са дребнички, но с отлично качество
     Стигнахме и до токените – солта и пипера на “Operators”. Спокойно можем да ги разделим на три категории – "атакуващи", "защитни" и "други". „Атакуващите“ нанасят определен брой точки щети на опонента ви и най-общо биват „патрони“ и „нож“. Разликата е, че абсорбирате част от щетите на „патроните“ с бронята си, а тези от „ножа“ директно ви свалят точките живот. 
„Защитните“ токени повишават бронята и кръвта ви. Ала безпорно най-интригуващи са специалните токени, които биват два вида гранати и кинти. Едините гранати нанасят щети на целият противников отбор, а другия вид са "светлино-звукови" гранати, които зашеметяват опонента ви. Чисто игрово, в следващия рунд на битката опонента ви теглите само един чип, което естествено носи грандиозно преимущество за вас.

Различната „парти“ игра

Спасяването на заложници си е опасна работа
    Накратко за другите два игрови режима. Във версията със заложниците двата отбора имат определен брой рундове/битките, в хода на които се стремят да "освободят" колкото се може повече от последните. Разбира се, има и уловка. Заложниците са под формата на токени, които веднъж "освободени" попадат във вашата отборна торба. По този начин намаляват шанса ви да изтелите нужните ви токени в дуелите. В този модул на “Operators” имаме едно тънко пресмятане, колко точно заложници може да си позволите да освободите, без да загубите катастрофално...плащайки си със животите на вашите персонажи.

Различни правила, за различни локации
    "Залови знамето" си е още един класически игрови режим от компютърните шутъри, който намира място в “Operators”. В комплекта на играта ще откриете тесте от карти с локации, разделени посредством букви. Предварително формирате нещо като "игрово пространство", включващо няколко локации. Интригуващото е, че всяка една от тях променя лекинко базовите правила на играта. И отново имате ограничен брой битки - точно пет на брой. Отборът спечелил три от тях, е краен победител.




    Ясно си давам сметка, че се получи кратичко ревю. Но просто няма какво толкова да ви кажа за “Operators”...което обаче далеч не означава, че играта е лоша. Точно обратното. С ръка на сърцето заявявам, че това е една от най-забавните "парти" игри попадалi ми наскоро. Бърза, лека и предизвикателна, тя ще ви плени със своя геймплей, който макар да залага много на късмета, все пак има и някаква стратегия, включва решения как точно да "създадете" вашата торба с токени. Няма как да не ви препоръчам “Operators”. Различната, но вълнуващо забавна "парти" игра

Препоръчвам задължително ЗА :

1. PC геймъри
2. Когато си търсите оригинална "парти" игра
3. Когато ви е омръзнало от всички тия асоциации
4. Когато си търсите игра, която да върви с биричка и приятни хора.

Оценка :

Визуално оформление и компоненти : 4.5 / 6

Геймплей : 5 / 6

Преиграваемост : 6 / 6


Крайна оценка : 4.5 / 6

Няма коментари:

Публикуване на коментар